DEBAT: Vi mangler visioner for byggeri i Gribskov kommune

Peter Agerbo, potentiel spidskandidat, Venstre i Gribskov. Foto: Presse.
DEBAT: Det diskuteres i mange medier, om vi skal have 5. etagers byggeri i Gilleleje. Tidligere var det om højden på og placering af ”det sundhedsfaglige hus” i Østergade i Helsinge, ligesom det fortsat diskuteres om Møllebakken (etagebyggeriet i Helsinge bymidte) er for tæt og for højt og om det er en ”øjebæ” og hurtigt bliver til slum på grund af byggeriet tæthed og karakter.

Meninger og holdninger brydes og lidt ”mudderkastning” mellem nogle byrådsmedlemmer og ”trængsel ved håndvasken”, når borgerne opdager, hvad der er gang i.

Jeg kunne godt tænke mig at dreje diskussionen og flytte fokus i en anden retning.

Hvad med, at det samlede byråd tager førertrøjen på og sætter gang i at tænke i langsigt. Tænker i visioner, der strækker sig mange år ud i fremtiden. En politik og planlægning, der har fokus på, hvordan vi gør Gribskov til en attraktiv kommune, både for alle der bor her nu og for alle de, der overvejer at flytte hertil og for at tiltrække turister, så de får lyst til bruge området, mens de er her og måske også at bosætte sig.

Hvad har det med byggerier og etager at gøre? I dag ved man og kan påvise, at boliger med plads omkring sig og grønne områder gør, at folk trives bedre, ligesom der kan være en stolthed ved dét man bor i. Det også gør at folk passer bedre på det og får det bedre. Vi ved også og kender det måske også fra os selv, at når vi er ude at rejse eller på ferier, så opsøger vi ”smukke byer” og bygningsværker. Noget godt for øjet og godt for sjælen. Jeg kan nævne Havnefronten i Århus, kartoffelrækkerne i København, de gamle gader og huse i Ribe bymidte og der kan være ikoniske bygningsværker som Bølgen i Vejle, Amager Bakke osv.

Så lad os tænke i helheder – lad os også tænke turisme, når vi planlægger boligbyggerier, skoler og nyt rådhus, lad os tænke i trivsel og tiltrækning af nye borgere til kommunen, lave langsigtede og visionære lokalplaner – lad os tænke dem langt frem og lad os inddrage de lokale borgere, så de både er med tidligt i processen, så mangfoldigheden af idéer øges og vi får en bredere og mere holdbar tilgang og planlægning.

I stedet for at diskutere om der skal være 5. etagers byggeri i Gilleleje eller andre steder, skal vi diskutere, hvilken udvikling vi ønsker for Gilleleje og for hele Gribskov – en udvikling der sikrer, at vi som borgere trives, at vores kommune er attraktiv for både tilflyttere, for turister og erhverv.

Jeg har svært ved at forestille mig, at der ikke har været et par politiker-øjne ind over den fremlagte udviklingsplan for Gilleleje Syd og at de måske ikke har været helt opmærksomme på,  at der i planen er nævnt 4-5 etager bygning.

I stedet for mudderkastning og ”trængsel ved håndvasken”, så inddrag borgerne tidligt i processerne, lad os sætte os sammen og fokusere på samarbejde og kloge langsigtede beslutninger. Lad Gribskov kommune igen blive en foregangskommune, hvor vi ikke bygger fra den ene sag til den anden, ikke bygger i LEGO-klodser, men samarbejder med borger-grupperinger om en ”lækker” arkitektur, bæredygtighed og langsigtede visioner for borgernes trivsel.

Peter Agerbo (V),

3 KOMMENTARER

 1. Hvordan ser Gribskov Kommunes byer ud i fremtiden?

  Der er gang i rigtig mange by-udviddelsesprojekter. Nogle bliver vi som borgere inviteret med til at høre om og endda give vores besyv med til. Her ville jeg gerne slå et slag for at den yngre generation også inddrages. Og jeg ville tro, at vi som forældre (også selvom om vi er 60+ f.eks) har indflydelse på at åbne deres øjne og måske få dem til at interessere sig for emnet. Det er jo deres byer og byggerier, som også er tiltænkt dem. Hvis de ikke også giver sig til kende i debatten, vil de ikke kunne have nogen som helst indflydelse på, hvilken vej fremtidens bolig-situation er i Gribskov Kommune.

  Der er pt projekter i:
  Ammendrup
  Anisse Nord Rishøjvej
  Blistrup
  Helsinge Trollebakkerne
  Helsinge Møllebakken
  Helsinge Nytorv
  Helsinge Engerødvej
  Gilleleje Syd
  Ramløse + Jernbæk Alle
  Vejby

  Kig på projekterne og tag en snak med de unge😊

 2. Jeg synes også, at UBL/Administrationen i langt højere grad bør involvere lokalrådene i de landsbyer/områder man ønsker at byudvikle for. Især når man gerne vil opføre byggerier, der potentielt set går imod en given lokalplan. Her kan lokalrådene være med til at fortolke lokalplanen. Sagsbehandlerne på rådhuset er jo ikke bosiddende i kommunen og kender ikke til lokale faktorer og med deraf følgende risiko for fejlfortolkning…

Leave a Reply