Er det trygt at lease ny bil?

Mercedes-Benz GLC (X253), 2019, designo selenitgrau magno, Polster Leder sattelbraun // Mercedes-Benz GLC (X253), 2019, designo selenite grey magno, saddle brown leather interior

LEASING Leasing har aldrig været mere populært. Men hvad er leasing egentlig, og hvad skal man være opmærksom på ved leasing af bil? Her får du en guide, der kan hjælpe dig gennem leasing-faldgrubberne.

Sammen med altomvarebiler.dk bringer vi her et over, hvad du skal være opmærksom på, når du tænker på at lease din næste bil.

Hvad er leasing

Hvad er leasing egentlig? Mange er stadig usikre på, hvad leasing rent faktisk er.

Leasing er en slags langtidsleje af en bil eller varevogn, der typisk løber over 1-4 år. Når man lease, så ejer leasingselskabet bilen. Det vil sige, at leasingselskabet har ejendomsretten over køretøjet, og du som leasingtager får brugsretten. Du må altså bruge bilen som du vil.

Hvis du vil lease en varebil, skal du i de fleste tilfælde betale en ekstraordinær ydelse – en udbetaling – samt månedlige leasingydelser i hele leasingperiodens løbetid.

Operationel leasing

Der findes grundlæggende to former for leasing: operationel leasing og finansiel leasing. De to forskellige former for leasing har hver deres særlige kendetegn.  Der er både fordele og ulemper.

Operationel leasing og finansiel leasing – Hvad er forskellen?

Operationel leasing er, hvor leasingtager slipper for alle de bekymringer, der er i forbindelse med at have en bil. Alle udgifter til reparationer, service, dækskifte osv. er inkluderet i leasingkontrakten. 

Det betyder, at leasingselskabet står for alle udgifter, der må være med bilen. Det giver sikkerhed for at budgettet holder og der kommer dermed ingen uforudsete udgifter til bilen. Du ved præcist, hvad det koster dig hver eneste måned at have en bil til rådighed. Når leasingperioden er slut, skal du blot levere bilen tilbage til leasingselskabet.

Finansiel leasing

Finansiel leasing er, hvor du får finansieret en bil igennem leasingselskabet, hvilke kan være et godt alternativ til traditionelt billån. I leasingperioden har leasingselskabet ejendomsretten over bilen, og du som leasingtager har brugsretten over bilen. Dette betyder at leasingselskabet ejer bilen, og du som leasingtager må bruge deres bil til det du ønsker. Ved finansiel leasing står du, som leasingtager selv for alle udgifter til reparationer, service, dækskifte osv.

Finansiel leasing er typisk billigere end operationel leasing, men har også mindre budgetsikkerhed. Når leasingperioden er slut skal du henvise en køber til bilen, og det er dermed vigtigt, at restværdien er realistisk. Hvis den budgeterede restværdi er for høj i forhold til den reelle restværdi, kan leasingtager risikere en stor efterregning.

 

 Leasing af bil Operationel leasing Finansiel leasing
Hvem har ejendomsretten? Leasingselskab Leasingselskab
Hvem har brugsretten? Leasingtager Leasingtager
Hæfter for restværdien? Nej Ja
Hvem betaler service? Leasingselskab Leasingtager
Hvem betaler reparationer? Leasingselskab Leasingtager
Fremvise en køber til bilen
ved endt leasingperiode?
Nej Ja

 

Følg med i det seneste på det danske bilmarked. Netavisen Gribskov har i et forsøg på at kunne favne bredere uden at tære på vores redaktionelle ressourcer, indledt et samarbejde med bilportalen Bidt af Biler, der med base i Nordsjælland har en mission om at levere læseværdige bilnyheder, tilpas nørdede brugeranmeldelser og indsigtsfulde reportager om nye og kommende biler til det danske – og nordsjællandske marked

 

Giv din mening til kende: