Dansk Folkeparti melder kommunen til Arbejdstilsynet

Dansk Folkepart har meldt den kommunale virksomhed GIV til arbejdstilsynet. GIV tilbyder nytteaktivering, men ifølge partiet og en tidligere ansat, så halter det med sikkerheden til de arbejdsløse. Tekst: David Abildgaard. Foto: Arkiv.

Jobcenter
Dørene Jobcenter er lukkede for uanmeldte besøg fra og med 1. maj. Tekst: David Abildgaard. Foto: Arkiv.

GRIBSKOV: Næstformand i den lokale afdeling af Dansk Folkeparti, Michael Rerup, har på partiets vegne meldt Gribskov Kommunes Interne Servicevirksomhed (Giv) til Arbejdstilsynet. Det sker fordi virksomheden ifølge Dansk Folkeparti sender arbejdsløse ud nær veje og stræder uden korrekt sikkerhedsudstyr og kurser.

Michael Rerup, næstfmd., DF Gribskov. Foto David Abildgaard.

Sikkerheden skal være i orden; især når det er kommunen selv, der står for det. Sådan lyder det fra Dansk Folkeparti, der har valgt at melde kommunens interne servicevirksomhed, Giv, til Arbejdstilsynet for ikke at leve op til en række sikkerhedsregler.

Blandt kritikpunkterne er manglende reflekterende tøj (såkaldt klasse-3 tøj, red.) for de folk, der bliver sendt ud for at rense grøfter og samle affald. Partiet beskylder også virksomheden for manglende sikkerhedsfodtøj, manglende kurser i relation til at arbejde nær en vej samt manglende håndbog, der informerer medarbejderne om, hvad de skal gøre i tilfælde af ulykker.

– Det kan da ikke være rigtigt, at Arbejdstilsynets regler ikke gælder for nyttearbejdere, der hverken får sikkerhedstøj eller kursus, som de har krav på. Folk er jo sat i nyttejob af kommunen, og GIV er arbejdsgivere på lige vilkår med alle andre. Hvad vil kommunen gøre, hvis en af de unge bliver kørt ned som konsekvens, spørger Michael Rerup.

Borger slog alarm
Næstformanden valgte at reagere efter at have fået en henvendelse fra Morten Andersen, en borger i kommunen, som blev sendt ud som nyttearbejder i GIV tirsdag d. 20. november.

Han fortæller til Netavisen Gribskov, at han valgte at reagere som konsekvens af hans egen viden og uddannelse inden for sikkerhed.

Morten Andersen. Foto: Privat.

– Jeg var så uheldig at miste mit job i oktober som anlægsgartner, og jeg har alle de certifikater, der skal til for at arbejde ved veje, forklarer han og oplyser, at han allerede samme formiddag som han blev ansat, blev mistænkelig over de sikkerhedsmæssige forhold.

– Vi startede arbejdsdagen kl. 8.30 om tirsdagen med at få kaffe frem til kl. 9, hvor vi så fik at vide, hvad vi skulle resten af dagen. Nogle skulle samle affald, og da jeg spørger de ansatte, om de har de rette kurser og har sikkerheden i orden, så får jeg at vide, at det ved de ikke. Når man går ved offentlig statsvej, skal man for eksempel bære klasse tre tøj, og det kan ikke diskutteres, forklarer han.

Han gjorde sig hurtigt nogle observationer.

– Jeg ser to kvinder blive sat ud i kondisko og almindeligt tøj for at samle affald, og det falder mig for brystet, at de kan få lov at gå uden sikkerhed, når alle vi andre i private virksomheder skal have alle de kurser, svarer han og oplyser, at han fik at vide, at der var refleksveste i bilen.

– En vest er altså ikke klasse tre tøj. Klasse tre inkluderer både vest, jakke og bukser, og det havde de ikke. de får i stedet besked om, at de skal tage tøj med, der kan tåle udendørs arbejde, det er det eneste, forklarer han til netavisen.

Heller ikke hans egen sikkerhed var der tænkt nok på, mener han.

– Jeg blev sat til at skille nogle gamle cykler ad, som skulle gemmes som reservedele til andre cykler. Jeg fik heller intet stillet til rådighed, men jeg har mit eget godkendte udstyr, så det tog jeg med, forklarer han.

Han valgte at tage aktion ved at klage til ledelsen.

– Jeg føler, at man ser gennem fingre med regler og sikkerhed deroppe, og det kan simpelthen ikke være rigtigt. Det skal være ens for alle, svarer han.

Morten Andersen fik ikke mulighed for at gøre sig mange flere observationer. Kort efter blev arbejdspladsen skiftet ud.

– Jeg var ansat frem til fredag samme uge, hvor jeg så får at vide, at jeg skal ud og arbejde på HUC (Gribskov Ungdomsskole, red.). Og det er jeg helt overbevist om er fordi, jeg har gjort opmærksom på mig selv. Jeg havde ikke selv bedt om at komme væk, svarer Morten Andersen, der derfor i dag arbejder med almindeligt gå-til-håndearbejde for den lokale ungdomsskole i Helsinge.

Jobcenterchef afviser kritik
På jobcenteret har centerchef Peter Steen Olsen i en svarmail til partiets næstformand svaret på de enkelte kritikpunkter. Peter Steen Olsen understreger, at han mener at sikkerheden bliver overholdt, og at han ikke kan kommentere omkring Morten Andersens ansættelsesforhold og observationer, da der er tale om en personsag.

– Vores tolkning er, at vi overholder reglerne. Medarbejderne har påbud om at holde sig væk fra vejene. Arbejdsopgaverne er desuden ikke ændret væsentligt siden arbejdstilsynet var forbi i 2016, og de er meget velkomne til at komme forbi igen. Og skulle der være noget, så får vi det selvfølgelig rettet, understreger centerchefen.

I sit svar til DF peger Peter Steen Olsen blandt andet på, at klasse-3 tøj ikke er et krav.

Peter Steen Olsen, centerchef Gribskov Kommune. Foto: Presse.

“Når vi arbejder ved vejen (ikke på vejen) så arbejder vi 1 meters afstand fra selve vejbanen. Der er ifølge AT (Arbejdstilsynet, red.) vejledningen ikke krav om skilte eller følgevogn. Vi mener derfor også, at vi overholder de regler, der er på området. Tilgangen til dette arbejde har altid været, at der skal være mindst 1 meter til vejen”, skriver Peter Steen Olsen.

Fodtøjet fejler heller ikke noget, lyder det. Kritikken fra Dansk Folkeparti går specifikt på, at medarbejderne ikke har korrekt fodtøj, når de arbejder nær kraner.

“Vi kan ikke genkende, at der skulle være en kran – det må du meget gerne konkretisere overfor mig, så jeg kan følge op nærmere. Kobler vi spørgsmål 1 og 2 sammen, så skal vi anvende fodtøj med mønster der er brugbart i forhold til de forhold der er. Der er ikke risiko for at tabe tunge genstande ned over tæerne og der er ikke nærkontakt med maskiner”, skriver Peter Steen Olsen.

Kurser til medarbejdere er heller ikke obligatorisk, forklarer han i sit svar.

“Det er korrekt, at man skal have dette, hvis man arbejder på vejen, men når man som i dette tilfælde altid arbejder mindst 1 meter fra vejen, skal man ikke have kurset”, skriver han.

Den eventuelt manglende håndbog bliver der kigget nærmere på.

“Vi er bekendte med at der skal være instruks om hvad der skal gøres i tilfælde af ulykker. Vi undersøger det nærmere”, skriver centerchefen, der henviser til et tidligere besøg fra Arbejdstilsynet, som i den forbindelse afgav en enkelt bemærkning omkring en låge, der skulle lukkes ordentlig af, men derudover ikke havde bemærkninger til arbejdet.

Politikere varsler besøg
Svarene har ikke stillet næstformanden i Dansk Folkeparti tilfreds.

– Jeg mener ikke, at svarene stemmer overens med lovgivningen, og jeg vil derfor tage fat i borgmesteren for at invitere ham til at komme med på et besøg i GIV, så han selv kan se på forholdene, forklarer Michael Rerup.

Michael Hemming Nielsen, byrådsmedlem for Enhedslisten. Foto: Presse.

Også Enhedslistens enlige byrådsmedlem Michael Hemming Nielsen er blevet informeret om sagen. Han har ud over sit politiske embede et arbejde som repræsentant i fagforeningen 3F som har et generelt stort fokus på sikkerheden.

– Både som fagforeningsmand og byrådspolitiker er det for mig væsentligt, at de sikkerhedsmæssige regler bliver overholdt. Så har de ret i de ting, de siger, så er det noget, der skal gøres noget ved, forklarer Michael Hemming Nielsen, der derfor har bedt formanden for det relevante politiske udvalg om at tage med på inspektion af forholdene.

– Spørgsmålet er, om de arbejder ved vejen eller ej. Jeg har endnu ikke været ude at se på forholdene, men det kunne være en god idé. Det kan være nødvendigt at se på, hvad der er op og ned på det, siger han om sagen.

Har du været i nyttearbejde?
Netavisen Gribskov vil gerne høre fra borgere, der kan fortælle om deres oplevelser som nyttearbejdere i Gribskov Kommune. Genkender du kritikken? Eller oplever du det anderledes?

Det er muligt at kontakte redaktionen på mail: redaktion@netavisengribskov.dk. Vi garanterer anonymitet, såfremt det ønskes, og du risikerer ikke at blive citeret eller få dine udtalelser offentliggjort anonymt uden først at have givet os din fulde accept.

FAKTA
Gribskovs Interne serviceVirksomhed (GIV) løser interne serviceopgaver i kommunen. Virksomheden har borgere ansat, som har været ledige i en længere periode, efter de har fået et fleksjob. Målet er at forbedre borgerens muligheder for at blive ansat i fleksjob uden for GIV.

GIV sender desuden unge kontantshjælpsmodtagere i nytteindsatser. En nytteindsats er praktisk arbejde, som man udfører sammen med andre. Det kræver ikke specifikke kompetencer.

Faktatekst: Gribskov Kommune

RELATERET LÆSNING:

Borgmester: Arbejdsløse skal ud og gøre rent for turisterne

Giv din mening til kende: