DEBAT: Har Tinghus adgang forbudt for kunst og kultur?

DEBAT: En mavepuster – synd og skam for Helsinge at Kunstværkstederne nu skal flytte til Ramløse. Man kan spørge sig selv, om det ikke havde været mere hensigtsmæssigt at bygge almennyttige boliger i Ramløse, hvis man ønsker at skabe mere liv der?

Det er tydeligt at se, det er en ren spareøvelse fra kommunens side. Hvor man sælger den ene kommunale bygning efter den anden, så der bliver færre og færre steder, de kulturelle foreninger kan benytte og må klumpe sig sammen i.

Helsinge har brug for at have et sted som Kunstværkstederne og andre kulturelle foreninger for ikke at ende som ren soveby for folk, der dyrker idræt. Borgerne i Helsinge har fortjent bedre. 

I den nye samskabelsesånd kunne kommunalpolitikerne leve op til folkeoplysningsloven, som de kulturelle foreninger hører under, og skabe gode fysiske rammer i Helsinge. Så foreningerne kan bruge sine kræfter på at gøre det, de er gode til: skabe oplevelser. 

Nu spilder de tid og energi på om de har egnede lokaler til rådighed eller ej. For det er svært at skabe noget som helst, hvis man skal kæmpe for at holde sig oven vande med nød og næppe hele tiden. 

Det kunne i øvrigt tænkes at ”de gråhårede” foreninger ikke er så gråhårede endda.  At kreativitet ikke er bundet op på en bestemt alder. At de kunne være med til at gøre Helsinge attraktiv at flytte til og trække handlende til byen, dermed støtte gadekær-foreningens ihærdige og brave indsats. 

Det kunne også tænkes, de havde erfaring, de unge kunne drage nytte af. At mennesker på kanten af arbejdsmarkedet med en skrabet økonomi kunne finde et fristed og fornyet energi i et velfungerende kulturcenter i deres egen by, Helsinge, uden at være tvunget til at søge til andre byer og brænde co2 af, eller flytte til kommuner med bedre kulturelle tilbud og infrastruktur. 

Endelig kunne det tænkes, de holdt sig friske i længere tid ved at være aktive i en kulturel forening, så de fik mindre pleje behov på længere sigt. 

For kunst og kultur gør mennesker gladere, sundere og mere raske. I fire andre kommuner i landet gives det på recept. Det er der god langsigtet økonomi i.

GitteMarie Michelsen 
Egebakken 14
Helsinge

Giv din mening til kende: