DEBAT: Hvordan har velfærden det i Gribskov?

Trine Egetved (K). Foto: Presse.
DEBAT: Ikke godt, desværre. For sandheden er, at velfærden kun er blevet forringet de sidste tre år.

I Det Konservative Folkeparti i Gribskov elsker vi vores kommune. Vores fantastiske natur, frivillige ildsjæle og den skabertrang, der er blandt borgere i kommunen. Der findes ikke et skønnere sted at leve sit liv. Alt, hvad vi elsker, er lige udenfor døren.

Vi har hverken behov for eller lyst til at tale Gribskov ned. Men vil vi passe på og forbedre vores kommune, så bliver vi nødt til at sige, at sandheden gør ondt i ny og næ. Uden sandhed og fakta på bordet, kan vi ikke ændre den kurs kommunen er på lige nu.

For hverken velfærden eller økonomien er i den tiptop stand, som borgmesteren og hans lokalliste beretter om. De seneste 3 år har nemlig båret præg af massive besparelser.

På folkeskolerne er der sparet i omegnen af 5.000 kr. pr elev over de seneste 3 år – altså næsten 15 millioner mindre om året at drive den almene folkeskole for. Det betyder, at der er væsentligt færre voksne til at tage sig af børnene i folkeskolerne i hverdagen. Samtidig er der fortsat et for højt forbrug på specialundervisningsområdet i forhold til budgettet. Og hver gang betaler børnene i den almene skole. Er det sund fornuft? Er det velfærd?

Mon ikke for få voksne i den almene skole (uanset, hvor dygtige de er) betyder øget behov for specialundervisning – simpelthen, fordi der ikke er tid til den enkelte elev? Eleverne i kommunens folkeskoler ser i hvert fald ikke de velfærdsforøgelser borgmesteren taler om.

Det samme gælder vores ældre. Her ser man ind i yderligere besparelser i noget, der virker som en skrue uden ende. En hjemtagelse af hjemmeplejen og hjemmesygeplejen har været så forhastet og kaotisk, at det har kostet store 2-cifrede millionbeløb. Der er voldsomme udgifter til vikarer, mange sygemeldinger og stor personaleudskiftning. Man tænker ikke, at det afspejler verdens bedste arbejdsmiljø, når vikarforbruget er så massivt. Og det koster mange penge, som ikke kan bruges på bedre velfærd. I de seneste 3 år, har man, bl.a. for at dække udgifterne ved den dyre hjemtagelse, vedtaget, at ældre får sjældnere bad, sjældnere rengøring, sjældnere tøjvask og dyrere mad. De ældre i kommunen, som er afhængige af hjælp fra kommunen, ser nok heller ikke de velfærdsforøgelser, borgmesteren taler om.

Flere medlemmer af NytGribskov, med borgmesteren i spidsen, siger, at kommunen nu har en både bedre samlet økonomi og likviditet end for fire år siden. Det virker lidt komisk, at man forsøger sig med denne fortælling samtidig med, at et flertal i byrådet netop har taget endnu et lån – denne gang på 17 millioner kroner for at styrke kassebeholdningen. Gæld har det med at skulle betales tilbage igen.

En skattestigning på 0,7% blev, efter borgmesterens anbefaling, besluttet i 2018 med virkning fra 2019. Skattestigningen er behæftet med strafafgift til staten over 100 millioner kroner, når den er fuldt indfaset. Det betyder at skatteborgerne i Gribskov har betalt 200 millioner, men ”kun” fået 100 millioner i kassen.

Fair nok, hvis økonomien er så presset, at man er nødt til at låne eller sætte skatten op for at have penge nok i kassen. Men at borgmesteren og hans partifæller i NytGribskov nu går i pressen og fortæller, at den stigende kassebeholdning kommer på grund af stærk økonomistyring, er uklædeligt af et borgmesterparti, når vi i virkeligheden står og ser tilbage på snart 4 år med låneoptag, skattestigninger og massive besparelser på hele velfærdsområdet.

Kun hvis vi alle anerkender virkeligheden og fortæller sandheden, kan vi i fællesskab finde løsninger på kommunens udfordringer.

Trine Egetved
Borgmesterkandidat
Det Konservative Folkeparti

1 KOMMENTAR

  1. Jeg er stort set enig med dig Trine, men du har selv været med til alle besparelserne siden 2014 hvor danmarks historiens største udbud blev gennemført og hvor man sparede 60 milo pr år på ældrepleje. Det har stået på i 8 år hvilket vil sige at der mangler 480 milo + i ældreplejen. Jeg kunne godt tænke – på vegne af “Vores Gribskov” – mig at vide hvordan Det Konservative Folkeparti vil rette op på de stor mangler i ældreplejen som er foregået i 8 år. Udover de 60 milo. pr år var de Konservative med til at spare 9 milo. på ældrepleje i 2017, samt fratage 13 milo., bevilget af staten som ældrepulje på 19 milo, det bliver til mange penge som dit parti skal til at finde frem.

Leave a Reply