TV Nordkysten

Seneste artikler:

Powered by Vejreti.com

Borgerforening deler intern rapport om Musik I Lejet

TISVILDELEJE: Festivalen Musik I Lejet påvirker byen negativt og bør flyttes. Det er nogle af konklusionerne i en intern rundspørge, som Grundejerforeningen Tisvilde og Omegn har foretaget blandt sine godt 300 medlemmer.

Grundejerforeningen Tisvilde og Omegn har i et forsøg på at danne sig et overblik over den generelle holdning blandt medlemmerne til ind til den årlige musikfestival Musik I Lejet. Festivalen er de seneste par år blevet kritiseret for både sin størrelse og for sin påstand om at være non-profit til trods for, at en virksomhed i København tjener millioner på det årlige skue.

Klik for større version.

I år havde byen igen festival, og det blev der spurgt ind til på grundejerforeningens seneste generalforsamling. Spørgsmålene blev desuden udsendt pr. mail til foreningens lidt over 300 medlemmer, og i alt 63 valgte at deltage, hvilket ifølge foreningen er flere end tidligere år. Deltagerne blev bedt om at besvare fire spørgsmål omkring Musik I Lejet. (se grafik til højre)

På spørgsmålet om, i hvilken retning medlemmerne mener festivalen påvirker byen, svarer 59 procent, at festivalen Musik I Lejet påvirker byen i negativ retning, mens kun 15 procent mener, at den er positiv for byen. 24 procent er hverken for eller imod.

For og imod
Medlemmerne fik også mulighed for at give begrundelser, hvilket flere benyttede sig af:

Uge 29 i byen var rædselsfuld! Det er deprimerende – på alle tidspunkter af dagen – at se ganske unge, meget fulde (og på anden måde påvirkede), med følger af bræk og smadrede flasker. Larm døgnet rundt….. Sammen med alle disse pop-ups giver det Tisvildeleje et helt nyt ’billigt’ image. Jeg frygter for en ’bølle-by’ med bil-lege, fadøl i plastikkrus og frosne pommes fritter”, lyder det fra en borger.

Ikke alle er negativt stemte:

God stemning, godt med gågade, ros til MIL for meget hurtig nedtagning, godt med plakater i hele byen, ros til rengøring af by, plads, strand”.

De positive toner er også at finde under spørgsmålet om, hvorvidt festivalen i år blev afviklet på en god måde. Her mener 61 procent af deltagerne, at det blev den.

Der blev også spurgt til medlemmernes forslag til festivalens bestyrelse. Her kom flere kontante råd:

Ja, jeg vil foreslå, at det flyttes ud af byen og ud på en mark eller kommunalt område, hvor der ikke bor folk i nærheden og hvor der ikke er risiko for naturødelæggelse. Hvis de er så dygtige, som de siger, har de vel så stærk en festival, at de kan sælge den i sig selv? For det er vel ikke udsigten, stranden, naturen, byen, de sælger som kulisse for en elendig festival?”, skriver en af medlemmerne.

“[..] MIL har gennem hele deres eksistens forsøgt at imødekomme alle former for kritik. Grundejerforeningen burde bruge kræfterne og energien på at gå imod Månedanserens Baghave, de mange private fester i haverne, ulovlig parkering m.m. og støtte op om MIL”, skriver en anden.

RELATERET LÆSNING: REDAKTØRENS HJØRNE: Har Tisvildeleje fået nok af festen?

Borgerkrav: Begræns havefesterne
Et særligt gennemgående kritikpunkt blandt medlemmerne er de mange havefester, som følger i kølvandet på festivalen. Eller som en borger kommenterer i sin besvarelse:

“Selv bor jeg i Lundene. Hvert år er der frygtelig larm fordi folk udlejer eller udlåner deres huse til nogen, der skal til festival. Det betyder fester i ’baghaven’ fra tidlig eftermiddag, høj musik og råben indtil deltagerne går til festival ca. kl. 22. Herefter kommer de retur tidligt på morgenen, hvor festen så fortsætter til ca. kl. 9”

Det er dog ikke nødvendigvis festivalens ansvar, påpeger en anden borger i sin besvarelse:

“Jeg tror, at mange er generede af de private fester, og bl.a. grundejerforeningen kunne opfordre sommerhusejere til at tænke på deres naboer, og huske at minde evt. lejere om dette også. MIL kan ikke holdes ansvarlige for private fester”.

Bestyrelse: Festivalen er for stor
Bestyrelsen for borgerforeningen bringer i en udsendt mail til foreningens medlemmer sin egen konklusion til festivalen og dens betydning for byen.

“Musik i Lejet er en konstant udfordring. Vi har fået nogle af vores ønsker om reguleringer gennemført. Lydniveauet er f.eks. forbedret. Men det vigtigste er at Musik i Lejet er blevet for stor til vores lille by. Og det er synd. For få år siden var deltagerantallet det halve. Dengang havde festivalen ikke nær det samme aftryk på hele byen. Dengang var det hyggeligt og nærværende.”

Bestyrelsen skriver også, at der i den kommende tid igen vil være drøftelser med kommunen og foreningerne i Tisvilde. Det sker i et forsøg på “at rette op på den beklagelige skævvridning, som Musik i Lejet forårsager på hele sommerens aktiviteter i Tisvilde”, som bestyrelsen formulerer det.

11 forslag til forbedringer
Borgerforeningen anbefaler Byrådet, at der bliver lavet en uvildig redegørelse blandt alle Tisvildelejes fastboende og sommerhusejere. Dette skal ske for at kaste et mere komplet lys på byens overordnede holdning til festivalen og dens betydning for byen.

Foreningen har også lavet en 11-punkts plan, som opfordrer festivalens ledes til blandt andet at reducere deltagerantallet, så der inklusive frivillige og aktører maksimalt er 5000 mennesker og at placeringen og datoen ændres, så festivitassen i mindre grad påvirker hovedgaden og det centrale liv i byen.

Du kan læse rapporten over rundspørgen samt de forskellige besvarelser ved at klikke på linker her: Rundspørge: Musik I Lejet 2019.

Skriv en kommentar

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Tip os!

Powered by Vejreti.com
Sponsorerede links