Alder er snart ingen hindring for at kunne søge job i IT-branchen. Allerede fra femårsalderen lærer de små at kode via leg med computere i børnehaver og på biblioteker. Helt så unge som på genrefotoet her er de dog ikke.. endnu i hvert fald. Tekst: David Abildgaard. Foto: Genrefoto.

GRIBSKOV: Gribskovs biblioteker har så stor succes med at introducere en særlig IT-legestue for børnene i Engerød Børnehave, at det nu skal prøves af over hele kommunen. Børnene kan blandt andet lære at programmere små robotter til at bevæge sig og at bruge tablets til at lege med fysisk legetøj. 

Fremtiden byder om noget på endnu mere IT-teknologi, og det gælder derfor om at lære de unge computerens mange muligheder i en så tidlig alder som muligt. Og hvorfor kan det ikke være sjovt samtidig? Det virker til at være tankegangen bag et projekt, som bibliotekerne i kommunen sammen med Engerød Børnehave har opstartet som led i at lære børn at blive mere fortrolige med IT gennem leg via tablets og særligt udrettet legetøj.

Forsøgskaninerne, Engerød Børnehaves små poder, fik derfor har fået flere lejligheder for at tage med de voksne på biblioteket for at lære at kode computerfigurer via rigtigt legetøj.

– Børnene skulle blandt andet styre en lille robot, og her skulle de lære at trykke på de rigtige knapper på forhånd på en tablet, så den kunne køre en rute. Og i går var der Ipads, hvor de havde en figur på skærmen der skulle samle jordbær. Der var så de her fysiske klodser, som de skulle bruge til at styre en figur på skærmen. Det var rigtig sjovt, syntes de, forklarer Vibeke Østrup-Møller, der til daglig er pædagogmedhjælper for Solsikkerne i Engerød Børnehave.

Hun var især overrasket over, hvor længe de små kunne holde fokus på opgaven.

– De sad faktisk en hel time og var fuldt koncentrerede, og det er imponerende for børn i den alder. Mit håb er, at de får en glæde ved at lære, at spil ikke kun er til for at kunne fordrive tiden, men at det også kan bruges til at lære dem nye ting og færdigheder, siger Vibeke Østrup-Møller, der ikke har oplevet problemer med at formidle den nye teknologi for de unge børn.

– Børn i den alder kender allerede en hel del til IT. De ved nærmest mere end os, når vi hiver en telefon frem, griner hun og fortæller, at børnenes næste besøg på biblioteket vil introducere dem for kunsten at producere små tegnefilm ved hjælp af stop-motion. Stop-motion er f.eks. brugt til at producere ”Cirkeline” og ”F for får” filmene.

Skal blive til mere
Det positive samarbejde med Engerød Børnehave får bibliotekerne til at starte flere forløb op for andre børnehaver i kommunen. Over de kommende måneder har bibliotekerne derfor inviteret til IT-leg i både Græsted, Helsinge og Gilleleje.