Jobcenterchef: De Grønne Telte er ikke en kerneopgave

Der skal spares millioner i kommunens jobcenter, og det betyder mindre plads til særlige indsatser som de to genbrugstelte. Tekst: David Abildgaard. Foto: Arkiv.

GRIBSKOV: De to genbrugstelte, der ellers har været til stor glæde for foreningslivet, har ikke givet nok i bytte for den årlige udgift på cirka 250.000 kroner. Sådan lyder beskeden fra Jobcenteret, der skal spare yderligere 4,75 millioner kroner til næste år.

Korrektion: Vi bragte tidligere en overskrift, der lød ‘Jobcenterchef: Grønne telte ikke effektive nok’. Efter en opfølgende samtale med centerchefen har vi nu korrigeret overskriften til at være bedre dækkende. Vi beklager eventuelle misforståelser.

Selv om det går ned både hvad angår arbejdsløshed og folk på offentlig forsørgelse, så har det ikke givet flere penge til det lokale jobcenter. Her skal man spare fem millioner kroner til næste år alene, og de 250.000 kroner er allerede fundet. De to telte har kostet centeret en kvart million årligt i lønninger, materialer, transport og lignende. Og det er penge, der kunne bruges bedre, lyder det fra chef for Center for Borgerservice og Beskæftigelse Peter Steen Olsen.

– Det var en afvejning af, hvad vi fik mest effekt for og hvad vores kerneopgave er. Det er ikke at drive et genbrugstelt, og ser man andre kommuner med lignende initiativer er de typisk placeret under genbrugsstationerne, forklarer Peter Olsen, der oplyser, at der har været syv i beskæftigelse i teltet i indeværende år.

En ‘hemmelighed’
Centerchefen havde ingen planer om at melde besparelsen offentligt ud før til næste år, men det ønske fik han ikke opfyldt. Kort efter at beskeden var meldt ud til foreningslivet var nyheden i medierne.

– Vi valgte ikke at gå ud med det på denne side af jul, da der jo er åbent året ud, forklarer Peter Olsen, der ellers kan glæde sig over en pæn fremgang i jobcenteret.

– Vi er inde i en rigtig god udvikling efter at have brugt nogle år på at genoprette driften efter privatisering. Men nu er vi der, hvor vi også kan fokusere på at udvikle vores indsatser. Og vi ser en rigtig positiv nedgang i ledigheden og antallet af mennesker på offentlig forsørgelse er også faldet. Det er gode tegn, både for kommunens økonomi, men også for den enkelte borger og for vores virksomheder, der får flere hænder. Så jeg går 2019 i møde med stor optimisme, siger Peter Olsen.

Helt uden bekymringer bliver årsskiftet dog ikke. Jobcenteret skal i alt spare fem millioner kroner til næste år, og man er stadig langt fra mål.

– Det er en igangværende proces. Mere kan jeg ikke sige, og jeg kan ikke komme nærmere ind på, hvad vi ellers ser på, forklarer centerchefen, der har en decideret deadline for at indfrie besparelserne.

– Besparelsen skal jo findes i 2019, og så kan det godt være, at nogle ting først kan implementeres til sommer næste år.

Et håb forude
Selv om jobcenteret har valgt at vende de grønne telte ryggen, så er alt ikke tabt. Kommunens klimaudvalg er gået med til at se på, om det kan være en mulighed at overtage driften af teltene. Udvalgets formand er meget passende Enhedslistens enlige byrådsmedlem Michael Hemming Nielsen. Vi har bedt ham kontakte avisen for en afklaring til, hvad de konkrete planer kan være.

Opdateret kl. 14.22: Michael Hemming Nielsen forklarer til netavisen, at det kommer til at tage tid at finde en alternativ løsning.

– Vi er ved at se på, hvad der kan lade sig gøre. Vi har to indfaldsvinkler: At sikre så meget genbrug som muligt og at være opmærksomme på, at foreningerne har haft deres del af det. Kan vi finde en måde, indem for lovens rammer, at fortsætte med det, så vil vi se om det kan falde i hak. Men det er for tidligt pt. at sige, hvad den endelige løsning bliver, forklarer formanden, der dog kan garantere en ting.

– Uanset hvilken løsning det bliver, så lukker teltene til årsskiftet, og så vil vi arbejde på at finde en løsning, så vi i løbet af foråret kan starte op igen under en ny form, der er juridisk holdbar, forklarer han til netavisen.

LÆS OGSÅ:

Sparerunde sætter stopper for de grønne genbrugstelte

Giv din mening til kende: