En drone udstyret med et termisk kamera skal lede efter lækager i fjernvarmerørene, så bemærker du noget mystisk på himlen de næste nætter - så er det blot den og ikke en UFO som er på spil. (Arkivfoto/Tekst: Allan Andersen)

HELSINGE: Har du i løbet af natten bemærket en summen og måske endda noget mystisk lys? Så, bare rolig, det er blot en drone med termisk kamera og ikke en UFO med små grønne mænd.

Der tale om droneflyvning med et termisk kamera dvs. et teknisk kamera, som kun viser varmeforskelle på genstande, altså ingen almindelige filmoptagelser. Optagelserne fra dronen bruges for at finde lækager/fejl på fjernvarmerør, som oftest rør som ikke ligger tilgængelige fra gaden, forklarer Helsinge Fjernvarme til Netavisen Gribskov.

Årsagen til undersøgelsen er at sikre sig at der ikke er små-lækager nogen steder, det varme vand skal helst forblive inde i rørene – desuden er forsynings-ledningerne tinglyste og giver dermed fjernvarme selskabet ret til at foretage eftersyn og sporing af lækager.

Drone kan se varme – og intet andet
Fremfor at sende mandskab ud og manuelt lede efter mulige lækager, så har man som nævnt indsat en drone som med sit kamera alene kan se varmeforskelle, kameraet kan altså ikke se normale billeder men kun varmesignaturer fra biler, bygninger – og om feks. der er udsivende varmt vand fra et rør.

Det er firmaet CreativeSight der foretager droneflyvningen, og firmaet har alle de forsikringer og tilladelser der skal til fra Trafikstyrelsen for at foretage flyvninger med droner. CreativeSight sikrer sig desuden at alle  sikkerhedsregler i flyvezonen overholdes under hele flyvningen.

Muligvis også flyvning i Vejby
– Vi kommer muligvis også til at flyve med dronen i Vejby, fortæller Driftsleder i Helsinge Fjernvarme, Leif Jakobsen, til Netavisen Gribskov.

– Vi har et tab af vand i systemet, og der kan netop denne drone hurtigt finde frem til stedet. Muligvis kan der blive tale om en flyvning allerede i nat, natten til fredag.

Så, skulle du bemærke et lille blinkende lys på nattehimlen og – hvis du har ufattelig god hørelse – endda en svag summen, så er det altså bare en undersøgelse af fjernvarmerørene som er i gang.