Seneste nyheder:

TV Nordkysten

Powered by Vejreti.com

DEBAT: Kære borgmester: Hvorfor så meget smøl med byggesager?

DEBAT: Burde jeg ikke dæmpe mig lidt ned og bruge et andet ord end ‘smøl’? Overhovedet ikke. Jeg har hørt folk klage over byggesagsbehandlingen i Gribskov Kommune, og så besluttede jeg mig til at undersøge, hvordan det står til. Er det egentlig så slemt? Ja, det er det. Helt enkelt.

Der er nemlig aftalt nogle fælles servicemål i 2015 mellem den daværende regering, KL (Kommunernes Landsforening, red.) og kommunerne. Siden da har KL hvert år offentliggjort gennemsnitstal og tal for den enkelte kommune. Så her har vi officielle tal, holdt op mod mål, som kommunen selv har forpligtet sig til.

RELATERET LÆSNING:
Venstre stiller krav om hurtigere byggesagsbehandling

Som skemaet viser, er kommunerne generelt lidt bagefter målene, men Gribskov er i alle kategorier MEGET BAGEFTER både målene og gennemsnittet for alle kommuner.

Se selv her: https://www.kl.dk/media/26698/kl-servicemaalsstatistik-2020.pdf (Linket fører til en pdf-fil som skal åbnes særskilt, red.)

Sagsbehandlingstiden er stor i Gribskov, viser statistik fra KL. Sidste kolonne viser den aktuelle tid det tager at behandle forskellige typer byggesager.

Det er slemt nok med simple konstruktioner og enfamiliehuse, hvor kommunen bruger hhv. 2,4 og 1,6 gange så lang tid som aftalt. Et skur tager for eksempel 98 dage at behandle.
Men det bliver helt galt, når vi bevæger os over på erhvervssiden. Her taler vi om 3 gange den aftalte tid. En industri- eller lagerbygning tager således 150 dage, og boliger i flere etager tager 143 dage.

Vi vil allesammen gerne have aktivitet i kommunen. Flere borgere og flere arbejdspladser.
Hvorfor smøler kommunen så på den måde? Nå – det er nok fordi kommunen ikke har råd til at behandle det hurtigere? Nej – slet ikke.

RELATERET LÆSNING:
Frustreret sommerhusejer i kamp mod kommunen: Hvorfor skal det være så bøvlet?

Alle kommuner må opkræve timebetaling for behandling af byggesager og på den måde dække alle omkostninger. Gribskovs kommunes aktuelle sats er 772 kr/t.

Efter min mening kan det kun gå for langsomt – enten med at ansætte nogle folk, så det kan gå hurtigere, eller med at indgå aftale med eksterne ingeniørfirmaer, der kan hjælpe med at få behandlingstiden ned. Venstre har stillet forslag om det sidste, men har ikke kunnet få flertal til det.

Hvad siger Borgmesteren? Hvorfor går det så langsomt?

Eskild Beiter
Byrådskandidat, Venstre

Seneste nyheder:

Tip os!