Seneste nyheder:

TV Nordkysten

Powered by Vejreti.com

Folkekirken giver 400 skolebørn karatelektioner i skoletiden

GRIBSKOV: Cirka 400 skolebørn i alderen 6-9 år vil frem til december via workshops blive givet mulighed for at veksle et par skoletimer til karate. Det sker gennem et samarbejde mellem Folkekirkens Skoletjeneste og den lokale karateklub Bushi. Formålet er ikke at lære dem at tæske løs på hinanden, men at forsøge en ny tilgang til at lære de små om vigtigheden af at respektere og kære for hinanden.

Hvilken ung gut har ikke på et tidspunkt drømt om at kunne karate, så man kunne give skolerødderne cirkelspark, hvis de skulle drille? Men selv om karate på overfladen virker som en særdeles voldelig sport, så er det ingenlunde tilfældet. Sådan lyder det fra de fleste, der har gået til sporten, og ser man på den effekt en god selvdisciplin kan have for et ungt menneske, så giver det måske god mening, når Folkekirkens skoletjeneste sammen med karateklubben Bushi går sammen om at introducere børn for kampsporten.

Frem til midten af december måned besøger ca. 400 børn i alderen 6-9 år Bushi Karate i Helsinge for at lære mere om karate og lignende kampsportsdiscipliner. Klubben har til huse i Kampsportscenter Gribskov, og eleverne kommer fra skoler i både Gribskov og Halsnæs kommuner. Fælles for dem alle er, at de i skoletiden arbejder med et tværfagligt undervisningsprojekt, der har titlen ‘Dit og mit – hvor går grænsen?’ som handler om grænser i fysisk, følelsesmæssig og juridisk forstand.

– I projektet er der særlig fokus på, at eleverne skal lære gennem krop og bevægelse. Det er tanken, at specielt kampsport giver eleverne mulighed for at erhverve sig nogle grundlæggende erfaringer om fysiske og mentale grænser, som danner afsæt for projektets øvrige undervisning, lyder det fra Mette Berndsen fra Folkekirkens Skoletjeneste i en udsendt pressemeddelelse.

Hvor går grænserne?
Projekt ‘Dit og mit – hvor går grænsen?’ går ud på at lære børnene, at vi mennesker er nødt til at omgive os med regler og grænser for, hvordan vi må og bør opføre os over for hinanden for at fællesskab og samfund kan fungere.

– Man må ikke lyve og stjæle. Man må ikke slå ihjel eller begå overgreb på andre. Grænser bidrager til en
passende afstand/nærhed, til respekt og ansvar mennesker imellem. Grænser er nødvendige for at vi kan stræbe efter at leve et godt liv og have et velfungerende samfund. Ofte mærker vi regler og grænser ved at de bliver overtrådt. Sidekammeraten tager ens viskelæder, en fremmed snyder foran i netto-køen. En anden står for tæt på intimsfæren, så det føles anmassende. Der er altså et hav af grænser mellem mennesker – og ofte forskellige grænser mellem nære relationer og fremmede, i skolen og hjemme eller på arbejdet, forklarer Mette Berndsen.

Erling Marcussen (midt i foto) er stifter af Bushi Karate og ses her med forhenværende borgmester Kim Valentin til et åbent arrangement. Foto: Presse/Bushi.

Workshop i kampsport
Alle klasser, der er tilmeldt projektet får tilbudt en workshop i Bushi Karate som ligger i Helsinges nye kampsportscenter og det vil ske med karateinstruktør Erling Marcussen ved roret. Han har mange års erfaring i at træne børn og unge, og flere af de bedste i klubben er i dag aktuelle til landshold og store internationale stævner.

Så meget forventes det dog ikke af de små poder fra de mindste skoleklasser. De vil i stedet lære nogle grundlæggende principper inden for både karate, judo og brasiliansk jiu-jitsu. Workshoppen rummer også gode snakke om at respektere hinanden ved at respektere grænser af forskellig art, og eleverne får lov at komme med deres bud på, hvad en god kammerat er.

– Kampsport er en oplagt kickstarter og indgang til emnet grænser. I kampsport udgør rummet, Dojoen, og måtten konkrete grænser, hvor helt særlige regler gælder, mens man bliver undervist. Men kampsport
handler også om tradition og respekt for modstanderen samt ansvar for situationen og det at markere ens
egne grænser tydeligt over for modstanderen. Altså grundlæggende ting, som eleverne kan bruge og sætte ord på hjemme, samt på skolen og fremover, forklarer Mette Berndsen.

FAKTA
Projektet er et såkaldt tværinstitutionelt samarbejde mellem Folkekirkens Skoletjeneste Frederiksværk og Bushi Karate, der afvikles fra oktober-december 2018. I denne periode har ikke mindre end 20 klasser fra Halsnæs og Gribskov meldt sig til projektet.

Ca. 400 elever kommer som en del af undervisningen til kampsportscenteret i Helsinge og deltager i en workshop ved chefinstruktør Erling Marcussen, stifter af Bushi Karate.

Seneste nyheder:

Tip os!