TV Nordkysten

Seneste artikler:

Powered by Vejreti.com

Politikere sparede advarselssystem mod rådyr: 20.000 årligt for dyrt

GRIBSKOV: Som man kan læse her i avisen, så gik det desværre alvorligt galt for de to Møllenberg brødre, da de i går, tirsdag, måtte undvige et større dyr på vejen. Uheld som dette er desværre ikke et særsyn i Gribskov, men alligevel valgte det daværende tekniske udvalg i 2017 at spare et elektronisk advarselssystem væk, som ellers havde forhindret uheld på en lignende strækning ved Esrum i en længere årrække. Manøvren sparede kommunen en udgift på omkring 20.000 kroner årligt.

De fleste som fast navigerer vores veje gennem Gribskovs skovarealer er klar over faren ved krydsende dyr. Vi ser dem bare alt for sjældent til, at vi for alvor lærer at tage vores forbehold, og særligt i dyrenes parringssæsoner er det en god idé at være ekstra varsom. Det fremgår af en rapport, som Byrådet tilbage i 2017 skulle forholde sig til, da de valgte at spare en udgift til et særligt hegn på Frederiksværkvej ved Esrum, som blinkede hvis det registrerede større dyr ved vejen. Det gjorde den ca. 40 gange dagligt. Alligevel mente det daværende Byråd, at udgiften til sådan et hegn var for stor, særligt efter at der havde været hærværk på hegnet, hvilket også kostede en sum penge at udbedre, penge som Byrådet meget gerne så anbragt på andre områder, særligt i 2017, hvor Attendo-skandalen kørte på højeste blus.

Uheldet med Møllenberg brødrene fandt sted på Gillelejevej tæt ved Hvideportvej. Hver plet er en registreret påkørsel af et stykke vildt på samme strækning. Røde pletter er rådyr, gule dådyr. Kort. Miljøstyrelsen.

De omtalte skilte på Frederiksværkvej blev sat op af Falck tilbage i 2008 for bedre at hjælpe dyrene over vejen via et populært dyreveksel, der går over vejen netop her. Ifølge statistikken blev der kun registreret et enkelt uheld med et dyr på strækningen i den periode skiltene var i brug. Falck overdrog systemet til kommunen i 2014, og tre år senere blev det nedtaget.

Hvorvidt sådan et advarselssystem, havde det været installeret langs Gillelejevej, kunne have forhindret uheldet tirsdag aften, er umuligt at spå om. Dog har flere læsere på Facebook kommenteret, at de har observeret indtil flere rådyr græsse langs den omtalte strækning, hvilket ville have resulteret i advarselsblink til bilisterne. Der er heller ikke længere opsat hegn langs strækningen, hvilket er med til at øge risikoen.

En anden, og mere økonomisk forsvarlig, metode til at nedbringe antallet af uheld med vildt på vejene er ifølge statistikken at opsætte permanente hegn samt skilte i de perioder med flest vildt langs dyrevekslerne over vejen. Permanente skilte har kun ringe effekt, mens periodevise skilte har langt større effekt.

Ifølge Miljøstyrelsen er strækningen, hvor det tirsdag gik galt, kendt for at have sin del af uheld med rå- og dådyr.

Beslutningen fra 2017 om at spare det elektroniske system væk kan du læse mere om herunder:

Politikere nedlægger populær hjortevarsling på Frederiksværksvej

2 Comments

24. november 2021 at 14:21

Der står skiltet, ved indkørsel til skoven, med at der kan være dyr på vejen, Så man skal være forberedt på at de er der.

    Søren
    24. november 2021 at 15:52

    Men hvis man kan lave andre foranstaltninger skal de vel ikke afvises.

Skriv en kommentar

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Tip os!

Powered by Vejreti.com
Sponsorerede links