Regeringen klar med plan for genåbning: Små butikker genåbner 1. marts

Grafik: Pixabay.
GRIBSKOV: Der var gode nyheder for både små butiksindehavere og forældre til skolebørn i flere dele af landet. I Gribskov åbnes der i første omgang op for, at små butikker kan genåbne fra og med 1. marts. Muligheden for at genåbne omfatter ikke cafeer og restauranter. 

Regeringen var i dag, onsdag, klar med en plan for den gradvise genåbning af kongeriget. Det kræver forsigtighed og gradvise tiltag, var buskabet fra ministrene som til anledningen havde kaldt til pressemøde på Borgen.

Her blev der fortalt om en plan for genåbning, som blandt andet omfatter en gradvis genåbning af skolerne for de ældre elever enkelte steder i landet. I første omgang vil det komme afgangselever på Bornholm og Nord/Vestjylland til gode, men går det godt, vil flere dele af landet følge fra og med 15. marts og resten af kongeriget 6. april. Der er foreløbig ikke nogen officiel plan for, hvornår mellemskole-eleverne kan begynde skolegang – med undtagelse af Bornholm.

Der åbnes også op for at op til 25 personer kan samles til udendørs fritidsaktiviteter. Der vil være krav om tests før kulturinstitutioner kan invitere. Besøgende til disse arrangementer skal dertil vise en negativ test. Det generelle forsamlingsforbud på fem personer ophæves ikke.

Vigtigt er det, at der skal testes. Det gælder for både skoler, institutioner og andre opholdssteder, at personale og elever anbefales at blive testet regelmæssigt. På ungdomsuddannelser bliver test et krav.

Mere aktivitet vil også betyde flere smittede og dermed muligheden for flere indlagte. Sundhedsminister Magnus Heunike (A) understreger dog, at det sker nøje planlagt samtidig med at foråret sætter ind og at vi som samfund får vaccineret flere og flere.

“Vi ser en situation, hvor sundhedsvæsenet vil få ca. 870-880 indlagte i en kort peak-periode. Indstillingen fra myndighederne er at det kan vi bære, også uden det går ud over andre sygdomsramte”, forklarede han på pressemødet tidligere i dag.

Der vil være mulighed for, at adgangselever kan komme tilbage til skolerne, såfremt smittetallene holder sig på det forventede niveau. Det vil ske henholdsvis 15. marts og 6. april. Der pålyder en kraftig anbefaling om at både elever og ansatte testes to gange ugentlig.

Der åbnes også mulighed for, at elever, maksimalt fire af gangen, kan mødes med deres lærer. Men det skal foregå udendørs.

De eksisterende forbehold gælder fortsat for alle brancher og personer, som ikke er omfattet af de kommende lempelser. Det inkluderer afstande, mundbind og tests ved symptomer.

Leave a Reply