DEBAT: Den hårde tone på sociale medier er gået over gevind

Mathias Zilberberg stiller op for SF ved næste kommunalvalg. Foto: TV Nordkysten.
DEBAT: ”Jo mere uenig man er med hinanden, desto pænere skal man tale til og om dem”. Sådan plejer den kendte Tv-vært Clement Kjærsgaard at indlede Debatten på DR2. Egentlig en sætning som ikke burde være nødvendig at sige, for det burde da være en selvfølge, at man i alle sammenhænge taler pænt til og om hinanden. Men i den seneste tid må jeg desværre bare erkende, at dette ikke er tilfældet.

Som ung kandidat til kommunalvalget er jeg klar over, at jeg ved min tilstedeværelse sætter min ”røv” i klask højde, og det samme gør jeg med dette indlæg. Desværre ser jeg det som værende en nødvendighed.

I min optik har vores demokrati i Danmark godt af mange stemmer, det er lidt det demokrati er bygget op omkring, men det er efterhånden som om, man har glemt det.

I dag er det ikke unormalt at blive kaldt skældsord når, man træder frem på den store scene. Nogen vil sige det er en del af jobbet, men her knækker filmen for mig. For selvfølgelig er det at være en offentlig person tit også lig med kritik, men denne kritik må, og skal aldrig blive personlig.

I mit virke som forholdsvis ny politiker tog det mig ikke længe, før jeg i min indbakke blev kaldt islamist-svin. En anden skrev, at jeg skulle tvangsisoleres. Så var der ham, der kaldte mig en møghvalp og til slut var der ham, der ønskede død og alvorlig sygdom over min familie og jeg.

Jeg er fuldstændig klar over, at udtalelser fra mig kan dele vandene – det er lidt pointen med politik. Men at vi har opbygget et samfund, hvorpå dette er måden vi gør tingene på, er mig en gåde.

Når man tænker på den magt en vælger har, så er den i princippet ret stor. Som politiker skal man huske, hvor man kommer fra, og hvorfor man sidder der, hvor man gør. Det er noget, jeg tænker meget over, og som jeg altid vil have i baghovedet. De eneste man som folkevalg kan takke for sin taburet, er vælgerne.

Omvendt kan vælgerne ene og alene bestemme, hvem de ønsker skal ind og sidde. Derfor er det mig også en gåde, at man behandler de folkevalgte på denne måde. For hvis vi skal udvikle vores kommune og land, skal der reel politik til, og reel politik kan ikke laves uden politikere. Men måden hvorpå debatten i dag forgår, afholder desværre mange for at træde frem. Derfor skal man huske på muligheden for at sætte sit kryds et andet sted, hver gang man bliver sur og overvejer at sende én sviner afsted.

For jeg har egentlig svoret mig selv, at jeg ikke ville begynde at blokere folk på min Facebook. Udelukkende på baggrund af, at jeg synes alle skal kunne komme til orde. For vi lever dog i et land med ytringsfrihed, og den har jeg ikke tænkt mig at begrænse for nogen. Jeg vil dog appellere til, at man finder en anden måde at gøre tingene på.

For man må spørge sig selv, hvilken kommune man ønsker. Er det en kommune, hvor vi behandler hinanden med respekt på trods af uenigheder, eller er det en kommune hvor frygten for at blive udskammet skal afholde folk fra at tage del i den offentlige debat?

Jeg ved i hvert fald godt, hvilken kommune jeg ønsker.

Jeg er klar over, at jeg med dette indlæg vil træde nogle over tæerne. Men lad mig bare understrege én ting. Dette er ikke et, ”hvor er det synd for mig” indlæg. Jeg skriver, fordi jeg er oprigtigt bekymret for udviklingen i vores kommune, og fordi jeg vil gøre alt for at forsøge at få det ændret. Det skal ikke ske fra i næste uge eller næste år. Det må, og skal ske nu.

Mathias Zilberberg
Byrådskandidat, SF Gribskov

2 KOMMENTARER

  1. Det kan nok ikke undgås helt at blive personligt, for det er jo netop din person, du vælger at opstille – og dine personlige meninger (som så burde afspejle partiprogrammet). Det er jo sådan i et “demokrati”, at du kan vælge at forlade dit parti, hvis du ikke synes, at der er plads til din holding, eller at du synes at partiet bevæger sig i en uhensigtsmæssig retning.

    Og om tonen er mere eller mindre rå, er svært at afgøre – der er mange forskellige afsendere og “man” formulerer sig forskelligt. Nogle er vældig søde og konfliktsky mens andre er meget ligetil og kalder en spade for en spade og ikke er bange for at bruge en barsk tone.

    Jeg tænker, at det er lettest at ændre den måde, man selv opfatter kritikken på, end at ændre den måde der skrives på og de ord, der benyttes. Du kan nok ikke ændre 25.000 menneskers måde at kommuniere på, men du kan ændre dén måde, hvorpå du selv vælger at opfatte “kritik” på:-) Mvh og god valgkamp

Leave a Reply