Hvor er Robin Hood?: De rige bliver rigere i Gribskoven

GRIBSKOV: Antallet af kroner på bankkontoen stiger støt for de rigeste i Gribskov Kommune. Omvendt kan man ikke sige det samme om de fattigste, som har set deres levegrundlag svinde med 4,5 procent på 10 år.

Grafik: LO Hovedstaden

 Det er sjovt at have penge på kontoen, og har du rigeligt af dem, så har det været rigtig sjovt de seneste 10 år i Gribskov. For mens det er blevet sværere at være fattig i kommunen, så er de rigestes formue steget støt. 

Indkomsterne for den fattigste tiendedel i kommunen er gennem de sidste ti år faldet med 4,5 procent, mens der hos de rigeste 10 pct.  er sket en stigning i 9,9 procent. Det viser en undersøgelse foretaget af LO.

Grafik: LO Hovedstaden

Og den stigende ulighed får LO til at råbe vagt i gevær. De har foretaget en analyse, der viser, at uligheden blandt andet har betydet, at der er kommet 100 fattige børn til Gribskov

Uligheden i Danmark er steget over de seneste år. Det gælder på landsplan, og også når vi kigger på de specifikke tal for Gribskov. Vi ser det som en trussel mod tilliden og trygheden i vores land og vi finder det voldsomt bekymrende, at der bliver flere fattige børn, forklarer Per Olsen, formand for LO Hovedstaden.

Han peger på, at der er behov for ny lovgivning, der sikrer, at antallet af især fattige familier ikke stiger.

– Alene i Gribskov er antallet af fattige børn steget med hele 100 på bare et år. Derfor stiller vi forslag om et ulighedsstop. Det vil sige, at politikerne skal forpligte sig på at føre en politik, som ikke øger uligheden, forklarer Per Olsen i en udsendt pressemeddelelse.

Grafik: LO Hovedstaden

Hvilken analyse?
LO’s analyse, viser uligheden i alle landets kommuner målt ved seks indikatorer. Analysen er udarbejdet af Fagbevægelsens Hovedorganisation på baggrund af tal fra Danmarks statistik.

OBS: LO Danmark har efter fusion med FTF Danmark 1. januar 2019 ændret navn til Fagbevægelsens Hovedorganisation (FH). På lokalt plan hedder organisationen imidlertid stadig LO Hovedstaden, da fusionen lokalt først sker i løbet af en 2-årig periode.

Et globalt problem
Andre internationale analyser viser, at det langt fra kun er et dansk fænomen at se rige mennesker øge deres formuer på bekostning af de fattigste.

En undersøgelse fra sidste år viser, at blot tre familier i USA ejer det samme som den fattigste halvdel af befolkningen. Disse tre rige familier har oplevet en stigning i formuerne på hele 6000 procent siden 1982.

Og tendensen er global. På verdensplan har blot otte familier ifølge tænketanken Oxfarm, hvad der svarer til den samlede rigdom blandt jordens 50 procent fattigste. Samme tænketank peger desuden på, at de rigeste 1 procent tilsugede sig 82 procent af alle de værdier der blev skabt på jorden i 2017.

Skriv en kommentar

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Tip os!

Powered by Vejreti.com