Kommunen gør klar til salg af tidligere rådhus i Gilleleje

Den røde firkant markerer området, som snart skal sælges til en boligudvikler. I første omgang skal grunden dog undersøges for arkæologiske fund. Tekst: David Abildgaard. Kort: Google.
GILLELEJE: Byrådet gav på seneste møde grønt lys til at gå i gang med arkæologiske forundersøgelser af det grønne areal som er en del af grunden med det tidligere rådhus på Birkevang. Planen er at opføre boliger på begge grunde.


“Der står en gravko på marken ved siden af det tidligere rådhus. Ved i, hvad der skal ske?”.

Spørgsmålet blev stillet af en bekymret læser, der i et opkald til avisen forklarer, at frygten primært går på, om der skal bygges nyt, højt byggeri i området.

Grunden ligger attraktivt midt i Gilleleje og tæt på by og strand. Matrikelkort: Gribskov Kommune.

Arealet har længe været planlagt til salg. Det tidligere rådhus fungerer i dag som en del af den kommunale forvaltning, men tanken er, at medarbejderne skal flyttes, evt. til det kommende administrationscenter i Helsinge. Det frigør grunden til salg.

Sagen var senest på den politiske dagsorden sidste måned, hvor Dansk Folkeparti sammen med Konservative og løsgænger Betina Sølver stillede sig mod en del af planerne om at udnytte den tidligere rådhusgrund til boligbyggeri i op til tre plan, enten i eksisterende bygning eller efter nedrivning.

“Dels mener, vi at den eksisterende bygning, det tidligere rådhus, er for høj til boliger. Det er fint nok til et administrationscenter, som jo ikke bliver brugt så meget som boliger”, forklarer Brian Lyck Jørgensen, som derfor havde stillet et ændringsforslag, som gik på, at man begrænsede boliger til to plan på den nordlige grund.

Marken ved siden af det tidligere rådhus har længe ligget brak og fungerer i dag som et grønt åndehul. Foto: Google Maps.

Et flertal i Byrådet valgte dog at sætte grunden til salg med mulighed for enten at udnytte den eksisterende bygning eller opføre boliger i op til tre etager. Et kommende byggeri på marken ved siden af begrænses dog ifølge avisens oplysninger til én etage.

Grunden er endnu ikke sat officielt til salg. Grunden har en offentlig vurderet værdi på 26 millioner kroner og er på i alt 26.832 m².

Den anden del af årsagen til modstanden i Dansk Folkeparti skyldes en generel holdning om at begrænse højt boligbyggeri i kommunen.

“Når vi går væk fra højere byggeri andre steder, så kan man ikke sige, at her kan man godt. Der skal være ensartethed i det. Også i forhold til det omkringliggende byggeri”, begrunder Brian Lyck Jørgensen, som ikke har noget imod flere boliger i området.

“Det er altid svært, når der ligger et grønt område, om man vil beholde det eller have byfortætning. Men vi mener, det er OK at gå i gang her, for det er noget, som der længe har været lagt op til, både i sidste valgperiode og denne, forklarer han.

Ved seneste byrådsmøde i tirsdags blev der givet grønt lys til at opstarte de arkæologiske undersøgelser, som skal sikre, at der ikke bygges oven på gamle oldtidsfund. Det er også årsagen til den gravko, som undrede vores læser. De arkæologiske undersøgelser er med i de forberedelser som sker før den egentlige udvikling og salg af arealet kan finde sted.

1 KOMMENTAR

  1. Wauw, 11 mio dyrere en pyramidens strandgrund… Det ville da næsten være spild af mursten at rive det ned… Der kunne være fine ungdomsboliger… Nånej, for der er jo ingen uddannelsesinstitutioner i nærheden🦋 Men helt sikkert nogle fine og billige boliger, hvis der ikke skal rives ned og opføres påny.

Leave a Reply