Ældreområde på lerfødder: Nu må intet gå galt

Det gælder for kommunen om at tælle kroner og ører for at få råd til ældreplejen næste år. Tekst: David Abildgaard.

GRIBSKOV: Spørger man den kommende formand for ældreudvalget, Birgit Roswall (V), så hænger hele planen om at tilbyde samme serviceniveau til de ældre på, at der er virksomheder, som vil acceptere den pris og de vilkår som kommunen udstikker. Sker det ikke, så er gode råd dyre.

Der venter rådhuset og de lokale politikere noget af en opgave, når de over de kommende par måneder skal sætte kræfterne ind på at fastsætte en pris på, hvad kommunen vil betale for hjemmeplejen, så den kan beholde nuværende niveau uden at dræne yderligere på pengekassen. Der er sat 85 millioner kroner af i 2020 til det samlede område, og selv om administrationen vurderer, at det er godt 5 millioner kroner for lidt, så har politikerne tiltro til, at plejefirmaerne vil æde differencen for at få lov at operere inden for kommunegrænsen.

I første omgang var kommunen ellers villig til at skære i kvaliteten af plejen, men her sagde politikerne stop. Hvad den konkrete betaling til plejefirmaerne bliver pr. borger er endnu ukendt.

– Vores opgave bliver at se på, hvilken pris vi skal tage for at kunne bevare kvaliteten. Når vi er klar vil det blive offentliggjort på kommunens portal, forklarer Birgit Roswall, der understreger, at prisen skal være fundet inden udgangen af næste måned. Og alt skal være på plads inden d. 10. december i år.

Lykkedes det for kommunen at finde plejevirksomheder, der vil arbejde til den dikterede pris, så vil kommunen i første omgang spare nok penge til at slippe for at skulle skære i den nære service, såsom frekvensen af rengøring og bad til de ældre. Intet er dog sikkert, da en del afhænger af, at aldersfremskrivningerne og prognoserne holder stik – det gør de sjældent, viser erfaringen.

Og finder man ikke de rette plejefirmaer til de i alt lidt over 1000 visiterede borgere i kommunen, så kan det blive svært at finde alternative løsninger uden igen at måtte finde spareluppen frem og gå på rov i de andre udvalg.

Det blev også gjort tydeligt under gårsdagens byrådsmøde, hvor flere af de lokale byrødder markerede, at der i år ikke er en økonomisk redningskrans fra regeringen at klinge sig til, som det var tilfældet sidste år, hvor Gribskov fik lov til at hæve kommunens skatteprocent.

Relateret læsning: Byrådspolitikere: Vi har kun velfærden tilbage at skære i

 

Giv din mening til kende: