Efterårets fire misforståelser om pindsvinet

GRIBSKOV: Efteråret er det tidspunkt på året med flest pindsvin og flest opkald fra bekymrede borgere, der mener at have fundet et pindsvin i nød. Men det er faktisk sjældent, at et pindsvin reelt er i nød. Oftest handler opkaldene om misforståelser af pindsvinets naturlige adfærd, siger biolog i Dyrenes Beskyttelse.

Pindsvinet er en mystisk lille skabning, som de fleste kender til i havebilledet, men sjældent reelt ved særlig meget om. Men det er vigtigt at vide noget om de dyr, der færdes i vores omgivelser, hvis man skal være i stand til at vurdere om, de er i nød. Hvis ikke man kender lidt til dyrenes adfærd, så kan hjælpen i mange tilfælde gøre mere skade end gavn.

Her er de fire mest almindelige misforståelser, som Dyrenes Vagtcentral 1812 oplever, når bekymrede borgere ringer ind om pindsvin i nød:

Misforståelse 1: Enlige pindsvinet er i nød
En af de ting, der er vigtigt at vide om pindsvinet, er, at det er en naturlig enspænder. Det vil sige, at pindsvinet fra meget ung lever sit liv alene og kun færdes med andre artsfæller under parringssæsonen eller som helt lille unge.

“Ved undtagelse af parringssæsonen samt, når pindsvin har unger, så lever de deres liv alene. Det er derfor helt normalt at se et enligt pindsvin. Selv i det kolde efterår,” siger Michael Carlsen, biolog for Dyrenes Beskyttelse.

Enlige pindsvin er altså ikke nødvendigvis i nød, de udlever blot helt naturlig adfærd.

Misforståelse 2: Små pindsvin er i nød
Et pindsvin er hverken i nød, hvis det er alene eller lille i størrelsen. Når pindsvineunger forlader reden, vejer de i nogle tilfælde ikke mere end 200 til 250 gram, men de er alligevel i stand til at klare sig selv. Derfor er det ikke størrelsen på pindsvinet, der definerer, hvorvidt det har brug hjælp.

Pindsvin bliver født i sensommeren og bliver hos deres mor i omkring 6 uger, hvorefter ungerne vandrer afsted på egen hånd. Derfor er det i efteråret ikke unormalt at støde på små, enlige pindsvin, der ikke er større end to tennisbolde.

Misforståelse 3: Aktive pindsvin i efterårsmånederne er i nød
Selvom det er en almen antagelse, at pindsvin går i hi fra oktober og først vågner fra deres søvn i foråret, så er der mange unge pindsvin, der stadig er aktive i november og helt ind i december.

På en vinter kan pindsvin vågne fra deres dvale 1-2 gange, fordi reden enten er blevet forstyrret eller helt ødelagt, eller fordi reden har været kold og fugtig. Det opvågnede pindsvin vil opsøge et nyt sted at bygge en rede samt benytte lejligheden til at søge noget ekstra føde, inden det igen går i hi.

Misforståelse 4: Pindsvinet kan løftes og håndteres
Hvis et dyr befinder sig et uhensigtsmæssigt sted eller vurderes til at være i nød, så kan en umiddelbar løsning være at løfte dyret i sikkerhed. Men i situationer med pindsvin er det bedst at overveje løftet en ekstra gang, da det kan stresse dyret i sådan en grad, at det kan have fatale konsekvenser.

“Når folk ser et enligt pindsvin i haven eller andre grønne områder, så tror de i mange tilfælde, at det er i nød. Her er det vigtigt at vide, at pindsvin lever for sig selv og at blive samlet op af mennesker, kan stresse pindsvinet så meget, at det kan gå ud over pindsvinets helbred,” advarer Michael Carlsen.

Det er derfor meget vigtigt at overveje, hvorvidt det er nødvendigt at løfte et pindsvin, og om det reelt er i nød.

Hvornår er et pindsvin i nød?
Det er yderst vigtigt, at man kun håndterer pindsvin, når de er i nød. Følg derfor disse klare tegn på nød hos pindsvin, før du handler:

•        Synlige skader

•        Sløvhed

•        Slingren

•        Virren med hovedet

•        Vedvarende hoste

•        Ligger på siden – enten sammenrullet eller lettere udstrakt

Opfylder et pindsvin nogle af følgende tegn på nød, så bør du ringe til Dyrenes Vagtcentral på 1812 og få vejledning til den bedste håndtering af dyret.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Tip os!

Powered by Vejreti.com