Seneste nyheder:

TV Nordkysten

Powered by Vejreti.com

Hemmelighedens Pris: Lokal forfatter debuterer med krimi

DEBUT: Udsætter tidligere udsendte soldater sig selv og deres familier for risiko, når de fortæller, at de har været på internationale missioner? Det spørgsmål stillede den tidligere professionelle soldat og nuværende IT-konsulent med fokus på sikkerhed, Thomas Makropoulos fra Græsted sig selv, og det gav ham idéen til den krimi, der udkommer torsdag den 8. marts.

Thomas Makropoulos tager sikkerhed meget seriøst. Både sin egen og andres, og derfor bekymrede det ham, da han erfarede, hvor lidt andre soldater tænker over sikkerhed, når de fortæller, at de har været på internationale missioner for Forsvaret. Thomas Makropoulos er bekymret for de konsekvenser, det kan have for soldaterne og deres familier. Og hans bekymringer er ikke ubegrundede.

Foto: Genrefoto. Tekst: Siff Kingod
Mange soldater fortæller åbent, at de har været
på internationale missioner. Det kan ifølge
Thomas Makropoulos få fatale konsekvenser.

Flere angreb på hjemvendte soldater
Siden Thomas Makropoulos for omkring otte år siden fik ideen til den krimi, han nu debuterer med, har der været flere hævnangreb mod soldater i Europa.

– Da jeg tilbage i 2015 læste, at ISIS opfordrede sympatisører til at angribe soldater i USA, fik jeg ret i mine bange anelser. I august 2017 gik det ud over en soldat, der blev angrebet i Bruxelles og sammen måned påkørte en bil med vilje seks soldater i Paris. Heldigvis har de hidtidige angreb på soldater været forholdsvis primitive, med deraf begrænset skade, siger den debuterende forfatter i en pressemeddelelse.

Meget nemt at opspore folk
Thomas Makropoulos tror ikke, at de tidligere udsendte soldater er klar over, hvor stor en risiko deres offentlige eksponeringer udgør:

– De fleste er formentlig ikke klar over, hvor lidt der skal til, før man kan spore dem, blot ved at søge på Internettet. Det kræver bare, at man er ihærdig nok. Finder man ikke ud af nok på denne måde, kan man være lidt kreativ i telefonen med diverse myndigheder. Det er næppe lovligt, men det har kunnet lade sig gøre før, siger forfatteren, der som IT-konsulent har indgående viden om sikkerhed og mulighederne for opsporing via nettet.

Foto: Presse/Jesper Hanno Hansen.
Tekst: Siff Kingod.
Thomas Makropoulos fra Græsted
debuterer med krimi, hvori hjem-
vendte soldaters liv står på spil.

”Man skal være påpasselige med, hvad man offentliggør”
De moderne teknologiske opsporingsmetoder giver nem adgang til mange oplysninger.

– Dette kan man kombinere med de gammeldags metoder, med at vente uden for en persons arbejdsplads, og skygge vedkommende hjem. I dag kan det sågar gøres hjemme fra sofaen med en GPS-sender på vedkommendes bil. Så der er ingen raketvidenskab over dette, det kræver kun vilje og lidt fantasi, siger Thomas Makropoulos, der har rigeligt af begge dele.

–  Læg dertil mulighederne hvis man via bestikkelse eller trusler, skaffer sig adgang til folkeregistret eller sågar et af politiets registre. Nu lyder jeg nok helt paranoid, men en af pointerne i min bog er netop, at man skal være påpasselig med, hvad man offentliggør om sig selv. I sidste ende kan det gå ud over én selv eller ens omgangskreds, forestiller den fantasirige forfatter sig.

Krimi med ny kombination
Thomas Makropoulos’ fantasi førte ham på en otte år lang rejse, før han endelig kunne sætte det sidste punktum i sit første værk: Hemmelighedens Pris,  som er en krimi, der kombinerer soldaterliv og IT.

– Det er svært at skille sig ud på krimi-markedet i dag, så hvad er mere nærliggende end at trække på mine soldaterår, kombineret med lidt IT. Den kombination er ikke set før, siger debutanten i pressemeddelelsen.

– Desuden syntes jeg, at en god bog skulle give noget at tænke over, så jeg medtog også grænseoverskridende etik og tavshedspligt. Den skulle foregå blandt almindelige mennesker, med en fælles fortid som soldater, fortæller Thomas Makropoulos, der ud over soldat og IT-konsulent nu også kan kalde sig forfatter.

Foto: Presse.
Hemmelighedens Pris udkommer
den 8. marts.

Om Hemmelighedens Pris
Hemmelighedens Pris handler om en tidligere deling danske soldater, der mødes til genforeningsfest flere år efter deres udsendelse i Afghanistan. Pludselig bliver de beskudt, og soldaterne erfarer, at angrebet er hævn for en aktion i Afghanistan– en aktion, som dengang blev fejet ind under gulvtæppet, da den var ulovlig.

Soldaterne kan ikke fortælle sandheden til politiet, og ser sig nødsaget til selv at opspore attentatmanden, inden han slår til igen. Det hele kompliceres af politiets samtidige efterforskning og af soldaternes interne uenighed om, hvor langt over etiske og juridiske grænser de vil gå, samt hvad der skal gøres ved gerningsmanden, hvis de finder ham.
Sideløbende gør gerningsmanden sig anstrengelser for at afslutte sin påbegyndte hævn. Heller ikke han lader sig stoppe af etik og lovgivning.

Hemmelighedens Pris udgives af Skriveforlaget og udkommer torsdag den 8. marts.

Seneste nyheder:

Tip os!