TV Nordkysten

Seneste artikler:

Powered by Vejreti.com

Lokale foreninger: Musik I Lejet har drevet en kile gennem byen

TISVILDELEJE: Bestyrelsen for Musik I Lejet har cuttet dialogen med to af byens store borgerforeninger, som blandt andet ønsker større gennemsigtighed i økonomien, færre festivaldeltagere og mere ordnede trafikforhold. kommunikationsstoppet er et led i splittelse, som foreningerne mener har fået rodfæste i det lille bysamfund. Musik I Lejet afviser kritikken.

– Vi føler, at de har drevet en kile gennem byen.

Formand for ‘Grundejerforeningen for Tisvilde & Omegn’ Elisabeth Harpøth tøver ikke med sin karakteristik af Tisvildes musikfestival, da hun bliver spurgt af netavisen til, hvordan dialogen går med festivalens bestyrelse.

Foreningerne har ti punkter, som de gerne ser adresseret af Musik I Lejet. Klik for større foto.

– Vi forsøger at have gode dialoger med alle foreninger i byen, specielt i denne tid med så store divergenser, og det har vi tidligere haft med bestyrelsen fra Musik I Lejet (MIL, red.) i lang tid. Men nu er de pludselig kommet og sagt, at nu kan det ikke nytter med mere dialog. Punktum, forklarer hun og peger på en mail, som både grundejerforeningen og Tisvildelejeforeningen har modtaget.

En kile i byen
Og mailen er blot seneste udslag på en stemning, som den seneste års tid har bredt sig i byen, mener hun.

– De banker en kile gennem alle foreningerne. Nu også i Lokalrådet, som vi ellers har haft en vidunderlig diskussion og samarbejde med gennem årene. Nu er det som, at de har distanceret sig fra os, og vi føler, at Musik I Lejet langsomt isolerer dem, som har den mindste kritik, sådan opfatter jeg det, forklarer hun og siger, at hun meget gerne vil kæmpe for den gode stemning.

I mailen skriver bestyrelsesmedlem Peter Maarbjerg, at foreningen i stedet for møder med de to foreninger tager dialogen gennem lokalrådet, ligesom ledelsen også har en plads hos den lokale bager i Tisvilde hver onsdag. Desuden skriver han, at bestyrelsen har taget kritikken til efterretning og forsøger at imødekomme så meget som muligt.

Men dialog om økonomi og festivalens fodaftryk hen over sommeren er svære emner for Musik I Lejet, og ifølge grundejerforeningens formand er stemningen så småt ved at vende sig mod festivalbestyrelsen.

– Folk har ligesom haft en udstrakt tolerance, fordi det er non-profit, men det er langsomt ved at gå op for folk, at vi er blevet gidsler i deres profit-arrangement. Og så bliver folk sure, siger Elisabeth Harpøth.

MIL: Vi boykotter ingen
Stemningen hos Musik I Lejets bestyrelsesmedlem Peter Maarbjerg er ganske anderledes munter, da det lykkedes netavisen at fange ham inden et møde.

– Vi boykotter ikke nogen. Vi havde nogle hæderlige møder med grundejerforeningen og Tisvildelejeforeningen, men vores oplevelse var, at mange af tingene ikke havde gennemslag, forklarer Peter Maarbjerg, der især studsede over de mange ytringer fra de to foreninger i medierne.

– Vi holdt et møde sidste efterår, og kort efter var der endnu en debat i diverse medier, blandt andet Københavns Radio, hvor der pludselig var en helt anden repræsentant fra grundejerforeningen, og det synes vi var lidt ærgerligt. Det samme var et anonymt læserbrev i Ugeposten underskrevet Tisvildelejeforeningens bestyrelse, og som heller ikke nævnte et ord om vores dialog. Og så tænkte vi, at så var det nok ikke det rigtige forum, forklarer Peter Maarbjerg.

Foreningen har i stedet valgt at sidde hos bageren hver onsdag, ligesom der blev holdt et nyligt borgermøde, som fik stor deltagelse. Foreningen har også købt et medlemskab i det lokale husstandsomdelte månedsmagasin ‘Tisvilde Nyt’, hvor de skriver jævnligt.

– Vi vil rigtig gerne snakke med alle, vi vil bare gerne snakke med mange og ikke kun med de få, understreger han.

Snakken om at der skulle være en kile gennem byen virker derfor ikke genkendelig.

– Jeg oplevede borgermødet som en meget bred opbakning til MIL, så det er ikke en enten-eller betragtning. Jeg ved godt, at der blev talt om enten for eller imod på mødet, men sådan oplever jeg det ikke, understreger han.

Ingen snak om økonomi, tak
Dialogen har det dog med som vanligt at forstumme, når snakken går på økonomien bag festivalen, og som vi tidligere har berettet er langt fra gennemskuelig. Det generer ikke Peter Maarbjerg, der gentagne gange sammen med formanden for bestyrelsen Lars Thykier har nægtet at fremlægge tallene bag udgifts- og indtægtsposterne på det officielle foreningsregnskab. Vi må heller ikke få indsigt i, hvem der tjener på salget af spiritus på festivalpladsen. Den situation har ikke ændret sig.

– Det er jo en tilsyneladende uendelig diskussion, men vi fremlægger vores regnskaber i henhold til Skat og alle andre myndigheder, og det bliver vi ved med. Vi skjuler ingenting, forklarer han og oplyser, at foreningen jo har sit regnskab frit fremme på foreningens hjemmeside.

Og sammenligningen med andre festivaler holder heller ikke, mener han; et argument som ellers er blevet forsøgt fremført i flere medier, inklusive vores. For både Vig Festival og Rock Under Broen kan præstere overskud på flere millioner til foreningslivet i deres respektive kommuner. Og det er en del gange mere end de lidt over 500.000 kroner, som det sidste år blev til i Tisvilde, et år som efter massiv kritik til overskuddets størrelse satte suveræn uddelingsrekord.

Men festivaler er svære størrelser at sammenligne, pointerer Peter Maarbjerg.

– Jeg prøvede at finde Vig Festivalens regnskaber, men det kunne jeg ikke. Og det er altså utroligt svært at sammenligne for eksempel ‘Rock Under Broen’ med ‘Musik I Lejet’, så jeg anerkender simpelthen ikke præmissen, forklarer han og peger på, at både form og indhold er forskellig festivalerne imellem.

Tisvildeforeningen: Udslag for arrogance
Det er ikke kun den lokale grundejerforening, som modtager den kolde skulder af Musik I Lejet. Tisvildelejeforeningen har modtaget samme besked.

Det har formanden for foreningen svært ved at forstå meningen med.

– Vores sekretær har modtaget besked om, at man ikke ønsker at kommunikere med andre end lokalrådet, og så vidt jeg er oplyst, foregår der også en eller anden form for kommunikation via bagerbutikken, hvor der også er sælges billetter, forklarer Tisvildelejeforeningens formand Tim Jensen.

Han finder kommunikationsstoppet for skandaløst

– Hvad vil man opnå ved udelukkende at samtale med Lokalrådet? Altså andet end at afskære alle andre. Det er et eklatant udslag af arrogance, og jeg tror, at det er steget bestyrelsen og de to brødre fuldstændigt til hovedet. Det må enten skyldes en utrolig stor tro på, at de er urørlige og immune over for kritik – de afviser jo indsigt i regnskaberne, eller også er det bare en demonstration af eklatant arrogance, begrunder Tim Jensen.

Netavisen tager temperaturen
Er stemningen virkelig så delt, som det bliver påstået fra de to foreninger?

Netavisen Gribskov vil i et forsøg på at lodde stemningen i Tisvildeleje tage en tur ned af hovedgaden næste uge og høre til de lokale virksomheder og handlende. Vi bringer en efterfølgende reportage med vores erfaringer.

Skriv en kommentar

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Tip os!

Powered by Vejreti.com
Sponsorerede links