GUIDE: Gode råd til at vælge et bæredygtigt juletræ

GRIBSKOV: Hvert eneste år høster danske juletræsproducenter 11,5 millioner juletræer. Men hvad betyder juletræsproduktionen for den danske natur, og hvilket juletræ er egentlig mest bæredygtigt?
 
IUmiddelbart kan man tænke, at et juletræ er et juletræ, men det er langt fra tilfældet. Der findes forskellige sorter, forskellige måder at dyrke træerne på, og mange andre ting man kan tage højde for, når man køber et juletræ. 

Kun cirka fem procent af de juletræer, der produceres i Danmark, er økologiske. Det kan derfor være svært at gennemskue, hvilket træ man skal vælge, hvis man gerne vil gøre et bæredygtigt køb; der findes forskellige slags gran, forskellige mærkater på træerne og meget andet.

Danmarks Naturfredningsforening har samlet fem ting, som du kan se efter, når du køber juletræ.

Et Ø-mærket juletræ
Ligesom at du ser efter Ø-mærket, når du handler, så kan du også gå efter det, når du skal købe juletræ. For hvis du vil være sikker på, at juletræet ikke er blevet sprøjtet med sprøjtegift, og dermed at der er blevet taget hensyn til naturen omkring træet og til grundvandet, så skal du købe et Ø-mærket juletræ. 

Vælg rødgran fremfor nordmannsgran
Nordmannsgran er danskernes foretrukne juletræ, men det er samtidig også den type af gran, der kræver meget sprøjtegift og kunstgødning. Rødgran derimod er mere naturlig på vores breddegrader, og det har derfor ikke brug for lige så meget hjælp til at trives som nordmannsgran.

En bonus ved rødgran er, at det dufter mere af gran, end nordmannsgran gør, så det giver lidt ekstra til julestemningen. 

Fairtrade juletræer
Hvis du vil være sikker på, at der er blevet taget hensyn til både natur og mennesker under produktionen af dit juletræ, så skal du vælge et Fair Tree. I Danmark er alle Fair Trees endda også økologiske. Du kan købe Fair Trees hos forhandlere rundt om i landet, eller du kan købe et træ på nettet. 

Køb et uperfekt træ
Mange juletræer går hvert år til spilde, fordi de ikke lever op til de høje skønhedskrav. De er måske lidt skæve eller har en lidt lysere farve. Ved at købe et uperfekt træ kan du være med til at forhindre, at for mange juletræer ryger i flishuggeren. Måske du også kan spare nogle penge ved at vælge et mindre perfekt juletræ.  

Plastikjuletræer er ikke mere miljøvenlige
Naturskyddsföreningen i Sverige har fået beregnet, at efter selv 10 års anvendelse har et plastjuletræ en højere miljøbelastning samlet set end et juletræ af nordmannsgran. 

Faktaboks: Fakta om danske juletræer:

  • Danmark eksporterer også juletræer til Hong Kong, Singapore og de Forenede Arabiske Emirater.
  • Et nordmannsgranjuletræ på 2 meter indeholder cirka. 200.000 nåle. 
  • Et kg frø kan blive til 3.000-5.000 nye træer. Det er dog kun cirka halvdelen af dem, der ender med at blive et juletræ. 

Kilde: Danske Juletræer

Giv din mening til kende: