Seneste nyheder:

TV Nordkysten

Powered by Vejreti.com

DEBAT: Dejligt at bo i Gribskov Kommune, men hvad med kulturen?

DEBATINDLÆG: Når jeg går min morgentur på Gilbjergstien, tænker jeg ofte: Hold da helt op, hvor er det dejligt at bo her. Med her mener jeg Gilleleje, men også Gribskov kommune i det hele taget. Kattegat og Øresund til den ene side og skov og marker på den anden, med små byer spredt ud over. hvad kan hjertet begære mere?

Jeg er er kommet til at holde af Helsinge, hvor Danmarks måske bedste boghandler findes. Vores lægehus er fantastisk med kompetente og utrolig engagerede læger og personale. Butiksindehaverne er generelt venlige og imødekommende overalt i Gribskov Kommune, så det er en fryd. Og så er folk generelt utrolig søde og hjælpsomme. Du gode, hvad kan man begære mere?

En ejendomsmægler fortalte mig, at der nærmest er en folkevandring af 60+’ere – pensionister, i disse år, mod Gribskov kommune, med det resultat, at hvis nok hver tredje borger i kommunen er en pensionist, som mig selv. Det stiller store krav til kommunen, fordi mange af os pensionister har brug for hjælp.

Samtidig ved jeg godt, at daginstitutionerne og skolerne skriger på penge og bedre vilkår i deres daglige praksis, og selvfølgelig skal det også indtænkes i den politiske agenda.

Men – der er en tredje dimension, som har været stort set usynlig i det netop afsluttede kommunalvalg, nemlig kulturen og kunsten. Der er ingen tvivl om, at f.eks. Gilleleje nyder godt af Gilleleje Kulturhavn, som er et fantastisk sted med rigtig mange gode aktiviteter og initiativer.

Der er mange billedkunstnere i Gribskov Kommune, og som næsten ny tilflytter er jeg mere end forbavset over, at der stort set ingen gallerier findes i Nordsjælland, hvor os, der maler og ikke tilhører nogen form for kulturel institution, kan udstille og vise vores værker.

Min opfordring skal derfor være til det nye byråd: Vil det være muligt for kommunen at stille et sted vederlagsfrit til rådighed – gerne med megen plads og rum – hvor os, der gerne vil udstille, kan indrette galleriet selv og passe det?

For en ordens skyld: Jeg har set det gamle postkontor i Gilleleje, og det er absolut ikke egnet som udstillingssted.

Så – udfordringen for vores nye byråd er at samle disse tre dimensioner af livet i Gribskov Kommune: Ældreområdet, institutionerne og skolerne og kulturen og kunsten, til en frugtbar enhed og helhed. Vi er mange, der håber på, at det vil lykkes.

Bertill Nordahl
Forfatter og kunstner
Husmandsvejen 67, Gilleleje

Skriv en kommentar

Facebook
Twitter
LinkedIn

Seneste nyheder:

Tip os!