Ældreudvalgsformand afviser plejesvigt i sag om dødfunden borger

Fotoet er ikke fra den aktuelle sag. (Arkivfoto: Allan Andersen / Tekst: David Abildgaard / Allan Andersen)

GRIBSKOV: Der er ifølge Ældreudvalgets formand Pia Foght (A) ikke tale om et plejesvigt, da der sidste måned blev fundet en borger død i sit eget hjem til trods for at skulle have modtaget daglige tryghedsopkald. Hun afviser dog at kommentere sagen yderligere og oplyser, at Ældrerådet i aften modtager en særlig orientering i sagen.

Sagen har sit udspring i et læsertip fra to forskellige kilder til netavisen, der begge har fortalt avisen, at der er sket et plejesvigt, som fortjener opmærksomhed. Det har dog vist sig særdeles svært at hente yderligere oplysninger hos kommunen til omstændighederne, og det var først da Nordsjællands Politi bekræftede dødsfaldet og de nærmere detaljer til netavisen, at kommunen begyndte at anerkende, at der muligvis var en dødfunden borger.

Der er ifølge avisens kilder tale om en midaldrende borger, der til trods for at have en aftale om at modtage daglige tryghedsopkaldt fra Plejegribskov sidste måned blev fundet død efter at have ligget flere dage.

Dette indebærer Tryghedsopkald
Det har ikke været muligt at få nogen oplysninger omkring Gribskov Kommune’s ordning med Tryghedsopkald, da dette overfor avisen er afvist som værende en personsag.

Hos Hørsholm Kommune kan man dog se at netop Tryghedsopkald er noget en borger visiteres til af visitationen, og at borgerne i Hørsholm Kommune bliver ringet op af en medarbejder hvis man har behov for daglig telefonisk kontakt.

-Hvis der ikke er meldt afbud og opkaldet ikke besvares, vil personalet undersøge hvor borgeren er og eventuelle pårørende vil blive kontaktet. Hvis det fortsat ikke er muligt at få kontakt, vil Hørsholm Kommunes akutteam låse sig ind hos borgeren via det elektroniske låsesystem, skriver Hørsholm Kommune på sin hjemmeside, fremgangsmåden hos Hørsholm Kommune svarer 100% til de oplysninger som Netavisen Gribskov har modtaget omkring sagen med en dødfunden mand d. 12. januar.

Hvordan Tryghedsopkald så skal håndteres i Gribskov Kommune har det endnu ikke været muligt at få nærmere oplysninger om – udover at det afvises at der er sket et plejesvigt – selvom netop Tryghedsopkald i andre kommuner hører under visitationen og er en del af hjemmeplejen i disse kommuner.

Plejesvigt afvises
Ældreudvalgets formand afviser overfor Netavisen Gribskov at der er tale om et plejesvigt.

“Det er ikke en plejesvigtssag”, understreger Pia Foght pr. sms til Netavisen Gribskov. Hun afviser dog at uddybe de nærmere omstændigheder, men forklarer, at Ældreudvalget i aften samles for at få en yderligere orientering af kommunen til, hvad der gik galt.

LÆS OGSÅ: Hvor var PlejeGribskov? – Borger lå død i dagevis

Kun få oplysninger
Det er ikke lykkedes avisen at få hverken be- eller afkræftet vores kilders påstand om, at personen skulle have været visiteret til at modtage tryghedsopkald, og at der ikke skulle være blevet reageret i tide, da de daglige opkald forblev ubesvarede.

Det er end ikke lykkedes at få oplyst hvordan Tryghedsopkald håndteres i Gribskov Kommune – og især ikke hvorledes der skal reageres ved manglende kontakt ved et Tryghedsopkald.

Det er desuden endnu uvist, hvorfor kommunen end ikke har ønsket at afvise vores kilders anklager, såfremt de vitterligt ikke har noget på sig. Vi bringer en opdatering, når der foreligger flere informationer i sagen.

Giv din mening til kende: