KLIMADEBAT: Vi kan ikke længere vende den anden kind til

DEBAT: Vi kan ikke vende den anden kind til, som vi har gjort så mange gange før. Klimaforandringerne er, om vi vil det eller ej, et kæmpe problem. Det bliver ikke mindre af vi benægter at det findes, eller vender den anden kind til.
 
Landet og verden over går os unge på gaden og strejker for klimaet, for hvis vi ikke gør noget, hvem gør så? Vi pjækker ikke bare for skole. Vi viser vores frustration og bekymring for vores fremtid.
 
Mange har sikkert hørt om den kun 16 årige Greta Thunberg fra Sverige. Hun har i 3 uger siddet foran Rigsdagen i Sverige og strejket for klimaet med et klart budskab: “Jeg ser næsten alting i sort og hvidt og alle siger, at der findes ingen spørgsmål i verden, som er sort-hvide. Men klimaspørgsmålet er faktisk sort-hvidt. Enten så når vi 1,5 grader, eller også gør vi ikke. Enten så fortsætter vores civilisation, eller også gør den ikke. Der findes ingen gråzoner, når det kommer til overlevelse.”
 
Jeg kan kun være enig.

Den verden vi lever i er under voldsom forandring. Indlandsisen smelter hurtigere end vi nogensinde havde regnet med, temperaturen stiger steder, hvor den ikke må stige og her i Danmark har vi lige haft 14 grader i start februar. Dette er tre eksempler på ting, som vi ikke kan ignorere. Vi har i alt for mange år gjort som det passer os, og det rammer os nu. Forskerne har givet os 17 år til at rette op på problemerne, og de 17 år skal udnyttes til fulde.
 

Når vi diskuterer klimapolitik, og hvad vi kan gøre, kan det hurtig blive kompliceret eller svært at forholde sig til. Så hvis vi skal starte i de små ting, som hvad vi kan gøre lokalt og som enkelt borger, så kan vi fx lade være med at købe ting, der skal transporteres fra den anden side af jorden.
 
Vi skal blive bedre til at købe lokalt og støtte de lokale butikker med lokale varer. Vi kan også kigge på vores madspild. Vi køber ind i stor stil, og smider lige så meget ud. Vi smider 700.000 tons mad ud om året. Vi smider i Danmark 1/3 del af det mad, vi producerer ud. Vores enorme forbrug er kun med til at belaste samfundet, og al den produktion gavner i den grad ikke miljøet.

Hvis vi derimod skal tage det skridtet længere ud skal vi bevare samarbejdet med EU. Vi har den perfekte størrelse arealmæssigt til at være et grønt foregangsland. B.la. er vindenergi en af de mest udbredte former for vedvarende energi i Danmark. Samtidig er vindenergi dén vedvarende energiform, der er kommet længst i forhold til at være konkurrencedygtig over for andre energiformer. Vindmøller kan fx opstilles både på land og offshore, dvs. på havet.

I dag stammer mere end en tredjedel af den samlede danske elproduktion fra vindmøller og samtidig er det at opstille nye vindmøller på land en af de billigste måder at udvide elproduktionen på. Dermed spiller vindenergi en vigtig rolle i omstillingen af energisystemet, som skal sikre, at Danmark i 2050 er uafhængig af fossile brændsler.
 
Hvis vi vil have nogen indflydelse på, hvordan verden kan blive mere grøn, skal vi netop bevare samarbejdet med EU. Hvis vi siger farvel til EU, siger vi også farvel til indflydelse, farvel til en grøn verden og farvel til muligheden at få sat et grønt flag ved Danmark.

Elbiler spiller også en kæmpe rolle. Vi skal til at tænke meget mere i eldrevet trafik. En god start er kollektiv trafik. Der er nu allerede busser og toge, der køre på el eller hybrid, men vi kan sagtens udbrede det endnu mere, så al kollektiv trafik i hele landet kører på el.

Klimakrisen er et reelt problem. Vi kan ikke lukke øjnene og sige det ikke påvirker os. For os unge er det rent ud sagt den forrige generation, der har ødelagt verden. Vi står nu med en kæmpe opgave. Derfor gør det mig enormt sur, når man læser og hører i TV, at ældre mennesker griner af os unge, fordi vi går på gaden og kæmper for klimaet. Vi skal huske på, hvem der har startet det her. Vi vil kæmpe, og vi er stærkere end vi hidtil har været. Men vi unge kan ikke gøre det alene. Vi skal have støtte fra alle jer andre. Det nytter ikke at grine af os, og sige vi er dumme og skal passe vores skole. Hvorfor skal vi gå i skole, hvis vi ingen fremtid har?

Vi skal fra i dag alle stå sammen og kæmpe for klimaet. Det er mit, dit, naboens, buschaufførens, kassedamens og ALLE andres ansvar, og der skal ske ændringer NU.

Mathias Arnvig Zilberberg
Alternativets Unge Gribskov
Folkeskoleelev i 9.K i Gilleleje
Giv din mening til kende: