DEBAT: Er Gribskov Danmarks vildeste kommune?

Foto: Tine Wandall.
DEBAT: Så skete det: Gribskov er blevet tilmeldt konkurrencen om at blive Danmarks vildeste kommune. Vi kan læse, at der skal gives mere plads til den vilde natur i kommunen.

Så kære borgere, foreninger, erhvervsdrivende mv. i kommunen. Nu skal vi alle til at tænke i mere plads til natur i vore haver, parker, marker, fællesarealer, grøftekanter osv.

På Facebook-siden “Vilde haver i Gribskov Kommune” kommer der mange gode forslag til, hvordan vi borgere kan bidrage til denne udvikling, og hvad kommunen kan gøre på egne arealer. Vi hører dog gerne fra flere, så er du vild med natur, og vil du gerne komme med input, så meld dig ind i gruppen.

Det er håbet, at mange flere borgere har lyst at byde ind med flere gode forslag til, hvordan vi får en vildere natur, hvor det er muligt, og politikerne takkes for, at de har meldt kommunen til denne konkurrence. Vi må i fællesskab få vendt den nedadgående biodiversitetskurve.

Det kunne også være fantastisk, hvis Gribskov – som jo har kæmpe potentiale i form af meget natur – vandt præmien på 1 million kroner til naturprojekt(er).

Skulle vi ikke vinde, vil det, at vi er med i konkurrencen, alligevel gøre en forskel for vore truede dyr og planter. Alle tiltag hjælper – det viste naturprojektet i Hjørring os i DR-serien “Giv os naturen tilbage” – både de mindre i vore haver og de større på offentlige arealer. Det ville være eminent, hvis landmænd ligeledes fx havde lyst til og mulighed for at bidrage med udtagning af områder på marker, der får lov til at udvikle sig til natur for de trængte dyr og insekter.

Sidst, men ikke mindst, opfordres kommunen til at inddrage alle os naturnørder, som brænder for sagen, og som gerne vil gøre en indsats med den viden og de ressourcer, vi nu besidder.

Det bliver en fornøjelse at se mere liv i vor smukke kommune som et resultat af denne fælles indsats.

Vi kan ikke selv gøre alt, men alle kan gøre noget.

Marie Teglhus Møller og Tine Wandall

1 KOMMENTAR

 1. https://gylle.dk/myten-om-de-store-graessere-og-deres-mirakuloese-evner-skydes-ned-af-palaeooekologien/

  Der er meget fokus på rewilding, hegning og skabelse af naturnationalparker som den eneste løsning på en større biodiversitet.

  Men der er slet ikke fokus på at udvikle nogen alternative løsninger til overstående, som også ville støtte en større biodiversitet i Danmark.

  Der burde oprettes et projekt, hvor kravet klart er, at bibeholde alle former for stier og veje i skoven og at der ikke udsættelse store græssere og ingen opsætning af hegn, men at der skabes et bedre grundlag for en målrettet større udvikling af biodiversitet i Danmark ved for eksempel at anvende maskiner som efterligner resultatet af rewilding så arealerne ikke gror til og den varierede flora bevares. Men selvfølgelig vil lidt ekstra gødning her og der nok ikke være skadelig!

  Det forventes at de udvalgte områder er under opsyn og plejes.

  Det er slet ikke rimeligt at kræve store græssere indsat for at få en større biodiversitet i Danmark.

  Der er mange steder i Danmark man kan se levende dyr!

  Der tilbagevises hele striben af fantasifulde forestillinger om de ”store græssere” og deres betydning af skabelsen af lysåbne landskaber. Der foreligger ingen evidens for nogen effekt, ej heller af de skovnæsehorn og skovelefanter, der uddøde for 125.000 år siden.

  Lars Kolind budskab var engang: »Tænk det utænkelige,« »Er det muligt«

  Lars Kolind budskab gik ud på, at alle kunne gøre, hvad de ville, med hvem og hvordan de ville det, bare de gjorde det for at gennemføre et projekt, der var beskrevet.

  En nytænkning med et helt nyt hold eksperter ville være naturligt for at skabe nogle langt bedre resultater!

  Det at skabe naturnationalparker med rewilding, hegning er en ændring af skoven som på alle måder er stærkt krænkende over for de nuværende brugere af skoven.

Leave a Reply