TV Nordkysten

Seneste artikler:

Powered by Vejreti.com

Frivillige hjælper havørreder med gydebanker i Esrum Å

ESRUM: Esrum Å ved Møllegården har fået en kærlig hånd, så der nu skulle være rigtig gode gydeforhold for de mange havørreder, der bruger åen til at finde tosomheden.

Der blev gået til den i torsdags ved Esrum Møllegård, hvor Esrum Å løber gennem baghaven. Her mødtes Esrum Å-laug sammen med repræsentanter fra Gribskov Kommune, værestedet ”Kilden” og Den Sjællandske Grusbande (et samarbejde mellem Fishing Zealand og Danmarks Sportsfiskerforbund) for at gøre forholdene endnu bedre for åens unikke havørredstamme.

Der skulle lægges gydegrus i vandløbet, og planerne havde været længere undervejs end de fleste projekter, da hele området omkring Esrum Møllegård er fredet og derfor underlagt striksere regler end vanligt.

Pause med kaffe, brød og verdens bedste hjemmelavede jordbær-rababermarmelade, som ”Kilden” selv havde lavet. Foto: Presse.

Esrum Å er særlig populær bland en gruppe havørreder, der igennem mange ørredgenerationer har tilpasset sig forholdene. Og det bør man værne om, mener Esrum Å-laug, der blandt andet har eget ørredklækkeri, og en gruppe engagerede vandløbsfolk til at passe åløbet.

Grusbanden gav en hånd med
Gruppen af frivillige fik strøet en ordentlig omgang gydegrus i åen, så den giver fiskene større chance for at formere sig i rigelige mængder.

Det første læs gydebrus bliver lagt i åen. Læg mærke til måtterne, der sikrer at gruset triller direkte i åen og brinken holdes fri for sten. Foto: Presse.

Først blev en række ‘måtter’ lagt langs brinken, så gydegruset stille og roligt kunne rutsje ned i Esrum Å, hvorefter de frivillige sørgede for, at det fordelte sig i banker.

Som prikken over i’et blev der afslutningsvis lagt seks store sten i vandløbet, tre til skjul for ørrederne og tre til sikring af brinken langs åen. I alt blev der lagt omkring 20 tons gydegrus i åen, og den 25-30 kvadratmeter store gydebanke er nu redt op til ørredernes brudefærd til vinter.

Bankerne er placeret nær en bro, så det i fremtiden bliver muligt at følge med i havørredernes gydning i åen. Den kommende gydesæson finder sted i november-december.

TV Lorry var med på for at forevige begivenhederne, hvilket kan ses herunder.

I alt deltog 25-30 personer, og de blev budt på kaffe, brød og lækker hjemmelavet jordbær-rabarbermarmelade af ”Kilden”, en social-økonomisk virksomhed med sæde på Møllegården.

25-30 folk fra nær og fjerne deltog i arbejdet eller kiggede på, efterhånden som projektet skred frem.

Skriv en kommentar

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Tip os!

Powered by Vejreti.com
Sponsorerede links