Konservative blev tippet om skolebesparelser: Vi vidste intet

Trine Egetved er byrådsmedlem for Konservative. Foto: Presse/Konservative.

GRIBSKOV: Var det ikke for et tip fra en bekymret skoleformand, ville Trine Egetved fra børneudvalget intet have vist om, at kommunen var i færd med at kanalisere millioner af kroner fra den almene undervisning over til det specialiserede område. Nu lover borgmesteren at se nærmere på sagen.

OBS: Artiklen er blevet opdateret med et interview med borgmester Anders Gerner Frost. Det kan læses nederst i artiklen.

Trine Egetved sidder med i udvalget for Børn, Idræt og Familie, som også har ansvar for skoleområdet, så hun undrede sig derfor en del, da hun en tilfældig dag blev kontaktet af en bekymret skolebestyrelsesformand, som tilsyneladende havde langt større indsigt end børneudvalgets medlemmer, når det kom til de faglige konsekvenser vedrørende nogle kommende budget-beregninger, som medlemmerne skulle behandle på et kommende møde.

– Jeg bliver kontaktet af en meget bekymret skolebestyrelsesformand som fortæller mig, at det er fuldstændigt galt, at skolerne nu skal spare så mange penge, og at man det seneste skoleår har haft utroligt svært ved at styre økonomien, forklarer Trine Egetved, som derfor tog henvendelsen særdeles alvorligt.

– Jeg beder om aktindsigt og bruger langt tid på at sætte mig ind i sagen. Jeg laver også et langt skriv, som jeg sender til mine kolleger i børneudvalget, som jeg hellere ville tage den med end at skulle gå ud i pressen. Men jeg kunne ikke få komme igennem med den akutte udfodring som skolerne står i lige nu, forklarer hun og oplyser at hun derefter gik til sit eget parti og fik opbakning til at udfærdige en fælles pressemeddelelse.

Besparelser blev pakket pænt ind
Årsagen til den resolutte aktion skyldes at børneudvalget, med Trine Egetved som medlem, netop var i færd med at skulle beslutte konsekvenserne af en budgetoversigt over skoleområdet, som viste et stort behov for en række økonomiske justeringer mellem det almene og specielle skoleområde. Det så alt sammen relativt uskyldigt ud; nogle beløb blev skubbet lidt rundt, men intet sted fik medlemmerne oplyst de faglige konsekvenser af omjusteringerne, understreger Trine Egetved.

– Det så egentlig pænt nok ud, når vi får det forelagt. Med mindre at vi altså roder lidt mere ned i det.

Hun blev derfor først vidende om problemets omfang efter opkaldet fra den bekymrede bestyrelsesformand, som pegede på, at man i praksis var i færd med at kanalisere næsten otte millioner kroner væk fra den almene skoleundervisning og over i specialområdet.

Den oplysning fik hende op af stolen.

Rammer de svage folkeskole-elever
Trine Egetved valgte som eneste udvalgsmedlem at stemme blankt, da sagen kom forbi politikernes bord. Hun efterlyser en oversigt over betydningen for den almene undervisning i skolerne, såfremt man kanaliserer flere millioner kroner væk.

– Det største problem er jo, at vi netop har vedtaget et budget med rigtig mange tunge besparelser, men det her ekstra merforbrug på 15 millioner kroner fra skoleåret 2018 har vi intet fået at vide om dengang. Og det er et kæmpe problem, for bliver vi ved med at bruge alle vores almenmidler til børn der skal til specialundervisning, for så vil børn der bare har en snert af at have det svært i folkeskolen, måske ikke længere kunne rummes i folkeskolen. Sparer man de ekstra par hænder til de her børn, så de ender med ikke at få den hjælp de har behov for i klassen, så risikerer vi på den lange bane, at de selvsamme børn ender i specialområdet. Det bliver en ond spiral, forklarer hun.

Savner overblik over konsekvenser
Og netop med de store konsekvenser in mente mener Trine Egetved, at kommunens administration burde være bedre til at opremse de direkte konsekvenser frem for at feje dem ind under det administrative gulvtæppe.

– Vi kan ikke finde konsekvenserne af besparelserne. Derfor råber vi nu op. Kigger vi for eksempel på læring og undervisning, så ser det jo egentlig fornuftigt ud, men bag tallene sker der det, at man beder vores almenområde på skolerne administrativt om at betale for kæmpe merforbruget på specialundervisningen. Det sker ved at man flytter 7,8 mio kr., som egentlig var til inklusion i almindelig klasser. Den tager man ud af skolernes budget for at dække specialrammen, forklarer Trine Egetved.

– Jeg påstår ikke, at jeg har den fulde sandhed, men vi har et problem, understreger hun.

Derfor valgte hun at skrive direkte til pressen, hvilket vi bragte som et debatindlæg her: DEBAT: Skolernes økonomi under massivt pres.

Borgmester lover opfølgning
Debatindlægget vækkede borgmesteren og udvalgsformanden til live, hvilket resulterede i et svar få timer efterfølgende fra borgmesterkontoret. Det kan du læse her: Borgmester: Skolernes økonomi skal følges tæt.

Her lover borgmesteren, at man vil følge skolernes økonomi tæt, og det glæder det konservative udvalgsmedlem:

– For blot 14 dage siden skrev borgmesteren ellers på Facebook, til en borger der som pegede på store problemer i skolerne, at der ikke skulle spares på børnene. Men har han set det nu, så er jeg glad. Jeg er bare ked af, at vi måtte gå gennem pressen og råbe op. Men hvis det var det der skulle til, så vil jeg bare sige: ‘Mission accomplished’; Nu er virkeligheden i hvert fald gået op for mine politiske kolleger, konkluderer hun.

Står gerne selv for mål
Trine Egetved er tidligere formand for børneudvalget, og hun er da heller ikke sen til at erkende, at hun som formand tidligere har truffet beslutninger i udvalget, netop for at sikre, at man fremadrettet ville følge området bedre og ikke ende med straks-besparelser som disse og slet ikke så kort efter en kæmpe sparerunde, hvor man oven i købet har været ude at love borgerne, at det også var sidste hug med sparekniven i denne omgang.

– Jeg står fuldt ved, at jeg i 2017 som formand forsøgte at lave en løsning med at nulstillede forbruget og følge det tæt fremadrettet. Det er ikke sket her, altså det med at følge det tæt. Så jeg står mål for vores tidligere beslutninger, men når vi ikke ved, hvor skævt det her står til, så har vi altså et problem. Jeg skal ikke pege fingre eller slå på nogen, men jeg må bare sige, at her har vi et problem. Og jeg render panden mod en mur, så må jeg ud med det, konkluderer hun med tanke på at måtte kontakte pressen for at lufte sine bekymringer med resten af borgerne.

Konservative har også krævet, at kommunen laver en ekstern revision på skolernes budget, regnskab og styringsværktøjer, så man får et komplet overblik. Partiet ønsker også, at sagen tages op på næstkommende byrådsmøde.

Netavisen Gribskov har uden held forsøgt at hente en umiddelbar kommentar fra borgmester Anders Gerner Frost (G) til de frygtede konsekvenser af besparelserne. Vi har heller ikke kunne hente en kommentar fra udvalgsformand i udvalget for børn og unge, Natasha Stenbo Enetoft (V). Vi følger op på sagen, når og såfremt de indkommer.

Opdateret kl. 14.15: Borgmester giver svar på tiltale
Det er lykkedes at hente en kommentar fra borgmester Anders Gerner Frost, som har lovet handling og tæt opfølgning på skolernes økonomi og nu til Netavisen Gribskov understreger, at det ikke er unormalt, at man skal jonglere med penge mellem det almene- og specialiserede børneområde.

– At der er et merforbrug for det specialiserede område er en udfordring, men det har altså ikke noget at gøre med det kommunebudget, vi har lagt, understreger borgmesteren med tanke på Konservatives anke om, at man intet vidste om størrelsen på merforbruget den seneste budgetbehandling.

– Vi er altid løbende optaget af det specialiserede område. Det ved Trine også godt som tidligere formand. Jeg sad der jo selv i en valgperiode som formand, og det var noget vi hele tiden kæmpede med. Det specialiserede område bliver jo mere og mere komplekst, vi har for eksempel i dag diagnosekort, som viser  flere og flere børn med brug for ekstra hjælp, forklarer Anders Gerne Frost, som derfor ikke mener, at Konservative burde være så overraskede over de økonomiske udfordringer.

– Jeg har hørt fra andre medlemmer i udvalget, at de på seneste møde havde en lang og indgående behandling af sagen og at alle var meget opmærksomme på, at et merforbrug af denne størrelse er bekymrende. Alle var i øvrigt blevet orienteret om, at man ville få et bekymrende merforbrug på området, hvilket ikke er enestående for Gribskov i og med at der kommer flere og flere børn på landsplan med brug for en ekstra hånd, siger borgmesteren.

Han mener derfor, at Konservative er ude at blæse en storm op.

– Når man læser deres pressemeddelelse, så virker det som om, at det er noget nyt og at man prøver at holde noget hemmeligt. Vi har hele tiden fået at vide, at der er et merforbrug; ikke præcist på kroner og ører, men at der er en bekymring. Det er børneudvalget også blevet orienteret om, så det kommer ikke som et chock for Trine, at det her sker, konkluderer han.

Skriv din kommentar her: