DEBAT: Gør sort arbejde hvidt med håndværkerfradraget

Debatindlæg

DEBAT: Det ærgrer mig, når jeg i aviserne kan læse, at det sorte arbejde igen stiger. Det er unfair konkurrence overfor alle de virksomheder, som overholder spillereglerne og betaler deres skat og moms, og statskassen går samtidig glip af en masse penge, som kunne være brugt på fx bedre sygehuse eller nye veje, så vi undgår hver dag at spilde tid på at holde i kø.

Ifølge Rockwool Fondens seneste tal blev der i 2017 udført sort arbejde for 47 milliarder kroner. Det er så svimlende stort et beløb, at det ikke er til at forstå, og også så stort et beløb, at der skal gøres noget. Vi behøver ikke opfinde den dybe tallerken, men vi kan med fordel bruge nogle af de redskaber, vi allerede har.

Håndværkerfradraget kunne med fordel udvides til den oprindelige form, hvor fradraget ikke kun gælder for grønne og klimavenlige håndværkeropgaver som isolering og nye vinduer, men også gælder nyt køkken, badeværelse og alle andre former for håndværkeropgaver.

I dag er 6.100 kroner øremærket serviceopgaver og 12.200 kroner øremærket håndværksopgaver. Hvis man selv lod forbrugerne vælge, hvad de vil bruge deres fradrag til, vil man automatisk gøre det attraktivt for flere at bruge fradraget.

Vi ved efter flere års erfaring, at håndværkerfradraget er god til netop at gøre sort arbejde hvidt, så hvorfor ikke bruge fradragets fordele til at få vendt udviklingen og stoppet det sorte arbejde.

Jørgen Simonsen
formand for Dansk Byggeri Nordsjælland

Giv din mening til kende: