Er valget til senior-og ældreråd oplyst nok?

DEBAT: Valget til de lokale senior- og ældreråd er i fuld gang i de 11 Nordsjællandske kommuner. I halvdelen af kommunerne gennemfører man valget som et fremmødevalg der finder sted samtidig med kommunevalget den 21. november 2017.

Den anden halvdel af kommunerne afholder valget som et brev og digitalvalg. De kommuner der afholder valget som brev og digitalvalg gør det også på mange forskellige tidspunkter.

I faglige seniorer har vi gennemgået alle de kommunale hjemmesider og de lokale hjemmesider for senior- og ældreråd der er tilgængelige. Det har ikke været muligt for os at finde en valgprocedure og en valgdato for seniorrådet i Hørsholm.

Det er selvfølgelig ikke særlig demokratisk, hvis ikke der er fuld åbenhed om valget til senior- og ældreråd. Det er ligeledes heller ikke særlig demokratisk at gennemføre et valg med brev og digital procedure. Mange seniorer har svært ved at anvende e-Boks og man kan vel heller ikke sige at postvæsenet fungere perfekt.

Derfor vil der komme færre stemmer når man bruger denne afstemningsform. Samtlige målinger siger, at der afgives flest stemmer ved fremmødevalg og den holdning mener vi, i faglige seniorer, skal med i det arbejde som ældreminister Thyra Frank er i gang med omkring ældreråd. Vi er helt enige med ministeren i at afstemningen til kommende valg bør ske på samme tid i alle kommuner. Det er også vores opfordring at valgene bør gennemføres som fremmødevalg.

Vi mener i øvrigt at samtlige kommuner skal stramme noget op med at informere om valget. Det er ikke nok med en enkelt orientering og meddelelse om orienteringsmøder. Vi har oplevet at det er mange få seniorer og pensionister der har deltaget i flere kommuner, det kan godt gøres meget bedre ved det næste valg.

Vi håber på at kommunerne de steder hvor valgproceduren foregår over flere uger øger informationen om senior- og ældrerådsvalget, i den kommende periode, så det kan gennemføres som et åbent og demokratisk valg med en større stemmeprocent.

Peter Kay Mortensen
formand for faglige seniorer i Nordsjælland.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Tip os!

Powered by Vejreti.com