DEBAT: Lad os lukke Gilleleje bymidte og skabe et mini-Rom

Den spanske Trappe i Rom ved Berninis bådfontæne er et tilløbsstykke. Er noget lignende mon muligt i Gilleleje, spørger en læser. Foto: Privatfoto.
DEBAT: Luk Gilleleje bymidte for biler i en forsøgsperiode. Fra kanalen og torvet og op igennem Vesterbrogade til Netto. Hele dette område kan med enkle midler gøres til et summende romersk nærmiljø.

Kommunens plan for Gilleleje bymidte med bla. en grøn velkomstport virker forudsigelig og fantasiforladt på mig, sådan som den er beskrevet i lokalpressen.

Især fordi jeg i et helt liv har færdedes i de italienske byrum og her oplevet, hvad kunstneriske mennesker kan skabe af nærmiljø og sjæl. Højt efterspurgte kvaliteter, ikke mindst nu, År 1 efter Corona. (Idet jeg går ud fra at de nye vacciner slår den djævel ned i løbet af sommeren).

Er der noget år 2020 har lært os en gang for alle, så er det styrken i det nære og glæden ved samvær med andre. Jeg tror ikke, at der er fremtid i at bygge flere kæmpesupermarkeder og indkøbscentre i beton, som tilmed har vist sig at være potentielle virus hot spots.

Nu gælder det de små enheder, bykerner med liv og livsglæde, frisk luft, blomster og masser af små selvstændige, lokale forretninger med individuel service.

Jeg foreslår derfor et forsøg, hvor torvet foran Hotel Strand, Møllegade-enklaven samt hele Vesterbrogade op til Netto og det stråtækte hus omdannes til en livlig, multifleksibel, romersk markedsplads uden biler, knallerter og lignende. Med mobile blomsterkasser, grønt og blomster på trådvægge i højden, gode tilbud, duftende urtehaver og mobile oliventræer og citrontræer i træbaljer på hjul.

En lille fossende fontæne efter romersk model bør etableres på torvet foran vinforretningen og finansieres af kommunen. Fontæner har i over 2000 år givet liv til Roms piazzaer og i øvrigt slukket mange rejsendes tørst. Hvorfor ikke i Gilleleje?

En fontæne er et samlingspunkt. Med sin forfriskende lyd af plaskende vand, mens lyset spiller i de skønne dråber. Især om sommeren vil det spille. Jeg foreslår nemlig, at fontænen skal boble med italiensk hvidvin hver lørdag 12-16 i juli og august måned via til formålet installerede hygiejniske ledninger og haner, som godkendes af sundhedsmyndighederne.

Turister og lokale borgere valfarter til byer med fontæner, og jeg nævner i flæng Rom, Bologna og Aix-en-Provence. Byer hvor romerne kom og skabte liv, handel og succes.

Fontænevinen skal i øvrigt finansieres af kommunen og nydes glasvis på stedet. Den er ikke ment til privat aftapning, men som et lille ekstra borgergode ved at bo her i skønne Grib Skov. Eventuelt kunne borgmesteren selv stå og skænke vinen fra fontænens haner.

Pengene tages fra kommunens markedsføringsbudget.

Skabelsen af dette nye Little Italy vil give Gilleleje om ikke verdensry så dog reklame langt ud i den store verden.

Bilisterne? De henvises med skiltning, meget tydelig skiltning, til parkeringspladserne i den nære periferi af Gillelejes nye romerske torvemiljø.

For gangbesværede etablerer forretningerne selvfølgelig en permanent serviceordning med unge mennesker, der bringer folks varer hen til bilerne.

Vi andre har kun godt at gå den korte tur fra bymidten til parkeringspladserne med vores varer. Måske kan du endda spare abonnementet i fitness centret, hvis du handler ofte nok i det nye Gilleleje..

Anders Grøndahl, Munkerup

1 KOMMENTAR

Leave a Reply