Musik i Lejet igen med beskedent overskud

Musik I Lejet kan igen i år præsentere et relativt lille overskud efter tre dages udsolgt fest i Tisvilde sidste år. Tekst og foto: David Abildgaard.

Foto: David Abildgaard

TISVILDELEJE: Den årlige festival Musik i Lejet kan igen i år rapportere om et relativt beskedent overskud. I år er det på 305.000 kroner, der til trods for at være det største i festivalens historie blegner i sammenligning med lignende festivaler.

Musik I Lejet har løftet sløret for årets længe ventede overskud, som i år er på 305.000 kroner. Festivalen, som blandt andet er blevet kendt for at have udsolgt få timer efter billetterne bliver frigivet, har haft overraskende svært ved at løbe rundt, og det vidner årets beskedne udbytte endnu engang om. Igen i år afhang resultatet af, om foreningen kunne blive momsfritaget, og indregner man foreningens sponsoraftaler, klubordninger samt de kommunale og statslige tilskud, så er der ikke meget reelt overskud tilbage.

Vi har desværre ikke mulighed for at få indsigt i, hvordan regnskabet er skruet sammen, hvilket vi tidligere her på avisen har påpeget og rejst spørgsmål til. De spørgsmål er desværre endnu ikke blevet tilfredsstillende besvaret.

Millioner til Middelfart
Overskuddet på de 305.000 kroner blegner da også i forhold til andre festivaler af samme størrelse. I Middelfart har man netop afholdt en enkelt dag med Rock Under Broen som festivalen hedder, og den inkasserede til sammenligning mere end to millioner kroner til det lokale foreningsliv. I 2017 var beløbet på 1,7 millioner kroner.

Den en dag lange brofest i Middelfart fik i år besøg af 17.500 betalende gæster, der samlet drak endnu mere end sidste års rekordår, hvor der blev halet 31.000 liter fadøl indenbords. De mange frivillige blev hentet blandt de lokale foreninger, der blev afregnet med en timeløn på 60 kroner for voksne og 40 kroner for unge under 18.

Millioner til Roskilde
Også i Roskilde kan de frivillige slutte årets strabadser med store overskud til velgørende formål. Landets største festival, som netop er gået i gang, formåede sidste år at hente lidt over 21 millioner kroner hjem til gode formål ud af en omsætning på godt 180 millioner kroner. Det er en imponerende flot overskudsgrad sammenlignet med Musik I Lejet, der sidste år havde en overskudsgrad på under to procent.

Også her i kommunen er der større overskud blandt de lokale arrangører. Sidste år i Græsted kunne de frivillige for det årlige veterantræf uddele mere end 400.000 kroner. I år ser ud til at blive endnu bedre.

I Gilleleje er der den årlige Bakkefest, som sidste år tiltrak cirka 8000 gæster over en weekend. Overskuddet fra bakkefesten går til at vedligeholde stranden og de nærtliggende arealer, og her lykkedes det at hente mere end 200.000 kroner hjem i overskud.

Hvad med Tisvilde?
I Tisvildeleje kan bestyrelsen gøre regnskabet op under mere fordækte forhold. Festivalen slår sig på at være non-profit, men som vi har kunne afsløre, så bliver en væsentlig del af overskuddet kanaliseret over i et nyoprettet firma, Good Boys Agency, som er ejet af stifterne Andreas og Kristian Grauengaard og som ikke lader indtægterne tilfalde de lokale foreninger.

Det er til trods for adskillige forsøg ikke lykkedes for hverken Netavisen Gribskov eller nysgerrige lokale borgere i Tisvildeleje at få tilfredsstillende indsigt i fordelingsnøglen mellem festivalen og virksomheden.

På Facebook forsvarer bestyrelsen sig med, at den særlige selskabskonstruktion har til formål at minimere den økonomiske risiko og at hemmelighedskræmmeriet skyldes konkurrencehensyn. Netavisen Gribskov har dog ikke kunne få indsigt i, hvad den økonomiske risiko konkret består af. Formanden for foreningen har for eksempel udtalt, at ølsalget er behæftet med en væsentlig risiko, men det har bryggeriet pure afvist over for netavisen.

Bestyrelsen for Musik i Lejet har endnu ikke offentliggjort regnskabet for 2017 på foreningens egen hjemmeside, hvorfor vi endnu ikke har haft mulighed for at se nærmere på resultatet. Hvis regnskabet ligner 2017 er der alligevel ikke meget at se.

De foreninger, der gerne vil have del i overskuddet skal være hurtige på tasterne. Ansøgningsfristen udløber på lørdag.

Få et overblik i kronologisk rækkefølge
Netavisen har skrevet indgående om festivalens regnskabspraksis, blandt andet med det resultat, at bestyrelsen har meldt ud, at de aktivt boykotter avisen. Herunder er en kronologisk oversigt:

Evaluering: Musik i Lejet må ikke blive større (5. oktober 2017)

Non-profit? Stiftere står til at score kassen på Musik i Lejet (19. maj 2018)

Festivalformand: Der er intet unormalt her (19. maj 2018)

Politikere kræver svar: Hvad sker der i Musik I Lejet? (20. maj 2018)

Royal og Carlsberg til festivalformand: Hvilken risiko? (24. maj 2018)

Festival-stifter i flyverskjul: Snak med foreningen (25. maj 2018)

Musik I Lejet boykotter Netavisen: Ikke flere spørgsmål, tak (26. maj 2018)

Giv din mening til kende: