COVID-19: Gribskov fører kedelig Corona-statistik

Gribskov er placeret i den forkerte ende, når det kommer til antallet af Corona-smittede. Tekst: David Abildgaard. Grafik: Sundhedsstyrelsen.

GRIBSKOV: Ifølge seneste tal fra Sundhedsstyrelsen er Gribskov blandt de værst ramte kommuner målt på antallet af nye smittede de seneste syv dage. En ærgerlig, men forventelig tendens, forklarer borgmesteren.

 

Gribskov er placeret i den forkerte ende, når det kommer til antallet af nye Corona-smittede.

Det går den forkerte vej målt på antallet af nye smittede i Gribskov Kommune sammenlignet med resten af Kongeriget. Her har Gribskov gennem en periode haft en kedelig topplacering med mere end 30 nye smittede pr. 100.000 indbyggere, den såkaldte kumulative incidens.

Borgmester: Det er forventeligt
Årsagen til den kedelige placering skyldes ikke, at borgerne rask væk ignorerer sikkerhed-forbeholdene. Årsagen skal i stedet primært findes i vores demografi, forklarer borgmester Anders Gerner Frost:

Anders Gerner Frost (G). Foto: Presse.

– Ser man på vores demografi, så har vi mange ældre i kommunen, og så vil vi alt andet lige statistisk ligge lidt højere målt på antallet af smittede, for det er jo netop den type borgere, som typisk er i risikogruppen. Men vi har ingen alarmklokker hørt, og jeg er i løbende kontakt med alle, så det er ikke tal, som er særligt alarmerende, beroliger borgmesteren.

En anden årsag er, at plejehjemmet OK-Fonden Bavne Ager i Gilleleje har været særligt hårdt ramt med ni smittede, hvilket er med til at præge statistikken i den forkerte retning.

Turister er velkomne
En anden mulig årsag til den højere smittespredning i Gribskov kan skyldes et større antal sommerhusgæster end i mange andre kommuner. Flere har været ude i medierne for at kritisere sommehusgæster for ikke at blive hjemme. Det vurderer borgmesteren dog ikke til at være et omfattende problem for Gribskov.

Den kumulative statistik over smittede i Danmark målt pr. dag til og med 24. marts. Kilde. WHO.
Til trods for et stigende antal smittede i Danmark, så er det ikke meget i forhold til fks. USA, som i disse dage gennem øget testning af befolkningen konstaterer en stor stigning i antallet af smittede fra dag til dag. Kilde. WHO.

– Det er noget, man diskuterer meget lige nu. Det vi skal være opmærksomme på i den sammenhæng er, at en del af dem der måske kan måles i statistikken er borgere, der bor i deres sommerhus hele året i deres 3. alder. Der er også en anden type gæster, dem som har sommerhuset som deres 2. bolig, det er typisk børnefamilier, og dem kan vi se, at vi også har mange af. Og de er også stadig meget velkomne, forklarer Anders Gerner Frost, som ikke ser en fordel i at bede dem blive hjemme.

– Det er rigtig vigtigt, at vi ikke lommefortolker på regeringens udmeldinger, og så længe vi ikke har et egentligt udgangsforbud, så er det helt OK at tage i sommerhus frem for at blive i hjemmet. Men lad være med at rejse rundt unødigt, understreger borgmesteren.

Han oplever, at folk dog er dygtige til at hjælpe hinanden.

– Det er vi generelt gode til, men jeg har også oplevet Tisvildeleje og Gilleleje være fyldt med mennesker, når solen er fremme. Men de fleste har taget sine forholdsregler. Købmanden har for eksempel lavet ensretning i Tisvildeleje, og i Gilleleje har man også taget sine sikkerhedsforanstaltninger, blandt andet i forhold til afskærmning og lignende, slutter borgmesteren.

FAKTABOKS
Danmark havde pr. 25. marts 1.715 bekræftede smittede. Ud af disse har 526 på et tidspunkt været indlagt, svarende til 31% af de smittede.

Over halvdelen af de indlagte er mere end 60 år, der er kun ganske få børn. I alt er 13 børn under 9 år blevet bekræftet smittet med Covid-19.

Der er til d.d. samlet registreret 34 dødsfald på landsplan, fordelt på 24 mænd og 10 kvinder.

Dødeligheden er højest i de ældste aldersgrupper: 11,6% blandt de der er over 80 år. Den samlede dødelighed blandt alle påviste tilfælde i Danmark er på 2,0%.

^: Indlæggelser er baseret på tal fra Landspatientregistret og omfatter patienter der er eller har været indlagt mere end 12 timer. En relevant indlæggelse er defineret som en indlæggelse indenfor 14 dage efter prøvetagningsdato for en positiv SARS-CoV-2 prøve. Der er en vis forsinkelse iindberetningerne til Landspatientregistret. *: Underliggende sygdom er defineret som indlæggelse indenfor de sidste 5 år med bl.a.følgende diagnoser: Diabetes, cancer, kronisk lungesygdom, hjerte-kar sygdomme og hæmatologiske sygdomme.

Leave a Reply