Familie på fire indlagt med kulilteforgiftning

SKÆRØD: En familie på fire – Far, Mor og to mindre børn – er lørdag morgen omkring kl. 07.30 blevet indlagt med kulilteforgiftning efter en fejl på familiens gasfyr.

Uheldet omkring gasfyret skete, ifølge Nordsjællands Politi, i forbindelse med en ombygning i huset hvor familiefaderen har haft pillet ved gasfyret.

På ikke nærmere beskrevet vis fik familiefaderen skabt en lækage af kulilte fra husets gasfyr, så kulilten langsomt fyldte huset – lykkeligvis tyder det på at familien ikke har brugt gasfyret ret meget og det kan meget vel have været deres redning.

– Kulilte er en langsom dræber, den lugter ikke og hvis du feks. ikke har en kulilte-alarm så risikerer du at sove ind uden nogensinde at opdage at du er i fare, forklarer Indsatsleder Henrik Olsen, Gribskov Beredskab, omkring luftarten kulilte.

Alarm til 1-1-2
Heldigvis havde kulilten ikke fået magten over familien, idet de alle vågnede i morges og til gengæld led af voldsom svimmelhed, kvalme og hovedpine. Der blev kort efter slået alarm til 1-1-2 og kort efter var der både politi, ambulancer, læge og brandvæsen fremme på adressen.

Brandvæsnet kontrollerede huset for gaslækage og kulilte, men fandt ikke noget idet gasfyret var slukket og redningsmandskabet havde åbnet døre og vinduer i huset. Der blev fundet en ikke oplyst fejl, som har udløst opbygningen af kulilte i huset, og over hvor lang tid dette er sket er ukendt.

Gribskov beredskab kan dog fuldstændig afvise at der var været udslip af naturgas i huset.

– Naturgas er tilsat et sporstof, så det stinker ganske enkelt helt forfærdeligt og man flygter helt af sig selv længe før gassen når at blive farlig. Ulykken her er udløst ved en opbygning af kulilte som er livsfarlig, idet kulilte ikke lugter på nogen måde og det er en lusket dræber, forklarer Indsatsleder Henrik Olsen, Gribskov Beredskab.

Familien i trykkammer
Efter indledende behandling på stedet blev faren, moren og deres to børn sendt afsted mod Hillerød Hospital, men da Hillerød Hospital ikke har udstyr til kulilteforgiftning blev alle fire ambulancer sendt afsted til Rigshospitalets Traumecenter hvor der er et trykkammer som kan presse kulilten ud af blodet på familien. der er lørdag eftermiddag endnu ikke nogen nye oplysninger om familiens tilstand.

Politiet har undersøgt sagen med assistance fra Gribskov Beredskab og familiefaderen kan, udover den voldsomt ubehagelige oplevelse, også se frem til en sigtelse for overtrædelse af beredskabsloven ved sin fejlmontering omkring gasfyret ved ombygningen i huset.

Hav altid en kuliltealarm
Indsatsleder for Gribskov Beredskab, Henrik Olsen, kommer med en appel til alle som har brændeovn, pilleovne og gasfyr – køb nu en kuliltealarm.

– Vi har efterhånden fået banket det ind i hovedet på de fleste at man skal have en røgalarm, men desværre er der alt for mange som ikke tænker på denne lugtfrie dræber kulilte. Kuliltealarmer er yderst vigtige for kulilte er tungere end luft, og når man ligger i sin seng så er man meget tæt på kulilten – og kroppen optager kulilte 300 x lettere end ilt, forklarer han.

Når man køber gasfyr, så følger der en gasalarm med, men som nævnt så lugter naturgas forfærdeligt og man vil hurtigt reagere på det. Kuliltealarmer er dog meget oversete og er også en alarm som koster op mod 400 kroner, men den er pengene værd og skal altid placeres lavt i huset og i nærheden af den kilde der kan afgive kulilte, dvs tæt på brændeovn, pillefyr eller gasfyr.

Placering af kuliltealarmen fremgår af brugervejledningen, men den må aldrig placeres i loftet – så er den fuldstændig virkningsløs.

Skriv en kommentar

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Tip os!

Powered by Vejreti.com