DEBAT: Lokalpolitikerne har udhulet de kommunale dagtilbud i Helsinge

DEBAT: I starten af november kunne vi læse om et kommunalt dagtilbud i Gilleleje med overbelægning. I Helsinge står det heller ikke for godt til, og det er nok desværre et resultat af lokalpolitikernes prioriteringer.


Heldigvis støtter rigtig mange Helsingeborgere op om byens gode folkeskole og om de tilbageværende kommunale dagtilbud, hvor der stadig er mange kompetente personaler.

Men Helsinge børnehuse melder “alt udsolgt”: Der er fulde huse og stort set ikke plads til tilflyttere i hele 2022. Alt imens kan man i Ugeposten læse, at borgmester Anders Gerner Frost indvier Realskolens seneste udbygning, mens Pernille Søndergaard udtaler “at der er brug for nye daginstitutionspladser i en kommune med vækst og udvikling”.

Så hvorfor pokker har lokalpolitikerne i indeværende valgperiode haft så travlt med at lukke og forringe de kommunale daginstitutioner i Helsinge?

Anders Gerner Frost havde ikke været borgmester ret længe, da han og byrådet besluttede at lukke to kommunale daginstitutioner i Helsinge. Der var faldende børnetal og der skulle spares på de kommunale budgetter, lød argumenterne. Dengang stod pædagoger og forældrekreds forundrede tilbage, og i Helsinge undrer man sig altså stadig…

For børnene er der jo – Men mange nu nærmest tvinges over i det private, fordi det kommunale udbud er blevet formindsket og forringet.

Hvorfor har lokalpolitikerne prioriteret en kraftig udbygning af Realskolens børnehave (fra 80 til 180 børn), frem for at holde fast i et bredt kommunalt udbud? Som eksempel kan nævnes det kommunale Engerød børnehus, der som certificeret naturbørnehave var et populært og attraktivt dagtilbud (også for ressourcestærke tilflytterfamilier).

Hvorfor valgte lokalpolitikerne at hæve forældrebetalingen til den kommunale dagpleje samtidig med, at Realskolen åbnede deres ellers dyrere vuggestue? Dagplejen blev med dette indgreb mindre attraktiv rent økonomisk.

Hvorfor accepterer lokalpolitikerne, at uligheden nu vokser, og at det private ikke som det kommunale tager et socialt ansvar?

Når der er blevet færre kommunale pladser i Helsinge, kommer de ressourcekrævende børn til at udgøre en større andel i daginstitutionerne end tidligere, hvor en blandet børnegruppe bedre kunne rummes i flere huse og på flere hænder.

Hvad har egentlig ført til disse politiske prioriteringer?

Ja undskyld vi spørger, men vi undrer os virkelig meget…

Tina Langford og Trine Lange,
Børneforældre bosiddende i Helsinge.

Skriv en kommentar

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Tip os!

Powered by Vejreti.com