DEBAT: Vi er efterhånden alle hegnet ude

Der er for mange hegn og to-etagers sommerhuse til at skæmme udsigten, mener en borger fra Smidstrup. Fotos: Privat.

DEBAT: Kulden er på vej. Det har man især i løbet af de sidste 10 år taget højde for i Smidstrup nær Gilleleje. Her har man konsekvent udskiftet de gamle hvide gasbetonhuse kaldet ”Smidstruphuse” med flade tage og kakkelovne, ofte af tvivlsom kvalitet. I stedet bygges der store flotte, ofte to-etagers helårs træsommerhuse, indhegnet af høje tætte hegn – også af træ, hele vejen rundt om huset. 

Ideen er klar: Hegnet skærmer mod vejrets skiften i hvert fald i de kolde måneder. Indenfor i huset er varmen intakt med varmepumpe, brændeovne eller nye modeller af kakkelovne. Freden hersker; ingen forstyrrelser fra udefrakommende.

Tendensen er nu, at de fleste af 1960’ernes ’Smidstruphuse’ er røget til skrothandleren, på losssepladsen, eller hvor man nu kan bruge et sønderdelt sommerhus fra sidste århundrede.

Om alle disse dyre tiltag er svaret på tidernes skiften, må blæse i vinden, som Dylan sang. I hvert fald er kontakten til naboen, lokalbeboerne og andre sommerhusgæster sat på vågeblus. Rent æstetisk er det sin sag at gå langs stier og veje og kun se, der hvor fødderne bevæger sig og skulle man kigge til siderne er det som et lukket fængsel. Men deroppe og ude er himlen stadig blå og fuglene flyver i det fjerne, høres havets skvulpen. Med hurtige skridt kan man endda se det … og stranden med.

Her er et tilfældigt udpluk af det 21.århundredes tendens til at sætte sit præg på sit helt eget sommerhus:

Ulla Holtegaard
Smidstrup
Adresse er redaktionen bekendt

Giv din mening til kende: