Forstå det nu: Lad sælungen være i fred

Sælungen efterlades ofte i timevis af sin mor, men alt er i orden og man skal lade ungen være - mennesker omkring ungen gør at moderen ikke tør komme op til sin unge. (Pressefoto: Dyrenes Beskyttelse / Tekst: Allan Andersen / Dyrenes Beskyttelse)

(Foto: Dyrenes Beskyttelse)

GRIBSKOV: Bekymrede borgere oplever fra tid til anden sælunger der ligger helt alene på stranden. Rådet fra Dyrenes Beskyttelse: Lad sælungerne være – de er i gode luffer.

I juni og juli måned føder den spættede sæl sine unger, og her kan man ved mange af landets kyster opleve, at sælunger ligger helt alene på stranden. Sælungerne kan nemt ligge og hyle, men så længe mennesket holder sig væk – så er der ingen problemer.

”Når sælungen ligger helt alene på stranden, så kan det have flere årsager. Måske er sælhunnen svømmet ud for at finde føde, så hun kan producere mælk til ungen, eller måske er ungen blevet væk fra sin mor. Derfor vil man også nogle gange opleve, at ungen kalder hjerteskærende. En sælunge kan sagtens være tilbage alene på stranden i adskillige timer. Enten er mor lige i nærheden, eller også leder hun efter sin unge,” har Michael Carlsen, biolog ved Dyrenes Beskyttelse, tidligere forklaret til Netavisen Gribskov.

Hold afstand til sælungen
Rådet fra Dyrenes Beskyttelse er, at man skal lade ungen være. Faktisk skal man holde sig meget langt væk fra den – så langt at man er ude af syne.

Er der mennesker i nærheden af ungen, kan det skræmme moderen, så hun ikke tør komme op til sin unge. Derfor skal man under ingen omstændigheder gå hen til sælungen eller røre den.

Nogle borgere er også bekymret for sælungen, hvis de ser den ligger på siden og eksempelvis stritter med den ene af forlufferne, men der er ingen grund til bekymring. Sæler ligger ofte både på maven, siden og endda ryggen – og ikke sjældent samtidig med at de løfter både hoved og bagluffer, så de nærmest former et U.

”Hvis man er i tvivl om, sælungen er kommet til skade, så kan man tage et hurtigt billede af den, gå sin vej og derefter kontakte Dyrenes Vagtcentral på 1812. Vi vil ud fra billedet kunne vurdere, om sælen har brug for hjælp,” siger Michael Carlsen.

Hold dig væk fra sælungen
John Stubtoft Nielsen, tidligere kredsformand for Dyrenes Beskyttelse, Frederiksborg, har tidligere omkring emnet oplyst, at nogle mennesker sågar kan finde på at sætte et lille hegn op omkring en sælunge, og også sætte sig tæt på ungen i et misforstået forsøg på at ‘passe på ungen’.

– Det er det værste man kan gøre, moderen tør ikke komme op til sin unge og menneskerne er derfor skyld i at ungen netop bliver forladt. Selvom man gør det i den bedste mening og kun gør det af et godt dyrehjerte, så redder man ikke ungen, tværtimod.

Giv din mening til kende: