Hanne får hjælp af topadvokat: Sagsbehandlere er små konger

Mads Pramming (th) har valgt at hjælpe Hanne Pedersen (tv), der kæmper for at få kommunen til at respektere hendes sygdom. Tekst: David Abildgaard. Foto af Mads Pramming: Ehmer Bramming Advokater.

GRIBSKOV: Som vi kunne skrive om tidligere i dag, så har Hanne Pedersen fra Græsted fået afslag på hjælp af kommunen til trods for, at læger skriver under på, at hun har brug for hjælp. Hendes advokat peger på, at det langt fra er et særtilfælde, og borgere som Hanne har kun få chancer for at få retfærdighed.

Det bliver hurtigt stort set umuligt at hente retfærdighed, hvis du som borger føler dig berettiget snydt af din kommune. Sådan lyder beskeden fra Højesteretsadvokat Mads Krøger Pramming, advokat til Hanne Pedersen fra Græsted, som er blevet nægtet sygedagpenge og arbejdsprøvning af jobcenteret i Helsinge.

Højesteretsadvokat Mads Pramming har viet en stor del af sit arbejdsliv til at kæmpe for blandt andet whistleblowere og borgere i klemme i systemet, og han kæmper for øjeblikket for Hanne Pedersen, hvis historie du kan læse mere om her:

LINK: Kommunen vender ryggen til borger – dumper lægers anbefaling

Og hendes historie er desværre langt fra unik, understreger Mads Pramming til Netavisen Gribskov, der har kontaktet ham for at høre mere til Hannes sag og hans arbejde med sociale sager.

Mads Pramming er medejer af Kroer Pramming Advokater, der har specialiseret sig i erstatningsret og sager om borgerrettigheder. Han underviser på Københavns Universitet, har stiftet Advokatvagten på Nørrebro og hjælper frivilligt i en række foreninger for blandt andre krigsveteraner, torturofre og whistleblowere. Mads Pramming var blandt andet advokat for den efterretningsofficer, der i 2011 trådte frem med beviser på overgreb mod civile i Irak, og har taget flere social-sager pro bono gennem årene.

– Hanne er desværre i en klassisk situation, hvor kommunen gør det stik modsatte af, hvad lægerne anbefaler. Og det kan tit føles helt forkert, også som advokat, når en kommune vurderer modsat af lægerne, men det ser vi altså tit, forklarer Mads Pramming, der dog ser Hannes situation som værre end normalen.

FIK DU LÆST: Desperat mor til kommunen: Vil i slet ikke hjælpe os?

– Her er det et spørgsmål om, hvorvidt hun er tilstrækkeligt afklaret til, at de kan stoppe sygedagpengene. Kommunen siger, at helbredstilstanden er afklaret og ikke bliver hverken værre eller bedre, men en kommune kan ikke bare tilsidesætte en faglig vurdering uden at have noget andet at bakke det op med. Og det er ikke sket her, forklarer Mads Pramming.

Kun små chancer
Selvom advokaten anser Hanne Pedersens sag som ekstra grov, vurderer han, at det ikke er sikkert, at de vinder sagen. Lige nu har hun sagen liggende i Ankestyrelsen, som er øverste myndighed i sager, hvor borgere klager over kommunale afgørelser inden for det sociale område. Og det er ikke et sted, hvor borgeren plejer at få ret, forklarer han.

LÆS OGSÅ: Besked til arbejdsløs: Smil eller du er fyret

– Ankestyrelsen er alt andet end borgernes vagthund. De er tænkt som det, men det er nok et af de mest borgerfjendske steder i Danmark lige nu. Og det betyder, at sagsbehandlerne i kommunerne kan træffe beslutninger som små enevældige konger, forklarer han og giver derfor ikke Hanne Pedersen de store chancer.

Kommuner får fripas
De små chancer skyldes blandt andet en tidligere principafgørelse fra Ankestyrelsen, der på mange måder har gjort tilværelsen lettere for forvaltninger og jobcentre, der vil spare penge.

FIK DU LÆST: Jobcenter til gravid 23-årig: Du har ikke ret til overlevelse

Før 2015 var det for eksempel normal praksis, at kommunerne efterbetalte kontanthjælp, såfremt kommunerne var forkert på den. Det ændrede en principafgørelse fra Ankestyrelsen i 2015 på, og det har ført til en tilstand hos visse kommuner, hvor loven kommer i anden række, lyder der fra en juraprofessor.

I en artikel i Avisen.dk fra 2015 udtaler juraprofessor Kirsten Ketscher følgende om Ankestyrelsen beslutning samme år:

– Konsekvensen af Ankestyrelsens praksis er, at kommunerne ikke motiveres til at overholde loven. Som det er nu, kan kommunerne træffe ugyldige afgørelser i et væk uden at blive straffet for det, forklarede Kirsten Ketscher dengang til avisen.

Og praksis er blevet synlig rundt omkring i landets kommuner.

Sidste år kunne Fyens.dk for eksempel berette om en ung mand med en svær atsma-sygdom, der fik afslag fra Odense Kommune til medicin, da han ikke var “akut livstruet”, hvis han ikke tog den. Den sag kom også for Ankestyrelsen, og her faldt beslutningen – efter et par modstridende beslutninger, igen ud til kommunernes fordel.

RELATERET LÆSNING: DEBAT: Jobcenter Gribskov ser på økonomi før mennesker

Det fik dog Ombudsmanden til at gå ind i sagen. Og efter næsten to et halvt års kamp og to afslag i Ankestyrelsen, ændrede Ankestyrelsen endelig sin beslutning og underkendte Odense Kommune.

Domstolene er endnu værre
Om samme lange kamp med Ankestyrelsen venter for Hanne Pedersen må kun tiden vise. Og skulle hun tabe her, så er hendes advokat er ikke optimistisk på den videre færd i kampen for retfærdighed.

– Taber hun, så ryger vi ind i et kæmpestort retssikkerhedsmæssigt problem, som mange advokater er optagede af i øjeblikket. Så skal hun til domstolene, men her er der en tradition om, at de meget nødigt blander sig i, hvad kommunerne vurderer. Så det vil være utroligt svært for hende at vinde sådan en sag, forklarer han.

Han fører gerne sagen og forventer, at den er vigtig nok til, at Hanne kan få fri proces. Og han er klar til at gå i brechen for hende.

RELATERET LÆSNING: DEBAT: Jobcentrene bør nedlægges

– Tænker jeg med hjertet, så syntes jeg, at hun selvfølgelig burde føre sagen, men hjernen siger mig, at det er en meget svær sag. Hun vil dog nok kunne opnå fri proces til at føre sagen, men domstolene vil i ni ud af ti tilfælde ikke give borgeren medhold. Advokatrådet har det som en mærkesag, netop at få gjort noget ved domstolenes manglende kontrol, forklarer han.

Netavisen Gribskov har taget kontakt til Ankestyrelsen for en kommentar, ligesom vi også uden held har forsøgt at hente en kommentar hos Jobcenter Gribskov. Her lyder beskeden, at man ikke udtaler sig, så længe Hanne Pedersens behandles i Ankestyrelsen.

 

Giv din mening til kende: