Plejesvigt ingen enlig svale: Op til et dusin aflyste besøg forrige weekend

GRIBSKOV: Det viser sig, at det ikke blot er et enkelt besøg, som kommunen har måtte aflyse sidste weekend. Så stor er personalemanglen, at op til 12 besøg til borgere sidste weekend måtte aflyses. Kommunens chef for ældreområdet forsikrer, at alle kritiske borgerbesøg bliver foretaget fremadrettet. En undersøgelse sættes i værk for at afdække behov og løsninger.

En akut personalemangel og en igangværende sommerferie er årsag til, at Helhedsplejen, kommunens afdeling for ældrepleje, sidste weekend måtte aflyse en række besøg hos borgere, som ellers ventede besøg til blandt andet sårpleje og skift af forbindinger.

RELATERET LÆSNING:
Kommunen presset på ældreservicen: Må aflyse sygebesøg

Vi har talt med kommunens chef for Omsorg og Pleje, Mette Bierbaum, som bekræfter, at der er problemer med at opfylde alle borgernes plejebehov.

Hej Mette. Vi har erfaret, at Helhedsplejen måtte ringe og aflyse et besøg hos en borger. Er det korrekte oplysninger?

– Det er korrekt, hvad i skriver. Der har været en kontakt til borgeren i weekenden, og det er en beklagelig fejl. Vi skulle have afsøgt andre muligheder inden, og det har vi ikke fået gjort. Så det er jeg rigtig ked af, at borgeren er blevet kontaktet på denne måde.

Det virker til, at det er et brud på reglerne, for man kan vel ikke bare aflyse en aftale om sårpleje?

– Nej, det er også en fejl. Og igen skal jeg beklage.

Er der tale om en enlig svale?

– Jeg er stadig ved at finde ud af, om der har været andre tilfælde. Vi er lidt udfordret af ferie, men jeg forstår at der er tale om en håndfuld besøg.

Hvad er en håndfuld?

– Jeg har ikke det eksakte tal, men forstår det er mellem fem og 12 besøg.

Er det så kun en enkelt weekend, det er sket?

– Det er noget, som vi stadig er ved at undersøge.

Der er blevet snakket meget i landsdækkende medier om generel mangel på sygeplejere. Har det betydning?

– Vi har generelt en situation, hvor vi er rigtigt udfodret med at få planerne til at hænge sammen. Men hvor vi er hårdest udfordret er på hjemmeplejen, for de ferieafløsere vi plejer at rekruttere har fået andre opgaver, blandt andet med podning og i vaccinationscentre. Og her ser vi, at vi ligesom i mange andre kommuner er udfordret på at få samme antal afløsere, som vi plejer. Desuden kan vikarbureauerne heller ikke skaffe tilstrækkeligt.

Hvad er så status lige nu?

– Lige nu er status, at vi ser på at omlægge rengøringer, men der kan også være andre typer opgaver, som vi enten må aflyse eller omlægge. Men vi gør alt vi kan for at skaffe ekstra kapacitet og har dialog med de andre firmaer under fritvalgsordningen for at løse opgaven.

Så borgerne bliver tilbudt at modtage pleje af de private plejefirmaer i kommunen?

– Vi har nogle beredskabsprocedurer, som også blev taget i anvendelse i forbindelse med Covid-19 pandemien, så vi kender de arbejdsgange, når vi skal ind og løse opgaven. Vi har spurgt en af vores nye godkendte leverandører, om de har kunne tage nogle flere opgaver, og det har de sagt ja til.

Ok. Kan du i så fald garantere på kommunens vegne, at i fremadrettet løser alle de kritiske opgaver?

– Ja, kritiske opgaver skal vi løse. Der hvor vi ikke vurderer at opgaven er kritisk, går vi i hvert tilfælde ind og vurderer individuelt og konkret hvilke opgaver, der kan aflyses eller udsættes eller overføres til en anden leverandør. Vi søger at få bemanding og opgaver til at hænge sammen til mindst mulig gene for borgerne.

2 Comments

Michael Rådberg
19. juli 2021 at 20:49

Som tillægs spørmål. Hvorfor bruger alle dem der sider meget godt højt oppe og ser ned på dem der laver et meget godt stykke arbjed, hver dag jeg tænker på dem som arbejder ude hos bruger samt dem som sider og planlæger disse personer bliver jo ikke hørt.
Nu har jeg haft med personer der har haft brug for hjælp af GRIBSKOV KOMMUNE i ca, 17 år.
Og i alle disse år så har jeg altid haft et godt samarbedjet med dem der har med bruger at gører,
Og det har vist sig at hver gang at en bruger ikke har fået hvad denne har brug for så har jeg måtte helt om
og have møder med dem der sidder og tro at de ved hvad der skal til for at men kan lave ( EN GOD HJEMMEPLEJE) for en borger men i ca, 80 % af tilfælde måtte de lave om på det.
Og hvorfor tro i borger + pårøden at dette bilv lavet om fordi at man ikke skal tro på hvad dem der sider højt
på strå har ret.
Tænk en gang på at for nogle år siden så bliv der holdt så mange møder vedr. at GRIBSKOV skulle hver en af de beste kommuner vedr, hjælp til demente personer inde år 2020/2021 jeg var selv med til dem og havde gør de ikke noglet ud over at fyrer en demtent vistertor for der ikke brug for to selvom at det allerrede i 2018/2019 viste sig at der inde får år ville hver omk. ca, 2500 personer med demment i denne kommune og ca, 10 % viile hver et sted i mellem 25-35 år.
Det næste på samme tid at man fra kommune ville lukke for tilskud til HOLBO HAVE men der gang sage
kommune efter lang tids forhandlinge at den fik lov til at foresætte og der vil komme fler tilbud til de der
demmemte i vores kommune. Som jeg ser der kan jeg ikke se at der er kommet fler tilbud til demmet i denne
komunne.
Det som jeg se der er kommet som demment tilbud er dem som sidde på rådhuset .
vh michael rådberg

Michael Rådberg
19. juli 2021 at 19:39

Hvis der ligger en ny aftale med en ny udbyder vedr, hjemmepleje hvorfor er der så ikke sendt ud til dem der er bruger af gribskovs hjemmepleje?? Med TILBUD om at de har mulighed for at skifte til denne??

Skriv en kommentar

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

TV Nordkysten

Tip os!

Powered by Vejreti.com