TV Nordkysten

Seneste artikler:

Powered by Vejreti.com

DEBAT: 17 butikker siger STOP

Åbent brev til Borgmesteren, forvaltningen, byens borgere og byens brugere – om uge 29 og MIL. Med dette brev ønsker flertallet af butikshaverne i Tisvildelejes Hovedgade at sige fra over for den udvikling, vi ser i uge 29.

Vi oplever, at alt for mange mennesker med alt for meget alkohol (i blodet og i hænderne) presses gennem byen. Højsæsonen og Tisvildelejes ry kan ikke holde til et så entydigt fokus på druk, som det vi har oplevet her i 2019.

Borgmesteren, brødrene Grauengaard og Musik i Lejets bestyrelse giver løbende udtryk for, at uge 29 er en velsignelse for byens butiksliv, men størstedelen af os, der har forretning i Hovedgaden, oplever det modsatte.

Vi er ikke glade for det, vi ser i uge 29. Vi er bekymrede for udviklingen, for byen.
Vi har derfor sat os ned og talt sammen. Nu melder vi ud samlet: Det er blevet for meget. Vi vil ikke være med længere.

Af tre årsager:
1) Vi drukner i druk. Floden af mennesker til og fra det, der i uge 29 formentlig er Nordeuropas største bar, er ødelæggende for vores butikker, for livet i gaden og den vidunderlige samværskultur, vi ellers som by kan tilbyde hinanden og byens gæster. Vi oplever som samlet gruppe, at byen bliver løbet over ende af folk, der ingen ærinde har i byen. 2019 har helt klart været det værste år til dato. MIL er blevet for stor – og den uhæmmede drukkultur, der opstår i kølvandet heraf, er blevet for dominerende.

2) Kunderne forsvinder. Vores kunder er byens brugere: Fastboende, sommerhusfolket, turisterne og de endags-besøgende. Vi møder dem og taler med dem i vores butikker – og vi hører flere og flere sige: »Det er ikke til at holde ud,« »Vi tager væk,« »Det er det rene Jomfru Ane Gade.« Uge 29 betyder ganske enkelt, at byens brugere flygter. Vores kunder fordufter. Der er ikke plads til dem. Uge 29 har indtil MIL gik i overstørrelse været butikkernes bedste uge. Fordi byen og parkeringspladsen har været propfyldt. Fordi Tisvildeleje i årevis har været landets populæreste badeby. Alle disse mennesker er der ikke plads til, når p-pladsen er lukket og langt mere end 10.000 mennesker flere gange om dagen skal frem og tilbage mellem fester i haverne og barerne nede på stranden. Uge 29 i sin nuværende form sender forståeligt nok de kunder, der vil mere og andet end druk, væk.

3) Vi kan løbe ind i et alvorligt statusfald. Igennem de sidste 20 – 25 år er Tisvildelejes stjerne bare vokset og vokset. Hvorfor? Jo, lejet har karakter, naturen er unik, butiks- og restaurationslivet er tiltrækkende og endelig samler vores smukke kultur ung og gammel, rig og fattig, bohemer og bonderøve, de gamle og de nye. MIL lever (og stortrives) af at være placeret i Danmarks mest populære leje – i årets mest populære uge. Men MIL og uge 29 har ikke æren for byens magnetiske tiltrækningskraft – og er således ikke årsagen til vores stærke brandværdi, p.t. snarere grunden til at vi på sigt mister vores egenart.

Dermed kan vi løbe ind i et statusfald, som det kan tage årtier at komme over. Hornbæk er et eksempel, vi ikke behøver at kopiere. Så kære borgmester, byråd, forvaltning, kunder og medborgere. MIL er for rigtig mange en dejlig, sjov og velorganiseret festival. Men det er ulogisk og ødelæggende at påføre en by med kun én vej en så massiv ekstratrafik i årets travleste og vigtigste uge. Flertallet af butikkerne kan ikke holde til det, praktisk, menneskeligt og for rigtig mange af os også omsætningsmæssigt.

På den baggrund må vi kræve, at MIL flyttes til juni eller medio august. Vi ønsker samtidigt et nedjusteret MIL. Vi lover til gengæld at indgå i et positivt samarbejde med alle hovedgadens handlende om at skabe ægte kvalitet i lejet (altså i Hovedgaden) i den uge, hvor MIL placeres. Vi tror nemlig på – og vi vil kæmpe for – en vision om et Tisvildeleje som både unge, familier og ældre vælger til, fordi vi i alle led har kvalitet, diversitet og levende, uformelle fællesskaber som byens vigtigste kendetegn.

Underskrivere:
Galleri Elander, Banevej 2
Vin Guld & Galleri, Banevej 8
Den Røde Tomat, Hovedgaden 45
Café Maya, Strandbakkevej 1
Galleri Frigast, Hovedgaden 46 A
Tisvilde Antik, Hovedgade 54
Zachariassen Indretning, Olskærvej 1
Tisvilde Kro, Hovedgaden 55
Fortællinger, Hovedgaden 55 A
The Little Café, Hovedgaden 57
Rastablanche, Hovedgaden 58
kAllA kAllA, Hovedgaden 58B
No 17 Limited, Hovedgaden 59
Det er Kunsten, Hovedgaden 65F
Den Vilde, Hovedgaden 65A
H66, Hovedgaden 66
Mokkamokka, Hovedgaden 68

Skriv en kommentar

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Tip os!

Powered by Vejreti.com
Sponsorerede links