Seneste nyheder:

TV Nordkysten

Powered by Vejreti.com

Plejesvigt ingen enlig svale: Op til et dusin aflyste besøg forrige weekend

GRIBSKOV: Det viser sig, at det ikke blot er et enkelt besøg, som kommunen har måtte aflyse sidste weekend. Så stor er personalemanglen, at op til 12 besøg til borgere sidste weekend måtte aflyses. Kommunens chef for ældreområdet forsikrer, at alle kritiske borgerbesøg bliver foretaget fremadrettet. En undersøgelse sættes i værk for at afdække behov og løsninger.

En akut personalemangel og en igangværende sommerferie er årsag til, at Helhedsplejen, kommunens afdeling for ældrepleje, sidste weekend måtte aflyse en række besøg hos borgere, som ellers ventede besøg til blandt andet sårpleje og skift af forbindinger.

RELATERET LÆSNING:
Kommunen presset på ældreservicen: Må aflyse sygebesøg

Vi har talt med kommunens chef for Omsorg og Pleje, Mette Bierbaum, som bekræfter, at der er problemer med at opfylde alle borgernes plejebehov.

Hej Mette. Vi har erfaret, at Helhedsplejen måtte ringe og aflyse et besøg hos en borger. Er det korrekte oplysninger?

– Det er korrekt, hvad i skriver. Der har været en kontakt til borgeren i weekenden, og det er en beklagelig fejl. Vi skulle have afsøgt andre muligheder inden, og det har vi ikke fået gjort. Så det er jeg rigtig ked af, at borgeren er blevet kontaktet på denne måde.

Det virker til, at det er et brud på reglerne, for man kan vel ikke bare aflyse en aftale om sårpleje?

– Nej, det er også en fejl. Og igen skal jeg beklage.

Er der tale om en enlig svale?

– Jeg er stadig ved at finde ud af, om der har været andre tilfælde. Vi er lidt udfordret af ferie, men jeg forstår at der er tale om en håndfuld besøg.

Hvad er en håndfuld?

– Jeg har ikke det eksakte tal, men forstår det er mellem fem og 12 besøg.

Er det så kun en enkelt weekend, det er sket?

– Det er noget, som vi stadig er ved at undersøge.

Der er blevet snakket meget i landsdækkende medier om generel mangel på sygeplejere. Har det betydning?

– Vi har generelt en situation, hvor vi er rigtigt udfodret med at få planerne til at hænge sammen. Men hvor vi er hårdest udfordret er på hjemmeplejen, for de ferieafløsere vi plejer at rekruttere har fået andre opgaver, blandt andet med podning og i vaccinationscentre. Og her ser vi, at vi ligesom i mange andre kommuner er udfordret på at få samme antal afløsere, som vi plejer. Desuden kan vikarbureauerne heller ikke skaffe tilstrækkeligt.

Hvad er så status lige nu?

– Lige nu er status, at vi ser på at omlægge rengøringer, men der kan også være andre typer opgaver, som vi enten må aflyse eller omlægge. Men vi gør alt vi kan for at skaffe ekstra kapacitet og har dialog med de andre firmaer under fritvalgsordningen for at løse opgaven.

Så borgerne bliver tilbudt at modtage pleje af de private plejefirmaer i kommunen?

– Vi har nogle beredskabsprocedurer, som også blev taget i anvendelse i forbindelse med Covid-19 pandemien, så vi kender de arbejdsgange, når vi skal ind og løse opgaven. Vi har spurgt en af vores nye godkendte leverandører, om de har kunne tage nogle flere opgaver, og det har de sagt ja til.

Ok. Kan du i så fald garantere på kommunens vegne, at i fremadrettet løser alle de kritiske opgaver?

– Ja, kritiske opgaver skal vi løse. Der hvor vi ikke vurderer at opgaven er kritisk, går vi i hvert tilfælde ind og vurderer individuelt og konkret hvilke opgaver, der kan aflyses eller udsættes eller overføres til en anden leverandør. Vi søger at få bemanding og opgaver til at hænge sammen til mindst mulig gene for borgerne.

Seneste nyheder:

Tip os!