Politiet advarer: Nej, du må ikke løbe ud på isen

Halvstore børn lyttede ikke til advarsler, men mundtrede sig på gadekæret i Helsinge. Her er heldigvis ikke så dybt, men giver da mulighed for våde sko, bukser og jakke hvis man dratter igennem. (Tekst: Allan Andersen / Læserfoto)

GRIBSKOV: Det er hundekoldt, og rundt omkring lokker små søer, damme, gadekær og lignende med et tyndt islag – men du må ikke gå ud på isen.

Modsat ‘de gamle dage’ så kommer der IKKE skilte op med at isen er usikker – derimod kommer der skilte op når isen ER sikker. Så det er ganske enkelt således at hvis der ikke står skilte med at isen er sikker, så er det forbudt at bevæge sig ud på isen.

– Man skal holde sig fra isen når der ikke er skiltet med sikker is, det er forbudt og ikke mindst farligt at gå rundt på den, lyder advarslen fra vagtchefen for Nordsjællands Politi, som bekræfter at der dagen igennem er indløbet en række anmeldelser om vovehalse som bevæger sig rundt på – bogstavlig talt – den tynde is.

– Hvis der ikke er skilte opsat af kommunen, som fører tilsyn med istykkelsen, så hold jer væk fra isen, siger vagtchefen for Nordsjællands Politi.

Der er endnu ingen oplysninger om udrykninger til personer som er gået gennem isen.

En teenager tager chancen, og slap da også for vådt tøj – denne gang. (Læserfoto)

Hvornår må vi skøjte på Gribskovs søer?
Du skal være varsom med, hvilke søer du skøjter på om vinteren. I Gribskov Kommune måler man kun is-tykkelsen på følgende fire søer:
Helsinge Gadekær
Søen i Græsted Folkepark
Arresø ved Ramløse Havn
Lergravsøen i Dronningmølle

Ingen af disse har på nogen måde tykkelsen til leg på isen, og derfor er der ikke opsat nogen form for skilte. Kommunen undersøger isen, inden for den afmærkning som kommer op når isen er sikker at bruge, og som er ca. 150 m x 200m. For at blive godkendt til skøjter og anden færdsel skal isen være over 13 cm tyk,

Du må altså KUN gå ud på isen, hvis skiltet “Færdsel på isen er tilladt” er sat op – og det sker ikke den nærmeste tid.

Politiet advarer mod enhver form for færdsel på isen – uanset hvor dybt der er. (Læserfoto)

Gode råd på isen
Selv når det er tilladt at gå på isen, skal du være opmærksom på følgende:
Brug din sunde fornuft. Vejret kan pludselig slå om og ændre på isens tykkelse
Tykkelsen er kun passende til skøjteløb og gåture.
Der kan stadig opstå farlige situationer, hvis mange mennesker går sammen ud på isen, eller hvis du danser eller hopper på isen.

Ring straks efter hjælp FØR du forsøger at få personen op - tid er livsvigtigt, specielt hvis i er uheldige og begge ender i vandet. (Screendump fra Trygfondens video)
Ring straks efter hjælp FØR du forsøger at få personen op – tid er livsvigtigt, specielt hvis i er uheldige og begge ender i vandet. (Screendump fra Trygfondens video)

Selvom der er skiltet med ‘Isen er sikker’ så kan man alligevel risikere at ryge gennem isen, isens tykkelse kan nemt variere særdeles meget og specielt på steder hvor vandet løber under isen.

Det er ikke usædvanligt at isen et sted kan være 20 – 30 cm tykt og en meter væk være blot nogle få centimeter – man skal således altid være opmærksom når man bevæger sig ud på isen.

Sådan kommer du op igen
Er man uheldig at ryge gennem isen, så er det muligt at komme op igen – specielt hvis man undgår at gå i panik.

“Man skal undgå at gå i panik og lade være med at råbe og skrige samt bevæge sig hel febrilsk i vandet. Man afgiver nemlig hurtigt både energi og varme. Derudover mister man evnet til at tænke klart. Man skal derfor forholde sig så roligt som muligt – selvfølgelig skal man råbe om hjælp, men derefter er det vigtigt, at man søger hen til kanten, hvor man faldt gennem isen, da isen her vil være tykkest. Sæt din albuer på isen og lav svømmetag med benene og spark bagud, så du kan komme op på isen igen. Derefter skal man møve sig hen ad isen, indtil den er så sikker, at man kan stå på den igen,” lyder rådet fra René Højer, sikkerhedschef i TrygFonden.

Se herunder en video om hvordan du skal forholde dig hvis uheldet er ude:

Leave a Reply