Tur til Bornholm til godt 100.000 kr. skal inspirere byråd

Bornholm er en dejlig ferieø og tilsyneladende også et oplagt sted at hente inspiration, hvis man vil udvikle Gribskov. Tekst: David Abildgaard.

GRIBSKOV: Mens der må spares på høm-høm poser på den kommende hundestrand i Smidstrup, er der tilsyneladende penge til at sende byrådet og en række embedsmænd på et to et halv dage lang inspirationstur til Bornholm. Turen, som koster over 100.000 kroner, giver dog god mening, lyder det fra borgmesteren. Dansk Folkeparti er uenig og mener at pengene er spildte.

OBS: Artiklen er opdateret med et tilført citat fra borgmester Anders Gerner Frost.

Det er vigtigt at sikre sig nogle gode rammer, når der skal planlægges kommunale budgetter. Og sådanne rammer befinder sig på Bornholm, der i år er udset til destination for årets byrådsseminar i slutningen af august. Turen forventes at koste på den gode side af 100.000 kroner, oplyser kommunen, der har tilsendt en oversigt over deltagerne på turen.

Dansk Folkepartis byrådsmedlem Brian Lyck Jørgensen figurerer ikke på den 27-mand store liste, som inkluderer 18 af byrådets 23 medlemmer. Han forklarer til Netavisen Gribskov, at han valgte fra, da han mener, at det er et spild af gode skattekroner.

Brian Lyck Jørgensen. Foto: David Abildgaard.

– Jeg deltager ikke, for jeg syntes, det er økonomisk uansvarlig med tanke på kommunens økonomiske situation. Når man sidder på byrådsmøderne, så taler alle om, at vi skal støtte det lokale erhvervsliv og spare penge, og så beslutter borgmesteren, at vi skal til Bornholm, forklarer Brian Lyck Jørgensen og oplyser, at Dansk Folkeparti derfor kun sender et medlem afsted; Jonna Præst.

– Det mener jeg egentlig, de fleste partier burde gøre. Men bedst ville være at holde det hjemme og lægge pengene lokalt, siger han.

Borgmester. Vi skal lære af Bornholm
Borgmester Anders Gerner Frost ser noget mere pragmatisk på turen, som han ikke ser som et spild af penge.

– Grundlæggende er min holdning, at vi skal holde alle de arrangementer vi kan i Gribskov, og langt de fleste mødeaktiviteter i kommunen bliver da også holdt inden for kommunegrænsen, indleder borgmesteren.

Men når det gælder om at hente inspiration, så er Gribskov ikke nok, mener borgmesteren.

– Bornholm er på mange måder sammenlignelig med Gribskov, og de er ekstremt gode til at vækste på både turisme, erhverv og på tilflytning, langt mere end Gribskov, og det er ret interessant, da det jo er en ø, der ligger midt i Østersøen. Så vi tager derover for at se, om der er noget vi kan lære, påpeger borgmesteren og fortsætter.

– Så jeg håber helt klart, at vi kan tage det med hjem, at vi faktisk har en skat af virksomheder her i Gribskov, som jeg tror vi kan hjælpe godt på vej vækst-mæssigt, hvis vi bliver bedre til at gå sammen om en dagsorden, forklarer han.

Og man kan også spare sig ihjel, understreger borgmesteren.

– Jeg er helt enig med Brian Lyck om, at vi selvfølgelig skal spare og tænke os om, men jeg er også optaget som borgmester, at vi nu har et Byråd der står sammen for første gang og kan gå ud og hente inspiration sammen. Så jeg vil omvendt mene, at vi slet ikke har råd til at lade være med at tage på sådan en tur, forklarer han og oplyser, at prisen for at tage til Bornholm ikke er dyrere, end hvis Byrådet blev hjemme i Gribskov.

– Vi kører hverken på første klasse eller tager flyveren. Vi tager bussen og færgen, og sammenligner du med udgiften til for eksempel at holde sådan en tur i Gilleleje, så er der stort set kun transporten til forskel, forklarer Anders Gerner Frost.

Opdateret: Borgmesteren har efterfølgende til avisen givet ønske for, at han gerne vil svare på Brian Lycks påstand om, at borgmesteren enerådigt har besluttet, at turen i år skal gå til Bornholm.

– Det mangler til historien, at Dansk Folkeparti ikke på noget tidspunkt har meddelt, at de ikke ønsker et byrådsseminar, og at jeg har drøftet emnet på et Økonomiudvalgsmøde, hvor alle partier var repræsenteret, forklarer Anders Gerner Frost.

En indholdsrig tur
Netavisen Gribskov har bedt om aktindsigt i de ventede udgifter, og selv om kommunen understreger, at der stadig regnes og hentes tilbud, så kan de afsløre, at der indtil videre forventes at skulle bruges mindst 105.353 kroner, blandt andet 62.650 kroner på hotelophold og 30.203 kroner til transport. Dertil kommer mad og forplejning. Kommunen har indtil videre kun indhentet et tilbud for en enkelt frokost, og det beløber sig til 12.500 kroner for i alt 35 personer.

“Der er ikke truffet endelig aftale om alle måltider endnu. Men der spises en frokost på Hallegård, samt middag på henholdsvis Cafe Sommer og Le Port. Øvrige måltider er sandwich på Rådhuset og i bussen. Der er på nuværende tidspunkt indhentet og accepteret et enkelt tilbud: Det er fra Le Port og ligger på 12.500 for 35 personer”, skriver kommunen til netavisen i en redegørelse. 

Det vides i skrivende stund ikke, hvad bespisning på henholdsvis Cafe Sommer og Hallegård vil koste samt hvad det endelige resultat bliver for de i alt to overnatninger og tre dage.

Programmet
Netavisen har fået indsigt i invitationen og programmet, som i korte træk ser sådan ud:

  • Onsdag den 21. august: Gruppen mødes kl. 12.00 til Budgetoplæg og drøftelser med Hovedudvalget. Herefter transport til Bornholm, hvor gruppen skal bo på Strandhotellet i Sandvig.
  • Torsdag den 22. august: Inspirationsdag, hvor deltagerne besøger og går i dialog med nogle af nøglepersonerne bag Bornholms Madkulturhus og Foreningen Gourmet Bornholm, Det moderne forsamlingshus Domen i Allinge samt Destination Bornholm, som er turisterhvervets udviklings- og markedsføringsorganisation.
  • Fredag den 23. august: Budgetdrøftelser samt hjemtransport til Helsinge med ankomst ca. kl. 18.00.

Hvorfor Bornholm?
Hovedformålet med turen er budgetdrøftelser, men der er også “skabt plads til en dag fuld af inspiration til vores arbejde med visionen Gribskov – et attraktivt samfund”, som det står formuleret i invitationen, hvori der også peges på, at Bornholm er et godt eksempel for Gribskov.

Du kan læse invitationen herunder i sin helhed. Invitationen er underskrevet af borgmesteren:

3 KOMMENTARER

  1. Jeg skrev et indlæg i avisen hvor jeg Anders Gerner Frost om hvor meget turen til Bornholm kostede AGF svare mig, Finn det betaler vi skam selv, kalder man ikke det svar for en stor løgn?

Leave a Reply