Interaktive kort: Se din by udvikle sig gennem årtierne

Tekst: David Abildgaard. Foto: Krak.

GRIBSKOV: Det kan være fascinerende at gå på opdagelse i gamle fotografier, film eller andre minder fra en tid, der for længst er svunden. Når det kommer til landkort, så er vi heldigvis godt stillet. Det er i dag muligt fra computeren at gå på opdagelse i flere hundrede års samfundsudvikling. Vi bringer en guide.

Der er flere gode metoder til at blive klogere på, hvordan din by har udviklet sig gennem årene. Det kan tit være spændende at se, hvordan de kendte og vante rammer så ud for bare 50 år siden, og ved hjælp af luftfotos og gamle optegnede kort fra forrige århundrede er det i dag muligt ganske gratis at gå på opdagelse foran sin egen computer.

Første, og langt det mest brugervenlige sted at besøge er lidt overraskende krak.dk. De har en fantastisk feature, hvor man sammenligne nutidige luftfotos med gamle fotos taget tilbage i 1954.

Græsted som den så ud sammenlignet med 1954. Tryk for at komme til interaktivt kort. Kort: Krak.
Og her er Helsinge

En anden – og noget mere omfattende mulighed er at gå ind på Miljøstyrelsens kort over Danmark gennem årtierne. Her kan man se alverdens kort, grafikker og luftfotos og gå på opdagelse i kort tegnet for mere end 200 år siden. Der er også kort over forskellige klimakonsekvenser, som man kan se nærmere på, hvilket er særligt interessant såfremt du bor langs kysten. Kort og luftfotos finder man ved at klikke på de sidste to faneblade til venstre i boksen efter at du klikker på linket oven over.

Vil man gerne lidt tættere på, så har Google Maps en fantastisk fin feature, hvor man kan se gamle gadefotos, som Googles fotobiler har optaget gennem årene. Det virker ikke alle steder, for ikke alle veje er besøgt mere end en gang af Google. Gadefotos med gamle arkiver markeres med et ikon, som vist på skærmbilledet herunder.

Langt fra alle gader i Nordsjælland har haft besøg af Google-bilerne flere gange. Det er dog muligt at finde steder, som for eksempel Strandvejen, hvor man kan se det gamle foto oppe til venstre fra 2009, mens det seneste fra 2014 vises i det store foto. Klik for større foto. Foto/Kort: Google Maps

Det samme gælder for Googles satellitfotos, der i enkelte tilfælde går flere årtier tilbage. Bedst opleves det via Googles eget program Google Earth, som man skal installere på computeren.

Du skal klikke på ikonet i den røde cirkel i Google Earth for at komme til historiske satellitfotos. Klik for større grafik.
Giv din mening til kende: