DEMO: Der skal kun en fejltagelse til før det går galt

GRIBSKOV: En 16-årig dreng har været ude og spille fodbold, efter en hyggelig dag med hans venner er han glad da han nærmer sig sit hjem på Østerbro og bag ruderne i lejligheden kan han se sin mor sidde i stuen – men Servet Abdija når aldrig helt hjem. 16-årige Servet Abdija blev d. 16. oktober 2017 skudt ned og dræbt af fire bandemedlemmer fra LTF – Servet Abdija blev offer for en bandekrig som han intet havde med at gøre, for dødspatruljen havde taget fejl.

Det er ikke ukendt med kriminelle opgør i Gribskov og indenfor de seneste fem år er det klart bandekrigen i 2017 som de fleste husker bedst. Denne krig mellem kriminelle kostede ikke nogen menneskeliv, men kunne ligeså godt have fået fatale følger for helt uskyldige mennesker.

I 2016 havde en gruppe af unge udviklet sig til en regulær gadebande under navnet Local Brotherhood og markerede sig rundt om i Helsinge med tagget ‘LBH’ som den dag i dag kan ses rundt omkring i gadebilledet. Fra at være blot en gruppe unge som hang ud på stationsområdet kom gruppen frem i offenbtlighedens søgelys da et af medlemmerne i marts 2016 affyrede adskillige skud ind i en lejlighed på Vestergade i Helsinge.

Gerningsmanden blev hurtigt anholdt af svært bevæbnet politi i Ramløse, og december 2016 blev den 17-årige gerningsmand idømt fængsel i fem år og udvisning af Danmark for bestandigt for drabsforsøget.

Kort efter udviklede tingene sig hurtigt med flere overfald i Helsinge området og i starten af 2017 koblede den lokale gadebande Local Brotherhood sig på rockergrupperingen Gremium og åbnede et såkaldt chapter i Helsinge.

Herfra kan de fleste huske politiets massive tilstedeværelse, visitationszone, politiaktioner i gågaden, ransagning af lejligheder og bandernes indbyrdes kamp med køller og knive. Politiets, samfundet og retssystemet fik efterhånden sat en rimelig prop i kampen mellem banderne, idet en lang række af de toneangivende personer endte med længere fængselsdomme og dermed forsvandt fra gadebilledet en for en.

Ingen døde under bandekrigen
Hvor mange der egentlig, under bandekrigen dengang, var fuldstændig uskyldige ofre som blot lignede en rival eller blot var det forkerte sted på det forkerte tidspunkt – det er der ingen som ved.

Trods en stor brutalitet, brug af knive, køller og skydevåben så var der ikke nogen som mistede livet under bandekrigen i 2017/2018 – nok mere held end forstand.

Aner ikke hvem der er hvem
Omvendt ser det markant anderledes ud i den opblussen der nu er opstået af bandeuroligheder, ikke alene er de fleste aktører nye og meget unge, de er mere spredt ud og alt tyder på at de er usikre på hvem fjenden egentligt er, det tyder de seneste groteske overfald i henholdsvist Helsinge og Blistrup på.

Forleden anholdt Nordsjællands Politi en række unge fra Gilleleje-området, personer fra en nyere gruppering som kalder sig for ‘Cripps’, og de anholdte var mellem 16 og 19 år gamle. Under bandekrigen i 2017-2018 har de således næppe spillet nogen rolle da de dengang var blot mellem 12 og 15 år gamle – der er altså tale om ganske unge mennesker som bevæger sig ud ad en farlig vej – igen.

Denne gang er modstanderen ligeledes ganske unge mennesker fra Helsinge, ifølge flere kilder med backup fra flere af de ‘gamle’ bandefolk fra LBH / Gremium, men fjendebilledet er tydeligvis meget mudret og usikkert.

Adskillige kilder har gjort det klart overfor Netavisen Gribskov at den 16-årige mand som blev brutalt gennemtæsket på Helsinge Station i lørdags ikke var med i nogen bande, på linje med den 20-årige mand som blev overfaldet og ligeledes gennemtæsket på P-pladsen ved Blistrup, heller ikke har eller har haft noget aktivt med nogen bander at gøre.

Gudskelov er de to unge ofre sluppet med livet i behold, men ingen af dem slipper uden ar på kroppen og ikke mindst ar på sjælen efter de brutale og meningsløse overfald, hvor alt pt tyder på at de blev uskyldige ofre for brutale bandefolk.

16-årige Servet Abdija var en helt almindelig glad teenager, uden den mindste forbindelse til nogen form for kriminalitet. Han blev forvekslet med en rival og brutalt skudt ned udenfor sin gadedør af en dødspatrulje fra LTF, det har Københavns Politi fastslået i sagen. (Privatfoto)

Aldrig en Servet Abdija i Gribskov
På søndag starter en demonstration i Helsinge kl. 16.00, og kl. 19.00 i Gilleleje med håbet og budskabet om at få “Trygheden tilbage i Gribskov – Banderne ud af Gribskov”.

Enkeltvis kan man måske ikke så meget, men hvis vi som borgere i Gribskov står sammen, kræver politisk handling nu og ikke i morgen, hjælper de unge som vi hver især kender med at holde kursen den rette vej og lytter til vores unge når de er utrygge, samt ikke mindst tager dette alvorligt – så er vi nået et stykke videre.

Servet Abdija’s mor måtte begrave sin 16-årige søn fordi kriminelle forvekslede den uskyldige dreng med en rival – stå op, stå imod så dette aldrig skal ske for nogen i Gribskov.

Leave a Reply