Fra i dag må du købe fyrværkeri – men du må ikke fyre det af

(Arkivfoto: Allan Andersen)

Årets fyrværkerisalg åbner den 15. december, men affyring af fyrværkeriet er først lovligt den 27. december. Sikkerhedsstyrelsen lancerer samtidig med åbningen af salget en række kampagner for at hjælpe børn, unge og voksne til at undgå fyrværkeriskader.

Fra søndag den 15. december er det lovligt at lange raketter, batterier og heksehyl over disken på landets fyrværkerisalgssteder.

Det er dog først den 27. december, at man må begynde at fyre af, og der er god grund til at tænke sig om, når man går på gaden med batterier, heksehyl og raketter.

Sidste nytår havnede 225 danskere på skadestuen efter en fyrværkeriulykke. De fleste af skaderne skyldes forkert anvendelse af fyrværkeriet.

Derfor sætter Sikkerhedsstyrelsen en række kampagner i gang samtidig med åbningen af salget. Kampagnerne er målrettet de grupper af danskere, som er mest udsatte i forhold til at komme til skade med fyrværkeri.

Budskabet er: Husk sikkerhedsbriller, hold afstand og brug kun lovligt fyrværkeri.

– Vi kan se i statistikkerne, at mange af ulykkerne sker, fordi folk glemmer beskyttelsesbriller og står for tæt på fyrværkeriet. Det gælder både, når man er den, der tænder batteriet eller raketten, og når man er tilskuer, siger kommunikationschef Mette Cramon.

Børn og mænd er særligt udsatte i forhold til at komme til skade, men hvert år er der også tilskuere, som bliver ramt af fyrværkeri.

– Vi kører flere kampagner, som er målrettet de forskellige befolkningsgrupper, der har størst risiko for at komme til skade. Særligt unge mænd og drenge er i farezonen, men også børn og tilskuere ender hvert år på skadestuen. Vi har gode erfaringer med at ramme de unge på netop deres mest brugte kanaler, blandt andet Snapchat og YouTube, med budskaber i et sprog, de forstår, uddyber kommunikationschefen.

Fakta om fyrværkeri
I Danmark er det lovligt at sælge og købe nytårsfyrværkeri fra den 15. til den 31. december.

Det er lovligt at fyre af fra den 27. december til og med den 1. januar.

Man skal være 18 år for at købe nytårsfyrværkeri og 15 år for at købe helårsfyrværkeri (for eksempel knaldperler, stjernekastere og bordbomber)

Tjek, at fyrværkeriet er lovligt ved at se, om det har 1) CE-mærke, 2) brugsanvisning og 3) advarsler og anbefaling til sikkerhedsafstande.

Fakta om fyrværkeriskader
Ved årsskiftet 2018/2019 kom 225 danskere til skade med fyrværkeri i nytårsdøgnet. Heraf 30 alvorligt. 67 af de tilskadekomne havde sikkerhedsbriller på.

178 af de tilskadekomne var mænd og drenge, mens 47 var piger og kvinder.

61 børn under 15 år kom på hospitalet.

Særlig drenge og mænd er udsatte i forhold til at komme til skade med fyrværkeri. 91 af de tilskadekomne sidste år var drenge og mænd under 35 år.

Leave a Reply