Lokal forfatterduo klar med sidste del i bogserien ‘Brix’

Foto: Presse.

GILLELEJE: Du kan snart møde Gillelejes lokale forfatterduo Iben Bertelsen og Jan Schwerdfeger, der 31. januar er klar med sidste del af en dystopisk thriller-trilogi om et terror-ramt Danmark i en meget nær fremtid. Vi har taget en snak med den ene af de to forfattere for at høre nærmere.

Er du blandt dem, der har fulgt politikommissær Leo Brix i sine forsøg på at opklare en række brutale terrorangreb i en nær dansk fremtid, så kan du snart møde forfatterne i levende live. Det sker d. 31. januar, hvor de to lokale forfattere fra Gilleleje gæster Kulturhavnen for at tale om deres sidste bog i trilogien ‘Brix’, der har officiel udgivelse samme dag.

Den sidste del har fået titlen ‘Kritisk Masse‘ og vil i tråd med de to tidligere romaner ‘Fjernstyring’ og ‘Trojanske heste’ tage et kritisk, men fiktivt, kig på konsekvenserne af de reaktioner, der kommer i kølvandet på en række indenrigske terrorangreb i årene 2017 til 2019. Angrebene stikker dybt i folkesjælen, og de forholdsregler der tages i brug inkluderer øget overvågning og hypermoderne teknologiske våben.

Duoen forsøger i deres bøger at svare på tre relativt simple spørgsmål:

  • Findes der et skjult kriminelt finansnetværk i Europa?
  • Er Danmark en retsstat?
  • Hvad sker der bag demokratiets papirstynde kulisser?

Når virkeligheden overgår fantasien
Vi har taget en snak med den ene af de to forfattere, Jan Schwerdfeger, for at høre lidt om tankerne bag bogen.

Hvad fik jer til at skrive om en fremtid, der ligger så nær nutiden? Det virker som lidt af en chance at tage.

– Det har været sjovt, for det har krævet, at man kan forudsige lidt. Vi startede den første bog tilbage i 2015, og i bogen sker der et terrorangreb i 2017, og derfra kører historien.

Første bog tager udgangspunkt i 2017. Har I måtte revidere jeres visioner for den fremtid i skildrer i bogen, nu hvor i har haft nogle år til at se “fremtiden” udspille sig i virkeligheden?

– Ikke rigtigt. Desværre ikke. Jeg syntes, at jeg ser ting, der minder ganske meget om det, vi skriver om i bøgerne. Se bare på bankskandalen med Danske Bank, bare for at nævne et eksempel, hvor man ser et større netværk af banker samarbejde, som er en kæmpe del af vores historie. Så lugter det pludselig lidt af virkeligheden; Så tænker man, at så kan det måske godt være rigtigt, det vi har sjusset os frem til.

Har i kunne bruge noget af det, der har fundet sted i virkelighedens verden mellem bogudgivelserne?

– Bestemt. Vi fokuserer for eksempel i den nye bog meget på rent drikkevand, på pesticide-rester i drikkevandet, og det har vi med, efter at have læst om det i medierne.

Er den verden i skildrer i bøgerne i overensstemmelse med, hvordan i selv ser den nære fremtid udspille sig?

– Nej, vi interesserer os mere for problemstillingerne, men konklusionerne som personerne træffer er ikke nødvendigvis dem, vi vil træffe. Nogle af personerne har nogle temmelig vilde holdninger, men man kan tyde lidt af hvad vi selv mener i og med, at vi som udgangspunkt jo har valgt at fokusere på skyggesiderne af økonomien og bankerne.

I må have været lidt nervøse for, om fremtiden nu også holdt stik med den, som i beskriver i bøgerne?

– Det har faktisk vist sig, at noget der virker er, hvis man kan begynde at se at der er system i tingene. Fks. danske bank hvor man måske godt kan forudis4e at borgen går af, og at der ikke bliver lavet nogen lovgivning da der ikke er flertal… Der er mange ting man kan se i dag, som man kan køre lidt længere ud. Intuition en bestemt ikke af vejen.

Det er vel nødvendigt, når man skriver i jeres branche?

– Ja, bagvedliggende kan man sige, at der ligger en form for mistro til autoriteter; ikke at tage det for pålydende hele tiden. Hvem kan man i virkeligheden stole på? Journalister og politikerne kender jo hinanden. Studehandler findes, og det har vi også med i den nye bog

I fokuserer meget på teknologiens skyggesider i jeres bøger. Hvorfor?

– Teknologi kan være godt, men hvad nu hvis der er folk, der samarbejder om at misbruge den; Hvis nogen har en konspiration? Så kan det blive rigtig slemt. Vi kan jo se med Danske Bank, at der beviseligt har været en konspiration. Det frygtelige er, men det er bare min mening, at desværre er det kun et lille hjørne, vi får set.

Dig og Iben har skrevet som et makkerpar gennem tre bøger nu. Hvordan har det været?

– Vi måtte starte med at finde en fælles facon. Vi kendte heldigvis hinanden fra terapistudierne, vi er begge terapeuter, og her blev vi gode venner. Og så har vi begge nogle sammenfaldende interesser. Jeg har skrevet en del science-fiction, og Iben har været hos politiet i mange år, hvilket har været rigtig nyttigt.

Har i haft kampe om plottet eller andet?

– Vi har haft nogle kampe om selve sproget. Det er jo to forskellige menneskers sprogholdninger der mødes, men vi har været ret enige i plottet, som vi har diskuteret indtil det sidste og har reguleret undervejs.

Mød forfatterne
Kunne du tænke dig at møde de to forfattere og få en snak om de dystre, men desværre ganske realistiske, fremtidsvisioner, så gæster de kulturhavnen torsdag d. 31. januar kl. 17.30.

Alle er velkomne og det er gratis at deltage. Det bliver også muligt at købe et signeret kopi af den seneste bog, der officielt har premiere samme dag.

TID: Torsdag d. 31. januar kl. 17.30.
STED: Gilleleje bibliotek. MIX hjørnet, Kulturhavnen, Peter Fjelstrups Vej 12, Gilleleje.
ENTRE: Gratis adgang, men tilmelding nødvendig på www.gribskovbib.dk.

Giv din mening til kende: