Fem partier går sammen i valgforbund

GRIBSKOV: Det gælder om at stå sammen, hvis man skal sikre sig indflydelse. Det er ofte parolen i lokalpolitik, og det er også gældende for Gribskov, hvor fem lokale partier gå sammen i et såkaldt valgforbund. 

Partierne Nytgribskov, Alternativet, Radikale Venstre, Bedre Tider og Ungt Gribskov går sammen i et valgforbund hen over midten. Sammensmeltningen fandt sted på Esrum kloster i går, mandag, hvor partierne besluttede at samles om et bredt budskab.

– Valgforbundet sikrer det bedste afsæt for det kommende kommunalvalg, og minimerer stemmespild. Der indgår ikke nogen politiske bindinger i valgforbundet, så de forskellige partier og lister vil gå til
valg på hvert deres politiske program, lyder det fra partierne i en samlet pressemeddelelse.

– Valgforbundet er ikke lukket for andre partier. Hvis andre partier har lyst til at deltage, så vil vi vende det blandt de 5 partier og lister, slutter partierne.

Valgforbund?
Et valgforbund er et valgteknisk samarbejde, der typisk indgås mellem politiske partier eller lister for at sikre, at der spildes så få stemmer som muligt. Det kan også øge antallet af mandater, der tilfalder partierne, når de går sammen i et valgforbund.

I Danmark kan der indgås valgforbund ved kommunalvalg, regionalvalg og Europa-Parlamentsvalg, men ikke ved folketingsvalg.

Når man indgår valgforbund betragtes man ved beregningen af mandatfordelingen som én samlet liste. Det kan i nogle tilfælde betyde, at deltagerne i forbundet tilsammen får et mandat mere, end hvis de ikke indgik i et forbund. Ved at indgå i valgforbund og listeforbund kan deltagerne i nogle situationer således opnå en mandatmæssig fordel.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Tip os!

Powered by Vejreti.com