Kulturhavnen: Kastanjetræer var dømt til at blive fældet

De to kastanjetræer var i vejen for den kommende promenade, der skal forbinde kulturhavnen og gågaden. Tekst: David Abildgaard. Foto: Allan Andersen.

Foto: Allan Foto: Allan Andersen.Andersen

GILLELEJE: Kulturhavnens beslutning om at fælde to kastanjetræer, der ellers har stået siden ‘ruder konges’ tid har vakt fortørnelse blandt flere af byens borgere. Træerne er dog i vejen for en kommende promenade og så var de i øvrigt ramt af en alvorlig sygdom, lyder forklaringen.

To tidligere kastanjetræer har måtte lade livet for at give plads til en række nye træer, der kan danne nogle pæne rammer om den kommende promenade, der skal løbe fra Kulturhavnen og op til gågaden. Årsagen til, at de er fjernet er todelt, lyder det fra projektlederen.

– Det er simpelthen fordi hele beplantningen laves om hele vejen op. Det har været planen helt tilbage siden 2012, siger arkitekt Michael Nyboe med tanke på, at der skal placeres en promenade med træer langs kanalen.

– Det er for at skabe lys langs kanalen. Belægningen bliver den samme som ved Kulturhavnen med opdeling. Og så bliver der plantet egnstypiske træer.

LÆS OGSÅ: Vrede borgere: Hvorfor har i fældet byens kastanietræer?!

Træerne var syge
Men selv om Kulturhavnens ønske havde været at bevare træerne, så ville det have været en tabt sag, lyder det fra arkitekten.

– For det første var de rådnet og gået ud i toppen, så de var alligevel gået ud inden for 2-3 år. Der er jo en sygdom, der dræber alle kastanjetræer i Danmark, forklarer han med tanke på hestekastanjebakteriekræft, der er en alvorlig trussel mod landets samlede bestand af kastanjetræer.

– Men det vidste vi godt nok ikke, da vi lavede planen, for det har hele tiden været meningen, at de skulle fældes. Der står også i lokalplanen, at der skal plantes egnstypiske træer, understreger han.

I deres sted plantes tjørn, lyng og elm, ligesom det er gjort ved Kulturhuset og Snedkeriet.

Langs promenaden kommer nye egnstypiske træer. Grafik: Skovhus Arkitekter.
Giv din mening til kende: