Få vendt livets store og små spørgsmål

(Foto: Genrefoto. Tekst: Presse/Siff Camilla Kingod.)

Foto: Pixabay.

Gilleleje: I morgen er der Sokrates Café på biblioteket i Kulturhavn Gilleleje. Her kan du få vendt livets store og små spørgsmål.

Sokrates Café en borgercafé, hvor man debatterer filosofiske emner. Emnerne vælger de fremmødte sammen. Sokrates Café byder på rum for refleksion. Det er et mødested for alle dem, der har lyst til i ro og fred at have en samtale om de vigtige ting i livet. Og det er helt frivilligt, om man ønsker taletid.

Caféen er for alle – uanset baggrund – som undrer sig og stiller spørgsmål til livet. Du behøver ikke at have filosofisk viden for at kunne deltage. Alt hvad du skal have med, er dine tanker, din livserfaring og en åbenhed over for andre.

Sokratisk dialog
Konceptet bag en Sokratisk café er den ”sokratiske dialog”. Her samles deltagerne i mindre dialoggrupper. Samtalerne ledes af en dialogstyrer, som ved hjælp af spørgsmål og inddragelse af deltagernes egne erfaringer hjælper erkendelse på vej. Der er altså ikke tale om diskussioner, hvor deltagere skal overbevise hinanden om, at man selv har ret.

Det handler om visdom og værdier, om at udveksle meninger med andre, at lytte og lade sig inspirere og skabe rum for refleksion.

Målet med en filosofisk café er ikke at give svar. Emnet for en dialog kan for eksempel være, hvad er ”Et godt liv”, og hvordan skal man kunne give entydige svar på det? Det er op til hvert menneske at definere, hvad begreberne betyder for én selv, ligesom det er op til hver enkelt at give sit liv indhold og mening.

Hvis deltagerne går hjem med en følelse af at være blevet beriget med nye tanker til refleksioner om livet, er målet nået.

Hver anden onsdag
Sokratisk Café i Kulturhavnen er åben 1.  og 3. onsdag i hver måned fra klokken 16.00-17.30. Taletid er frivillig og det er gratis at deltage. Læs mere om Sokratisk Café på bibliotekets hjemmeside.

Sokrates
Sokrates (468 f.Kr.-399 f.Kr.) var en græsk i filosof fra Athen. Han var en velkendt og kontroversiel skikkelse på sin tid. Han blev dømt til døden og tvunget til at drikke gift. Sokrates skrev intet selv. Hans tankegang er videreført af eleven Platon, der i sine dialoger gengiver den sokratiske mundtlige debat. I de fleste af Platons dialoger optræder Sokrates som samtaleleder.

TID: Onsdag den 5. december, kl. 16.00-17.30.
STED: 1. sal i biblioteket i Kulturhavn Gilleleje. Peter Fjelstrups Vej 12. 3250 Gilleleje.
ENTRÉ: Gratis. 

Skriv din kommentar her: