Elg undrer Naturstyrelsen: Hvor er den blevet af?

Elgen er flere gange blevet efterlyst af naturstyrelsen, men siden sidste efterår har der været stille omkring det store dyr. Her er det et foto af elgen fra sidste efterår. Tekst: David Abildgaard. Privatfoto: Malou London.

GRIBSKOV: De fleste kan nok stadig huske sidste års skriveri om, at en elg skulle rende rundt i de nordsjællandske skove. Den er ikke blevet set siden sidste efterår, men for cirka 14 dage siden fik Naturstyrelsen igen en mulig observation, denne gang fra Hillerød.

Render der stadig en elgkvie rundt i Nordsjælland? Spørgsmålet interesserer blandt andet vildtkonsulent Niels Worm, der via sit daglige arbejde i det Nordsjællandske har opsyn over dyrelivet.

Han fik for nyligt en henvendelse fra en borger i Hillerød om en mulig observation, men det kræver flere opmærksomme øjne, før elgens skæbne kan redegøres for.

– Vi har ikke hørt noget om elgen længe, men for 14 dage siden blev vi kontaktet af en borger i Hillerød, som mener at have set den. Men det kan også være, at han forvekslede den med kronvildt, for dem har vi en del af i området for tiden, forklarer Niels Worm.

Han frygter i stedet, at dyret for længst er dødt.

– Det mest sandsynlige er nok, at den ligger død et sted. Vi har dog ingen meldinger fået om, at den skulle være blevet påkørt, og det er jo et stort dyr. Der er vel også en mulighed for, at den er taget tilbage til Sverige. Hvis den kunne svømme herover, kan den måske også svømme den modsatte vej, gætter vildtkonsulenten, der heller ikke udelukker, at den kunne være gået længere sydpå eller måske trukket ned i en mose og druknet et sted, hvor den i så fald nok aldrig bliver fundet.

Sidst elgen blev observeret med nogen sikkerhed var sidste efterår, hvor nogle banearbejdere mente at have set den krydse over banen nær Kagerup Station. I starten var der en del tvivl om, hvorvidt der overhoved var tale om en elg, men Naturstyrelsen er senere blevet sikre i deres sag.

– Man må derfor meget gerne kontakte os, hvis nogen skulle se den, for vi undrer os stadig over, hvor den er blevet af. Vi havde et håb om, at den ville blive set i løbet af jagtsæsonen, men det skete ikke, forklarer Niels Worm.

Har du set elgen?
Skulle du nu sidde og tænke ‘vent lige lidt, så jeg ikke…’, så kan det være værd at skrive til vildtkonsulent Niels Worm om dine observationer. Han kan kontaktes via mail: new@nst.dk.

Vær dog opmærksom på, at der ofte er kronvildt i samme områder, som en elg naturligt ville søge imod. De kan være svære for et utrænet øje at skelne fra hinanden på afstand, se bare her:

En kronhjort i profil.

Og her er en elg:

(Modelfoto)

Elgen menes at være blevet jagtet til udryddelse i Danmark for cirka 4500 år siden. Den samlede danske elgbestand omfatter blot 10 elge, som alle går rundt i et naturområde ved Lille Vildmose, Nordjylland.

Skriv din kommentar her: