Fiskere i jubel: Ørrederne gyder igen i Esrum Å

Efter bestandsanalysen blev ørrederne sat tilbage på den samme gydebanke, de havde gjort til deres hjem. Tekst: David Abildgaard/pressemeddelelse. Foto: Presse.
ESRUM: Esrum Ålaug har god grund til at smile bredt disse dage. De knoklede sidste forår med at etablere en stor gydebanke i Esrum Å ved Esrum Møllegård, og i år kan samme laug konstatere, at indsatsen er lykkedes. Ørrederne er tilbage.

Det tog omkring 25-30 frivillige deltagere og omkring 20 tons gydegrus, da  Esrum Ålaug sidste forår i samarbejde med Gribskov Kommune, der dengang var med i Fishing Zealand, lagde grundlaget for en ny gydebanke til de lokale ørreder.

RELATERET LÆSNING: Frivillige hjælper havørreder med gydebanker i Esrum Å

Planen og håbet var at lokke ørrederne tilbage.

Den nyetablerede gydebanke i Esrum Å som den så ud efter 25-30 mand m/k havde været fælles om at lægge den ud i marts 2019.

– Jeg var derfor ekstremt spændt på at høre, om der havde været gydeaktivitet på gydebanken i vinter, -altså den første vinter efter udlægningen, forklarer Rune Hylby fra  Den sjællandske Grusbande (et samarbejde mellem Fishing Zealand og Danmarks Sportsfiskerforbund).

Det var der ikke, fik han at vide.

– Det var naturligvis en streg i regningen. Men i sidste uge var jeg et smut på de kanter i forbindelse med et par kursusdage med Skovskolen, hvor en halv snes kursister skulle have den endelige og ”sidste nadver” inden de fik bevis på Åmandskursus 3, forklarer han.

Det krævede blandt andet et smut omkring Esrum Møllegård for at lave et par bestandsanalyser, – både i forhold til kursisternes uddannelse og i forhold til at følge op på, om gydebanken har virket efter hensigten.

– Der blev først elektrofisket just nedenfor møllen, for at have en reference-station, hvorefter der blev elektrofisket på den gydebanke, der var blevet udlagt i fællesskab og med stor entusiasme halvandet år tidligere, og som Søren Lænkholm ikke havde observeret gydeaktivitet på under gydesæsonen denne vinter, forklarer Rune Hylby.

Ørreder trives
Og han blev noget overrasket over resultatet

Monitering på gydebanken, der viste sig at vrimle med fisk.

– Jeg skal da lige love for, det var svært at få armene ned efterfølgende. Vi fiskede ikke hele gydebanken, men på de 20 meter af åen, vi elektrofiskede, fangede vi 17 stk. yngel, 11 stk. halvanden-årsfisk  og 2 stk. ældre bækørreder, hvoraf den største var 30 cm, forklarer han.

Gruppen fangede i alt 30 ørreder på en kort strækning af åen.

– Og der var i øvrigt adskillige, der smuttede fra mig og som slet ikke er blevet talt med i den samlede analyse, understreger han.

Rune Hylby vurderer, at der med en vandløbsbredde på tre meter og en elbefisket strækning på 20 meter, giver i alt 50 stk. ørreder på 100 m2 vandløbsbund.

– Og med tanke på, at halvdelen var mere end et år og med de flotteste røde prikker og dermed bækørreder, så varmede det mit gode fiske-hjerte, fortæller Rune Hylby der glæder sig over, at gydebanken har sikret overlevelse af ikke blot årets yngel, men også ældre ørreder.

– Bestandsanalysen viser blot, at hver eneste gang vi gør gode ting for naturen, så kvitterer den med en god historie, -og denne historie er endog rigtig god, slutter Rune sin beretning.

Leave a Reply